Kundtjänst

Aktuella priser och lagerstatus:

Kundservice

0771-89 00 89
 • Prisgaranti
 • Snabb leverans
 • Över 40 000 varor

Se lager och fraktkostnad

Sverigekarta

Varuinformation

Grovspackel
BYGGmax Lättspackel Grov är ett vattenbaserat grovkornigt lätt handspackel med extra hög fyllförmåga, vidhäftning och minimal krympning.

Användningsområden

Lättspackel Grov är lämplig för spackling av murade och putsade ytor, tegelväggar etc. och för reparation av skador och håligheter inomhus i torra utrymmen. Kan även användas för bredspackling i tjocka skikt. Önskas en finare yta, efterspackla med BYGGmax Lätt Handspackel.

Arbetsbeskrivning

Ytorna skall vara rena, torra och väl bundna. Appliceras för hand med stålspackel.

Spacklets torktid är 8 - 10 timmar beroende på temperatur, luftfuktighet och skikttjocklek. Spacklade ytor slipas med slippapper, kornstorlek 100 - 120, ytorna dammas sedan av. Överspackling med ett finare spackel samt ny slipning rekommenderas samt att den spacklade ytan grundas före tapetsering eller målning. Använd skyddsglasögon vid slipningen.

Miljö och hälsa

Produktens innehåll är, enligt gällande lagstiftning, inte klassat som hälso- eller brandfarligt. Fyllnadsmedlet kan skapa ögonirritation vid slipning, varför skyddsglasögon bör användas.

Teknisk data

Bindemedel: Cellulosaderivat och polymerdispersion
Fyllmedel: Vit dolomitmarmor och lättfiller
Kornstorlek: 0 - 0,3 mm
Kulör: Grå
Densitet: 0,8 kg/liter
Torktid: 8 - 10 tim beroende på temperatur, luftfuktighet och skikttjocklek. Genomtorr efter ca 1 dygn.
Skikttjocklek: max 15 mm
Materialåtgång: ca 1 liter/m2, bredspackling vid 1 mm skikttjocklek
Arbetstemperatur: +5ºC till +30ºC, optimal temperatur 18 - 20ºC
Rengöring: Verktygen rengörs med vatten innan spacklet torkat. Händer och hud rengörs med tvål och vatten.
Förpackning: 10 liter hink
Lagring: 1 år vid +10°C till +20°C i oöppnad förpackning.

LADDA NER MER INFORMATION

SNABBA FAKTA

Leverantörens artikelnummer 18210
Paketvikt 10 kg
Volym 10 l

Så här gör du

Steg 1

Steg_1

Spackla gips för att få en slät yta innan väv-sättning, målning eller tapetsering. Tak och vägg spacklas på samma sätt. Laga större skador på gipsen med gipsbruk, låt torka och slipa av, innan du börjar spackla.

Steg 2

Steg_2

Skarvremsa används för att förstärka skarvar. Glasfiberremsa är självhäftande och sätts mitt över alla skarvar, innan man börjar spackla. Spacklet tränger genom glasfibernätet och ger en armerad förstärkning åt skarven.

Steg 3

Steg_3

Målartejp av papp, står emot förskjutningar och sprickbildning något bättre, men är svårare att använda. Målartejp läggs på det första lagret med spackel.Lägg på ytterligare ett lager med spackel innan det första lagret har torkat. Använd grovspackel av medium-kornstorlek, så kallat mediumspackel. Med denna typ av spackel räcker det normalt med tre lager, för att man ska kunna slipa till en slät yta.

Steg 4

Steg_4

Stuka kanterna på spackelspadarna för att slippa ränder i spacklingen.

Steg 5

Steg_5

Sätt i spackel från sidan…

Steg 6

Steg_6

… och dra av underifrån, längst med skarven.Fyll gipsskivornas skarvar med det första lagret. Bredspackla skarven vid kortsidorna.

Steg 7

Steg_7

Skruva ner eventuellt uppstickande skruvskallar.Täck alla skruvhuvuden. Låt spacklet torka helt och lägg på nästa lager. Spackla även över alla skruvskallar en andra gång.

Steg 8

Bredspackla både kort och långsidor med ett tredje lager spackel. Det kan krävas ytterligare ett lager bredspackling beroende på hur van man är.

Steg 9

Steg_9

När det sista lagret spackel har torkat slipar man med ett mellangrovt sandpapper. Om du skall måla och vill ha en helt slät yta så använd finspackel som tredje eller fjärde lager. Sopa upp så mycket damm som möjligt. Risken är annars att det tjocka och tunga dammet sätter igen dammsugaren.

Steg 10

Steg_10

Mjukfoga rummets hörn och skarvar mot golv och tak med akryl eller latexfog. Det ger en bättre ljudisolering.

Instruktionsfilmer

  • Byggmax tipsar, så spacklar du din innervägg

   Byggmax tipsar, så spacklar du din innervägg

   4:02 min

   Byggmax instruktionsvideo för att få tips och råd vid användning av spackel på gips.Dags att göra innerväggarna redo för...

Gör det själv