Kundtjänst

Aktuella priser och lagerstatus:

Kundservice

0771-89 00 89
  • Prisgaranti
  • Snabb leverans
  • Över 40 000 varor

Se lager och fraktkostnad

Sverigekarta
GLÖM INTE!Produkter som kompletterar Parkettgolv Ek Oljad:

Varuinformation

Parkettgolv Ek Oljad
Slitskiktets tjocklek: 2,5 mm.
Slipning: Slitskikten kan slipas 1-2 gånger beroende på golvets slitage och möjliga skador. Slipningen bör utföras av fackman. Tänk på att golvet inte är genomfärgat.

Läggningsanvisningar


Relativ fuktighet och acklimatisering
Relativ fuktighet (RF) är ett värde på hur mycket fukt en viss mängd luft innehåller. När den relativa fuktigheten i luften överstiger 100% fälls överflödet ut som vatten. Både golv, övriga träbaserade material samt människor mår bra av en relativ fuktighet på mellan 30-60% som alltså bör eftersträvas i din bostad. Innan golvet läggs bör det vila i rummet under 48 timmar för att acklimatisera sig.

Lägga parkett på betong


Ojämnheter

Börja med att kontrollera om det finns ojämnheter i betonggolvet, hittar du några kan du antingen slipa golvet eller flytspackla det. Väljer du att slipa är det betongslip som gäller, sedan måste allt slipdamm avlägsnas med dammsugare Väljer du att flytspackla måste golvet först primas med betongprimer, denna har tätande och portäckande egenskaper och gör förhållandena för spackling optimala. När golvet är primat hälls eller pumpas flytspacklet ut, exakta blandnings- och appliceringsförhållanden går att läsa på förpackningen. Spacklet flyter ut av sig själv men man kan hjälpa det på traven med en tandspackel.

Underlag

Då golvet är slipat eller flytspacklet har torkat läggs åldersbeständig plast ut som fuktskydd. I källare kan man använda sig av fuktisolermatta som ger ett bättre fuktskydd. Skarvarna tejpas och rör det sig om åldersbeständig plast viks kanterna upp en aning längs väggarna för att förhindra att ändträet på parketten angrips av fukt (dessa kanter kläms sedan fast bakom listerna när de sedan spikas upp) När plasten är på plats läggs lumppapp eller foam ut, dessa material har båda stegljudsdämpande egenskaper. Även här tejpas skarvarna så att pappen inte glider runt för mycket. Efter detta kan golvet läggas.

Foam eller lumppapp

Både foam och lumppapp är stegljudsdämpande, dock bör man ta hänsyn till vissa omständigheter när man väljer material. Är golvet du lägger mycket tunt är foam att föredra eftersom den är mjukare än lumppapp. Har du golvvärme fungerar lumppapp bättre eftersom foam har ett visst isolervärde och gör att värmen vandrar neråt istället för uppåt.

Golvläggning

Parkettgolvet läggs i längdriktningen från höger sida bort till vänstra väggen, då du kommer till vänstra väggen sågar du av den del av sista biten som blir överflödig, använd denna bit när du börjar lägga nästa golvsektion bredvid den bit du började med. Tänk dock på att inte använda bitar under 20 centimeter.

Expansionsfog

Eftersom trä är ett levande material behöver det utrymme att röra sig när det sväller och krymper, därför ska man se till att lämna en expansionsfog längs väggarna. Lämna alltså ett utrymme på 1 mm per breddmeter golv (detta för att en planka expanderar på bredden) men minst 12 mm, längs väggarna.

Dörröppningar

I dörröppningar ska också en expansionsfog lämnas eftersom mycket rörelseenergi från golvet kanaliseras genom det lilla utrymme som utgörs av dörröppningen. Därför blir en avlastande fog nödvändig. Här gäller samma regler som vid fogen som lämnas längs väggarna. Fogen täcks sedan av en list eller tröskel.

Listning

I utrymmen som kräver god ventilation så som en källare eller vid ett nytt betonggolv bör man lista med såkallade luftade socklar. Detta innebär att du sätter en ungefär 4 mm tjock masonitbit med 60 centimeters mellanrum på golvlisterna runt om hela rummet. Beroende på väggmaterial fäster du sedan listerna med dyckert om det är träväggar, med spikplugg om väggarna är av betong eller med listspik om det rör sig om lättbetongväggar.

Större rum

Är golvet 22 meter brett eller bredare behövs ett expansionsutrymme, en dilatationslist, på mitten av golvet.

Lägganvisning för golv på bjälklag

Då du ska lägga golv på bjälklag börjar du med att bestryka bjälkarna med lim, stryk inte alla bjälkarna på en gång utan gör det undan för undan allteftersom spånskivor läggs ut. Lägg därefter ut spånskivor, kanterna på dessa limmas och de skruvas sedan fast undan för undan. Ingen plast, isolermatta eller luftade socklar används i detta fall, men för övrigt är anvisningarna de samma som för golvläggning på betong.

Att tänka på vid installation av trägolv på golvvärme

• Se till att inte installera högre effekt per kvadratmeter än vad som är nödvändigt. Är effekten för hög blir temperatursvängningarna större med ökad risk för övertemperatur.
• En yttemperatur på 27 grader bör ej överstigas. Tänk på att olika sorts golv kan upplevas som olika varma eller kalla vid samma temperatur.
• Golvvärme innebär ökad värme vilket gör att träet krymper lite extra.
• Både trägolv och människor mår bäst av en relativ luftfuktighet mellan 30 och 60%. Inom denna intervall är inomhusluften som bäst.
• Massiva trägolv har större tendens att röra på sig än lamellparkettgolv.
• Se till att golvvärmesystemet är utformat så att det ger en jämn temperatur över hela golvytan.
• Golvvärme kan uppnås på två sätt, genom vattenburna eller elburna system.
• Trägolvet ska vara skyddat från den fukt som finns i underlaget.
• Starta golvvärmesystemet enligt anvisningar från tillverkaren.

SNABBA FAKTA

Antal kvm per paket 2,77
Antal/förpackning 7
Bredd 180 mm
Garantitid 20 år
Hårdhet (Brinell) 3.7
Leverantörens artikelnummer 13410
Längd 2200 mm
Paketvikt 23 kg
Tjocklek 14 mm
Varumärke Barlinek

Fler produkter i samma kategori