Måla köksluckor | ByggmaxMåla köksluckor | Byggmax

Måla köksluckor

Här ger vi dig matnyttiga tips om hur du lyckas med ommålningen av dina köksluckor.

Tycker du att ditt kök börjar bli trist och slitet? Lösningen behöver inte vara att köpa ett helt nytt kök för dyra pengar. Börja med att måla om dina köksluckor och byt ut handtagen. Det är både billigare och mer miljövänligt.

Varför inte välja en helt ny kulör när du ändå ska måla om? En ny färg kan skapa en helt ny känsla i rummet och här är det bara din fantasi som kan sätta gränser. Välj mellan färdiga kulörer eller kom in till någon av våra butiker som erbjuder färgbrytning och få hjälp med att ta fram den exakta kulör du längre drömt om. På den här sidan ger vi dig matnyttiga tips om hur du lyckas med ommålningen av dina köksluckor.

Måla köksluckor | ByggmaxMåla köksluckor | Byggmax
Gröna köksluckor | ByggmaxGröna köksluckor | Byggmax

Tips för att måla om köksluckor själv 

Börja med att skruva ner luckorna och ta bort beslagen. Tvätta av ordentligt. För att färgen ska få bra fäste och inte spricka måste all fett och allt smuts bort. I köksmiljöer är det vanligt att fett etsar sig fast mer än i andra rum på grund av stekos och matrester.  
Slipa sedan ytorna med ett finkornigt slippapper. Med en uppruggad yta så fastnar den nya färgen mycket bättre. En oslipad yta kan resultera i att färgen inte fäster ordentligt och ramlar av efter en kort tid. Efter att du slipat luckorna se till att torka av damm och rester med en lätt fuktad trasa.

 1. Målartvätt
  Målartvätt
  59 95 kr /st
 2. Wettex Microfibre Power
  Produktbild
  30   kr /st
 3. Slipkloss
  Slipkloss
  23 95 kr /st


Bra saker att tänka på vid målningen 

Börja med att måla köksluckorna med en grundfärg, 1 eller 2 gånger. Låt torka ordentligt mellan gångerna. Grundfärgen gör att den nya kulören fastnar bättre vilket kommer resultera i att den nya ytan håller under en längre tid. Efter grundmålningen är det dags att ge sig på täckfärgen. Se till att måla med den önskade snickerifärgen i träets naturliga riktning, använd tunna och lätta drag. För mycket färg kan göra ytan ojämn och ful. Det är fördelaktigt att börja med att måla köksluckans kanter, speglar och detaljer först. Måla speglar med en roller och detaljer, kanter och hörn med en smal snedställd pensel. Har du släta luckor – använd en liten roller.

När färgen har fått torka ordentligt, slipa luckan med ett fint sandpapper och torka av med en trasa för att sedan gå på med det sista lagret täckfärg. Nu återstår det bara att låta snickerifärgen fästa och torka ordentligt, detta kan ta några dagar. Skruva sedan fast de nya eller gamla beslagen och montera upp luckorna. Så, då var ditt nya projekt klart!

Ommålning av köksluckor | ByggmaxOmmålning av köksluckor | Byggmax

Inspireras av våra gör det själv-guider