Fix/fästmassa Basic

Grå, inne och ute, 15kg
ART.NR: 01303
BASIC FIX är en plastförstärkt cementbaserad fästmassa som lämpar sig väl för montering av keramiska plattor, klinker, dekorsten, fasadsten, limtegel, mosaik och viss natursten på både golv- och vägg inne och ute.
Läs mer
st
Saldo i butik Välj butik
Välj butik för att se lagerstatus
Köp online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
Sök efter postnummer
Hjälp med installation?
Vi erbjuder hjälp till fast pris Läs mer

Fix/fästmassa Basic

BASIC FIX är en plastförstärkt cementbaserad fästmassa som lämpar sig väl för montering av keramiska plattor, klinker, dekorsten, fasadsten, limtegel, mosaik och viss natursten på både golv- och vägg inne och ute. BASIC FIX är även lämpat som spackel vid 2-10mm tjocklek.

Användningsområde

Betong, gipsskivor, keramik, lättklinker, mur och puts samt tätskikt. BASIC FIX är en fästmassa med en flexibilitet, smidighet och med goda häftegenskaper men som kräver material med god absorptionsförmåga. Ska man montera plattor med låg absorptionsförmåga på exempelvis ett tätskikt behöver man en fästmassa med mer plast i sig, Byggmax Universal.
BASIC FIX kan användas på golv med värmeslingor.

Förutsättningar

En förutsättning för ett gott resultat är primning av underlaget med Byggmax/BASIC primer, korrekt blandningsförhållande och rätt temperatur. Om det är annat material än det beskrivna måste en skriftlig dokumentation på att produkten kan användas inhämtas. Alla tider som är angivna är vägledande och förutsätter en temperatur på 23°C i luft/underlag samt en luftfuktighet på 50%. BASIC FIX är speciellt användarvänlig till puts, mur, betong, golv med värmekablar, gipsplattor. BASIC FIX kan användas i inne- och utemiljö. Vid montering av platta på platta ska ytan först grundas med vidhäftningsprimer Byggmax Primer.

Detta gäller också vid underlag som målade och blanka ytor. På puts- och betongunderlag ska även vidhäftningsprimer Byggmax Primer 1del primer o 3 delar vatten, strykas på för att por- och dammbinda ytan. BASIC FIX är godkänd tillsammans med Byggmax våtrumssystem F-System och R-System.

Underlag

Underlaget skall torr- dammfri och ren från olja. Gipsplattor, gamla plattor och målade ytor ska grundas med vidhäftningsprimer Byggmax Primer. Glatta och målade ytor bör ruggas upp med sandpapper eller med slipmaskin före grundning med Byggmax Primer blandat 1:2 del vatten. Betong, puts och spackel bör grundas med Byggmax Primer blandat 1:2 med vatten. I våtrum ska gällande systems monteringsanvisning följas.
BASIC FIX är godkänd till Byggmax Våtrumssystem.

Blandning

Vattenmängd ca 3,4 – 3,8lit /15 kg säck. Pulvret hälls i rent o kallt vatten under omrörning med maskinvisp. Låt blandningen stå i ca 3-5min innan den blandas upp igen till en lätt o smidig konsistens. Fix som har börjat härda bör inte blandas upp igen.

Anvisning

Påför BASIC FIX på underlaget med en fixkam. Använd rätt fixkam som säkerställer 100% täckning bakom plattan och den är anpassad till den storleken av plattan. För att säkra god vidhäftning till underlaget kan ett tunt lager av BASIC FIX spacklas ut med den släta sidan av fixkammen för den önskade mängden fix läggs på (se tabell för fixkammar). Plattor appliceras i god tid innan skinnbildning bildas på fixet. Plattorna sätts dit med tryck och en lätt skakning så att rätt vidhäftning uppnås.

Var uppmärksam på att starkt solljus, vind, höga temperaturer eller starkt sugande underlag kommer reducera torktiden på fixet. Plattor installerat med BASIC FIX är klart för lättare belastning efter 24tim och genomhärdat efter 14dagar. Värmekablar sätts på efter 28dygn. Plattorna ska inte belastas med vatten och regn minst 24tim efter montering med BASIC FIX. Plattorna ska skyddas mot frost och stark sol under den första veckan. För läggning av eller beklädnader utomhus, plattor större en 900cm2 eller golv som utsetts för tyngre belastningar bör plattorna dubbel-limmas för att säkra 100% täckning av fästmassan under plattorna.

Fogning

Fogning ska inte påbörjas innan fästmassan har härdat och är torr. Annars riskeras missfärgning av fogarna. På mur, puts och betongunderlag kan fogning utföras efter 1 dygn v/20oC i luft och underlag. På icke-sugande underlag bör man vänta i minst 3dagar före fognin.
Läs mer

Inspireras av våra gör-det-själv guider

  • Väggkakel är vanligast i badrum och kök men du kan även göra tvättstugan snygg med ett väggkakel. Kakel är ett slitstarkt och lättstädat material som kräver minimalt underhåll, det håller sig snyggt år efter år. Du kan skapa en kaklad vägg med färger och former precis som du önskar, eftersom det finns kakel med olika färger och mönster. I denna guide visar vi hur du kan sätta kakel själv!
  • Ett klinkergolv kan varieras nästan i det oändliga genom val av färger, olika storlekar och läggningsmönster. På så sätt är det lätt att skapa ett vackert golv som håller i många år framöver. På Byggmax hittar du allt som behövs för att lägga ett snyggt klinkergolv och med denna guide blir det lätt att genomföra. Det svåraste momentet är nog att välja hur det ska se ut!