Kundtjänst

Aktuella priser och lagerstatus:

Kundservice

0771-89 00 89
  • Prisgaranti
  • Snabb leverans
  • Över 40 000 varor

Se lager och fraktkostnad

Sverigekarta

Trädäck på betongplattor

Svårighetsgrad: Medel Så lång tid tar det:: 52 timmar Så många behövs det:: 2 st.

Trädäck på betongplattor

Ett trädäck helt i marknivå är enkelt att åstadkomma. Men det blir en del grävning för att däcket ska hamna i nivå med den omgivande marken.

Ett trädäck nästan helt i marknivå skapar en naturlig övergång mellan inne och ute.

Trädäcket ligger för sig själv på trädgårdsplattor av betong och är inte fäst i huset. Eftersom huset har ett källarfönster under marknivån är en del av trallbrädorna utbytta mot en smalare dimension för att skapa en ljusbrunn som släpper ner ljus till fönstret. Vi anger dimensioner, men inga mått eller materialåtgång till detta trädäck. Ritningen är en principskiss. Anpassa måtten till den yta du vill ha. Håll 600 mm centrummått mellan skruvreglarna för att få ett stabilt golv.


Så här gör du

Material till ditt trädäck

Här anges ingen virkesmängd. Beräkna virkesåtgång och lägg till ca 10 procent för spill. Beräkna för att få ut de hela längder som behövs.

Svart ogräsduk eller fiberduk
Singel, grus
Trädgårdsplattor
Syllpapp
Tryckimpregnerad regel 45x145 mm (A och B)
Tryckimpregnerad trall 28x120 (C)
Trallskruv 4,2x55 mm
Ankarskruv 4,8x40 mm
Balkskor 45x137 mm
Vinkelbeslag 60x60 mm
Steg-för-steg

Här följer steg-för-steg instruktioner om hur du lyckas med ditt byggprojekt.

Steg 1

Markera hela ytan där trädäcket ska vara med pinnar och snören. Ta gärna till ett övermått på 10-15 cm i kanterna. Gräv ut hela ytan 10-20 cm djupt.

Steg 2

Lägg ut fiberduk eller svart ogräsduk för att skapa en spärr mellan jord och grus. Fyll på ca 50 mm grus och komprimera.

Steg 3

Lägg ut trädgårdsplattor som stödjepunkter för trädäcket enligt ritningen. Väg av noggrant med vattenpass så alla plattor kommer i rätt nivå.

Steg 4

Såga till delarna till däckets ram A och skruva ihop dem med vinkelbeslag 60x60 mm och ankarskruv 4,8x40 mm.

Steg 5

Skruva med ankarskruv 4,8x40 mm på balkskor 48x137 mm med cc 600mm. Såga till reglar (B). Lägg dem på plats och skruva fast.

Steg 6

Placera syllpapp på betongplattorna där träreglarna ska ligga. Väg av med vattenpass. Palla om vid behov under med klossar och syllpapp tills allt ligger i våg. Mät ramens diagonaler. När diagonalerna är lika långa så är alla vinklar räta.

Steg 7

Eftersom ramen delvis ligger under marknivå är det risk att jord ligger mot reglarna. Klä in kanten med syllpapp och lägg singel eller kullersten mellan däck och gräs.

Steg 8

Skruva med trallskruv 4,2x55 mm fast trall 28x120 mm (C) med några mm mellanrum. Börja utifrån och avsluta invid väggen där sista brädan oftast behöver klyvas. Mät avståndet till sista regeln vartefter och justera så att trallen kommer rakt. Låt ändarna sticka ut över kanten och kapa alla på en gång.

Byggritningar


Andra intressanta projekt