Lättfix/ fästmassa Universal

Vit, inne och ute, 15 kg
ART.NR: 01304
Lättfix/fästmassa VIT är en plastförstärkt cementbaserad fästmassa för montering av keramiska plattor, mosaik, limtegel, dekorsten, ej fuktkänslig marmor, skiffer och granit keramik. Den räcker längre än traditionella fästmassor: 15kg räcker till ca 8-9 m2.
Läs mer
st
Saldo i butik Välj butik
Välj butik för att se lagerstatus
Köp online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
Sök efter postnummer
Hjälp med installation?
Vi erbjuder hjälp till fast pris Läs mer

Lättfix/ fästmassa Universal

Lättfix/fästmassa VIT tillhör en ny generation fästmassa! Den räcker längre än traditionella fästmassor: 15kg räcker till ca 8-9 m2. Lättfix/fästmassa VIT är en plastförstärkt cementbaserad fästmassa för montering av keramiska plattor, mosaik, limtegel, dekorsten, ej fuktkänslig marmor, skiffer och granit keramik. Lättfix/fästmassa VIT är en fästmassa med en hög flexibilitet, smidighet och med mycket goda häftegenskaper. Lättfix/fästmassa VIT kan användas på golv med värmeslingor. Lättfix/fästmassa VIT har en inbyggd härdare i pulverform och är diffusionsöppet.

Lättfix/fästmassa VIT är speciellt användarvänlig till puts, mur, betong, golv med värmekablar, gipsplattor och gamla plattor. Lättfix/fästmassa VIT kan användas i inne- och utemiljö. Vid montering av platta på platta ska ytan först grundas med vidhäftningsprimer Byggmax Primer. Detta gäller också vid underlag som målade och blanka ytor. På puts- och betongunderlag ska även vidhäftningsprimer Byggmax Primer 1del primer o 3 delar vatten, strykas på för att por- och dammbinda ytan.

Underlag

Underlaget skall torr- dammfri och ren från olja. Gipsplattor, gamla plattor och målade ytor ska grundas med vidhäftningsprimer Byggmax Primer. Glatta och målade ytor bör ruggas upp med sandpapper eller med slipmaskin före grundning med Byggmax Primer blandat 1:2 del vatten. Betong, puts och spackel bör grundas med Byggmax Primer blandat 1:2 med vatten. I våtrum ska gällande systems monteringsanvisning följas.
Lättfix/fästmassa VIT är godkänd till Byggmax Våtrumssystem.

Blandning

Vattenmängd ca 4,5 - 5lit./15 kg säck. Pulvret hälls i rent o kallt vatten under omrörning med maskinvisp. Låt blandningen stå i ca 3-5min innan den blandas upp igen till en lätt o smidig konsistens. Fix som har börjat härda bör inte blandas upp igen.

Anvisning

Påför Lättfix/fästmassa VIT på underlaget med en fixkam. Använd rätt fixkam som säkerställer 100% täckning bakom plattan och den är anpassad till den storleken av plattan. För att säkra god vidhäftning till underlaget kan ett tunt lager av Lättfix/fästmassa VIT spacklas ut med den släta sidan av fixkammen för den önskade mängden fix läggs på (se tabell för fixkammar). Plattor appliceras i god tid innan skinnbildning bildas på fixet.Plattorna sätts dit med tryck och en lätt skakning så att rätt vidhäftning uppnås. Var uppmärksam på att starkt solljus, vind, höga temperaturer eller starkt sugande underlag kommer reducera torktiden på fixet. Plattor installerat med Lättfix/fästmassa VIT är klart för lättare belastning efter 24tim och genomhärdat efter 14dagar. Värmekablar sätts på efter 28dygn. Plattorna ska inte belastas med vatten för regn minst 24tim efter montering med Lättfix/fästmassa VIT. Plattorna ska skyddas mot frost och stark sol under den första veckan. För läggning av eller beklädnader utomhus, plattor större en 900cm2 eller golv som utsetts för tyngre belastningar bör plattorna dubbel-limmas för att säkra 100% täckning av fästmassan under plattorna.

Fogning

Fogning ska inte påbörjas innan fästmassan har härdat och är torr. Annars riskeras missfärgning av fogarna. På mur, puts och betongunderlag kan fogning utföras efter 1 dygn v/20oC i luft och underlag. På icke-sugande underlag bör man vänta i minst 3dagar före fogning.
Läs mer

Inspireras av våra gör-det-själv guider

  • Väggkakel är vanligast i badrum och kök men du kan även göra tvättstugan snygg med ett väggkakel. Kakel är ett slitstarkt och lättstädat material som kräver minimalt underhåll, det håller sig snyggt år efter år. Du kan skapa en kaklad vägg med färger och former precis som du önskar, eftersom det finns kakel med olika färger och mönster. I denna guide visar vi hur du kan sätta kakel själv!
  • Ett klinkergolv kan varieras nästan i det oändliga genom val av färger, olika storlekar och läggningsmönster. På så sätt är det lätt att skapa ett vackert golv som håller i många år framöver. På Byggmax hittar du allt som behövs för att lägga ett snyggt klinkergolv och med denna guide blir det lätt att genomföra. Det svåraste momentet är nog att välja hur det ska se ut!