Kundtjänst

Aktuella priser och lagerstatus:

Kundservice

0771-89 00 89
 • Extra stort sortiment online
 • E-handla allt till ditt byggprojekt
 • Snabb leverans av dina varor

Se lager och fraktkostnad

Sverigekarta

Marksten Olympia Svart

SVART 210x140x50, Art.nr: 02417, Vikt/Säljenhet: 3,4 kg
Pris från:
159
00
/m2
(4,68/st)

Varuinformation

Marksten Olympia Svart
En tumlad marksten som passar bra till uteplatser, gångvägar, garageuppfart mm. Marksten består av betong och används mest till utomhusbruk. Marksten har lång livslängd och är nästan helt underhållsfri.
Denna marksten är 50 mm tjock, vilket gör att den lämpar sig väl för garageuppfart och parkeringsplats för personbil.

Användningsområde


Plattor är enkla att jobba med och går att använda till uppfart, parkering för personbil, gångväg, stegplattor eller som dekoration i trädgården. Den passar lika bra till en gammal konstruktion som en ny.

Marksten eller trädgårdsplattor?

Det som skiljer marksten från trädgårdsplattor är formatet. Marksten är mindre än trädgårdsplattor. Sen skiljer sig också hållfasthetsklassen, marksten kontrolleras genom spräckhållfastheten. För plattor gäller böjhållfastheten.

Planering inför stenläggning


Förarbetet är huvudarbetet när du jobbar med stenläggning. Gör du det ordentligt och noggrant från början kommer resultatet vara längre, se snyggare ut och kräva mindre underhåll.
Börja med att skissa ut området, gör sen en detaljerad och måttsatt ritning. Det kan även vara klokt att rådfråga en trädgårdsarkitekt eller en markentreprenör. En provläggning av ditt mönster ger dig en chans att se om stenarna passar ihop. Ingen sten är den andra lik så det är också bra att se vilka stenar som kommer var.
Om du behöver kapa till stenarna så kan du välja att lämna in dem hos en fackman eller göra det själv, med t.ex. en vinkelslip (som har sten- eller diamantskiva), stenklippare eller huggmejsel.
Stenarna är tunga så be leverantören att placera stenarna i närheten av området där det ska användas.

Fogsand


Torr fogsand som innehåller kiselsand är att föredra då det lättare tränger ner i fogen och stelnar efter ungefär 12 timmar. Fogens uppgift är bl.a. att fördela lasten, upprätthålla stabiliteten och hindra ogräs från att växa upp.

Att lägga marksten


Den färdiga stenläggningen ser ut såhär sett nerifrån: fiberduk, bärlagergrus (0-40mm), grus (0-16mm), läggningsgrus (0-8mm), sättsand, marksten.
Börja med markera ut ytan som ska stenläggas med träpinnar och snöre. Gräv sedan ut till 15-20 cm djup för gång och uteplats, för garageuppfart bör det vara 25-35 cm. Redan här kan du tänka på vattenavrinningen och gräva med 1-2 cm lutning per meter. Vattnet ska alltid ledas bort från huset. Utan vattenavrinning kan det bli försämrad bärighet samt frostsprängningar på vintern.
När du har grävt ut så planar du ut underlaget med plattvibratorn. Sen lägger du ut en fiberduk, också kallad markstensduk, för att hindra insekter och växter från att komma upp. Därefter ska en bädd av bärlagergrus läggas ut och plattvibreras för varje 10-15 cm du fyller på. Sen lägger du på 10-15 cm grus och jämnar och plattar till. Efter det lägger du 3-5 cm av det fina läggningsgruset. Till sist fyller du på med 3 cm sättsand.
Sen börjar själva läggningsarbetet. När du lägger ut stenarna så lämna en 3 mm fogbredd för fogsand. För att säkerställa fogbredden bör stenarna läggas löst så man får in luft mellan stenarna. När mönstret är klart och stenarna är på plats så fyller du fogarna med fin fogsand. Använd en borste för att sprida sanden. Vattna sen sanden försiktigt, häll på ännu en omgång med sand och borsta igen. Därefter kan du använda dig av plattvibratorn igen men se till att antingen ha en gummiduk eller plastplatta under den. När du gör det här händer tre saker: ytan blir plan, sanden i fogarna komprimeras och blir tätare samt stenarna blir stadigare då det pressas upp sättgrus mellan dem. Använd aldrig en vibratorplatta mer än högst två gånger på stenarna.

Skötselråd


En av de främsta fördelarna med betongplattor är att kräver så lite underhåll efter läggning. Det enda som behöver kontrolleras är fogsanden. Försvinner den så bör det fyllas på med nytt.
Under det första året ska helst halkbekämpning med salt undvikas då betongen är känslig för salthaltigt vatten.
Vid rengöring går det att använda högtrycksspolning men det kan nöta bort betongens yttersta skikt. Det mest effektiva är att rengöra med vatten och borste. Eller en sopkvast när det är torrt.
Betong innehåller cement som är kalkbaserat. Kalken kan ibland visa sig i form av en tunn gråvit beläggning. Den brukar dock försvinna med tiden. Om det inte försvinner kan man pensla betongens yta med 20 % syra, t.ex. saltsyra. Spola därefter med lågt vattentryck.

SNABBA FAKTA

Färg Svart
Körbar Ja
Paketvikt (kg) 3.44
Behandling Tumlad

Så här gör du

Steg 6

Steg_6

Använd samkross som har en kornstorlek mellan 0 till 18 mm vid normal belastning. Bergkross med kornstorlek 0 till 35 mm används vid högre belastning.

Steg 12

Steg_12

Dra av överflödigt stenmjöl med en rätskiva och ta bort avdragsbanorna och fyll igen spåren.

Steg 7

Steg_7

Packa bärlagret väl med vibratorplatta. Det ska bli en jämn yta, 3 cm under den nivå man ska lägga stenen på.

Steg 1

Steg_1

Mät ut och markera den yta som ska stenläggas. För att ge stöd åt de plattor som hamnar utmed läggningens långsidor, breddar du bärlagret med motsvarande en plattrad på vardera sida. Spänn snören längst ytterkanterna på ytans sluthöjd.

Steg 13

Steg_13

Betongsten varierar något i färg och ytskikt. Blanda därför löpande från flera pallar om du lägger en större yta. Ta stenen uppifrån och ner i pallen. Det gör att du får en naturlig färgskiftning i den färdiga stenläggningen.

Steg 8

Steg_8

Bärlagret ska ha samma lutning som den färdiga stenläggningen.

Steg 2

Steg_2

Stenbeläggningar bör ha en lutning på minst 2 cm per meter.

Steg 9

Steg_9

Lägg ut ett 3 cm jämntjockt lager sättsand med kornstorlek 0 till 4 mm, så kallat stenmjöl. Packa ytan en gång med vibratorplatta.

Steg 14

Steg_14

Använd en tumstock för att få ca 3 mm fogbredd mellan alla stenar.

Steg 3

Steg_3

För att få utrymme för ett dränerande bärlager ska du gräva ur ca 35 cm under snörets nivå, om du ska anlägga en garageuppfart. Om du inte belastar beläggningen med en bil räcker det med ca 25 cm. Det kan krävas att man gräver djupare om marken består av matjord, lera eller annat dåligt dränerande material.

Steg 10

Steg_10

Placera ut 2 till 3 meter långa avdragsbanor, av järnrör eller träläkt, med ca 2 meters mellanrum.

Steg 4

Steg_4

Kablar för el och telefoni ligger normalt på 40 – 70 cm djup. Vatten och avlopp ligger ofta på 70 till 140 cm djup.

Steg 15

Steg_15

Fogsand gör att stenarna inte ligger dikt an och skadar varandra vid rörelse i mark, eller tryck ovanifrån. Fogen gör även att tryckbelastning fördelas ut jämnare, vilket ökar hela beläggningens bärighet och stabilitet.

Steg 11

Steg_11

Justera dem till rätt höjdnivå och lutning.

Steg 5

Steg_5

Lägg ut fiberduk i botten av urgrävningen. Den separerar bärlagret av stenkross från den kringliggande marken.

Steg 16

Steg_16

Betongsten kan läggas i många olika mönsterbilder. Förband är en av de vanligaste. Den är dessutom lättast att lägga.

Steg 18

Steg_18

Lägg hela sten i alla skift innan du börjar kapa för anpassning mot sidlinje, mönsterbilder eller fris.

Steg 17

Steg_17

Kombinera olika färger på stenen för att på ett enkelt sätt skapa liv och ett personligt uttryck.

Steg 19

Steg_19

Såga med vinkelslip och kapskiva för sten och betong, eller bryt dem med en stenklipp. Kapad sten ska alltid vara större än en tredjedel av ursprungligt mått. Små bitar överför belastning sämre.

Steg 20

Steg_20

Därför bör kapad sten alltid ligga an mot hel sten. Det blir oftast snyggare att justera bredden på stenläggningen än att kapa flera sten.

Steg 21

Steg_21

En fris kan höja helhetsintrycket på stenläggningen. Rama in med sten i samma eller annan färg runt den lagda ytan. Du kan även använda en kraftigare sten för att få en tydlig kantmarkering.

Steg 22

Steg_22

Lägg ut fogsand och sopa den över hela ytan, för att fylla alla fogar. Lämna kvar ett tunt lager sand på stenläggningen under 1 till 2 veckor. En del sand kommer att pressas ner i fogarna när ytan används, vilket ger beläggningen ytterligare stabilitet.

Steg 23

Komplettera årligen med mer sand på samma sätt för att säkerställa en lång livslängd på stenläggningen. Fyllda fogar ger dessutom mindre ogräs.

Instruktionsfilmer

  • Så lägger du marksten - Instruktionsfilm från Byggmax

   Så lägger du marksten - Instruktionsfilm från Byggmax

   0:32 min

   Lägga marksten själv? Vi visar hur du gör.

Loading...
Dina
Senast besökta byggvaror
Marksten_Olympia_Svart
Marksten Olympia Svart
SVART 210x140x50
Pris från:
159 00 /m2
Kolla in våra
mest populära byggvaror
28x120_Trall_Impregnerad_Gr_n
28x120 Trall Impregnerad Grön
NTR/AB, ca 8,4 lpm/m2
Pris från:
9 95 /m
45x145_Impregnerad_Regel_Gr_n
45x145 Impregnerad Regel Grön
NTR/A
Pris från:
22 40 /m
L_kt
Läkt
Ströläkt/bärläkt
Pris från:
3 15 /m
45x45_Regel
45x45 Regel
5 95 /m