Kundtjänst

Aktuella priser och lagerstatus:

Kundservice

0771-89 00 89
  • Prisgaranti
  • Snabb leverans
  • Över 40 000 varor

Se lager och fraktkostnad

Sverigekarta

Gjut en bordsskiva av betong

Svårighetsgrad: Medel Så lång tid tar det:: 10 timmar Så många behövs det:: 2 st.

Gjut en bordsskiva av betong

Instruktioner på hur du gjuter en egen betongskiva!

Den här bordsskivan är måttsatt för att passa till bordsunderredena Trädgårdsbord med bordsskiva av betong och Innebord med skiva av betong.


Så här gör du

Gör så här!
Den här bordsskivan är måttsatt för att passa till innebord med skiva av betong. Självklart kan du ändra mått efter behov. Men tänk på att den färdiga betongskivan är tung, så gör inte för stora skivor i ett stycke. Vill du ha en riktigt stor skiva av betong kan det vara en idé att göra den i flera delar. Eller be många starka vänner om hjälp att få den på plats. Till gjutformen använder vi formplywood som har en beläggning som ger en slät yta på betongen och som gör att betongen släpper lättare när det är dags att forma av.
Steg-för-steg

Här följer steg-för-steg instruktioner om hur du lyckas med ditt byggprojekt.

Steg 1

Bygg först gjutformen. Såga till remsorna K1 och K2. Till den här skivan är de 35 mm breda så skivan blir 35 mm tjock. Förborra i K1 och K2 och skruva fast remsorna mot skivan J med träskruv uppifrån. Försänk skruvarna.

Steg 2

Försegla skruvarna med maskeringstejp. Tejpen hindrar betong att fastna i skruvspåren så att de blir svåra att få bort.

Steg 3

Täta skarven mellan J och K och mellan K1 och K2 med en tunn sträng av silikon. Doppa fingret i lite vatten med en droppe diskmedel i och stryk ut silikonsträngen så det blir jämnt. Skarven blir tät och skivans kant blir lite rundad och därmed mindre känslig.

Steg 4

Klipp till armeringsnätet så att det passar i formen. Det ska vara ca 3 cm mellanrum mellan nätet och kanterna.

Steg 5

Nu är det dags att börja gjuta. Lägg formen på ett stabilt underlag där den kan ligga i fyra dagar. Använd vattenpass och se till att formen ligger vågrätt. Smörj hela formen på insidan med formolja eller en billig matolja.

Steg 6

Blanda betongen enligt anvisningar på förpackningen och fördela den jämnt i formen. Fyll först upp formen till drygt hälften och knacka rejält ett upprepat antal gånger med hammare på formkanten så att alla luftbubblor kommer upp till ytan. Man kan också montera en bult i slagborrmaskinen och trycka mot J för att vibrera upp luftbubblorna.

Steg 7

Lägg i armeringsnätet och tryck ner det lätt i betongen.

Steg 8

Fyll resten av formen och knacka på formkanten igen. Fortsätt knacka eller vibrera hela formen för att verkligen få bort all luft ur betongblandningen.

Steg 9

Se till att armeringsnätet ligger rätt. Det ska ligga under ytan och några cm från alla kanter och får inte sjunka ner i betongen mot bottenplattan. Dra av ytan med en bräda mot K och släta ytan med en spackel.

Steg 10

Täck formen med plastfolie och vänta ett dygn. Lyft plasten och vattna betongen rikligt. Lägg på plasten igen och upprepa vattningen i ytterligare tre dygn.

Steg 11

Efter fyra dygn har betongen härdat färdigt och det är dags att ta bort formen. Skruva bort skruvarna ur formsidorna K och ta bort sidorna. Ställ försiktigt upp betongskivan på ena långsidan.

Steg 12

Lägg upp betongskivan på bordsunderredet och ytbehandla den, gärna med olja som ger ett bra skydd.

Inköpslista - Material

Material

2 st Formskiva

Formskiva

12x1200x2500mm

Pris från:
37900/st
= st 379,00 kr Köp
1 paket Träskruv inomhus

Träskruv inomhus

TFT, 3,5x40, FZB, 200st

Pris från:
5995/st
= st 59,95 kr Köp
1 st Armeringsnät

Armeringsnät

Mininät 5150 1200x800mm

Pris från:
6795/st
= st 67,95 kr Köp
= st 19,95 kr Köp
2 st Finbetong

Finbetong

25kg

Pris från:
4995/st
= st 49,95 kr Köp
Totalsumma för detta projekt: kr
Lägg inköpslistan i varukorgen

Andra intressanta projekt