Kundtjänst

Aktuella priser och lagerstatus:

Kundservice

0771-89 00 89
  • Prisgaranti
  • Snabb leverans
  • Över 40 000 varor

Se lager och fraktkostnad

Sverigekarta

Bygg en torkställning

Svårighetsgrad: Medel Så lång tid tar det:: 3 timmar Så många behövs det:: 1 st.

Bygg en torkställning

Följ vår steg-för-steg guide för att lyckas

Snickra en torkställning/torkvinda som passar stilen på ditt hus.

Tröttnat på torkvindan i aluminium Den här torkställningen passar lika bra intill 1920-talshuset som utanför mexitegelvillan. De fint arbetade konsolerna visar på omsorg om detaljerna. Annars går det förstås att göra enklare, raka snedsträvor för den som bor i ett hus med strikt modern arkitektur.
Lycka till!


Så här gör du

Steg-för-steg

Här följer steg-för-steg instruktioner om hur du lyckas med ditt byggprojekt.

Steg 1

Såga till en 2300 mm lång stolpe A av tryckimpregnerat virke 70x70 mm och spetsa ena änden. Tryckimpregnerade virke märkt NTR A är avsett att användas i och i anslutning till marken.

Steg 2

Såga till en 620 mm lång överliggare B av tryckimpregnerat virke 70x70 mm. Såga och stäm ur ett 70 mm brett och 20 mm djupt urtag mitt på överliggarna. Enklast är att ställa in cirkelsågen på 20 mm djup och såga ett antal snitt och därefter stämma ur med stämjärnet.

Steg 3

Sätt överliggaren B på plats på stolpen A och skruva med 2 st rostskyddad skruv 6x110 mm ner i stolpen.

Steg 4

Såga till 2 st 350 mm långa bitar C och 2 st 235 mm långa bitar D av ytterpanel 21x45 mm till konsolerna. Runda av ena änden på alla delarna.

Steg 5

Såga till en 245 mm lång bit E av regel 45x70 mm. För över av mallen till delarna och såga ut formen till den rundade snedsträvan med sticksåg. Var noga med att de sidor som ska ligga an mot konsolens delar C och D är vinkelräta mot varandra.

Steg 6

Limma och skruva med rostskyddad skruv 4,2x75 mm ihop konsolens delar C och D. Kontrollera att konsolen är i 90 graders vinkel och limma och skruva med rostskyddad skruv 3,5x35 mm fast snedsträvorna E i C och D.

Steg 7

Skruva med rostskyddad skruv 4,2x75 mm fast konsolerna mellan stolpen A och överliggaren B.

Steg 8

Skruva fast 6 st 20x50 mm skruvöglor på varje överliggare att fästa tvättlinorna i. Knyt karbinhakar i ändarna på tvättlinorna så går det lätt att ta ner linorna när de inte används.

Steg 9

Gräv drygt 50 cm djupa gropar för stolparna. Sätt ner stolparna och fixera med grus och stenar. Kontrollera att stolpen står i lod. Pressa ner stenarna och fyll på med mer sten och grus.

Steg 10

Måla torkställningen. Konsolerna av obehandlat virke bör målas direkt. Grundolja, grundmåla och färdigstryk konsolerna två gånger med utefärg innan de monteras på stolparna. De tryckimpregnerade delarna ska inte målas direkt. Vänta därför tills nästa utesäsong med att måla stolpar och överliggare även om det ser lite konstigt ut första sommaren. Risken finns annars att salterna i impregneringen förstör färgen. Ett alternativ för den som vill ha en mörk torkställning är att behandla alltihop med svart- eller brunpigmenterad utegrundolja. Olja gärna in vartannat år.

Byggritningar

Torkställning.Ritning.pdf


Torkställning_ritning_1.jpg


Torkställning_ritning_2.jpgAndra intressanta projekt