Fogsand & sättsand

Är det dags att fixa en snygg uteplats? Vi har allt för en lyckad plattsättning, till exempel fogsand och stenmjöl.

Allt för plattsättning och fogning

På Byggmax hittar du allt som behövs för att få till en riktigt fin uteplats eller trädgårdsgång. När du lägger plattor är det viktigt att tänka på underlaget. Som underlag kan du med fördel använda dig av stenmjöl som sättsand. Det skapar ett hårt underlag och minskar risken för att myror bygger bo mellan eller under dina plattor. När du sedan lagt dina plattor använder du vår fogsand som fog. Den gör att det skapas en distans mellan plattorna och förhindrar nötning. Den förebygger också att växter och ogräs tränger upp mellan plattorna. Om du har frågor kring plattsättning hjälper vi dig gärna. Du kan även kolla på vårt gör-det-själv projekt lägga marksten för instruktioner steg för steg.

Använd stenmjöl vid plattsättning

När du ska sätta plattor utomhus är det viktigt att du gör ett bra grundarbete. På så sätt kommer din uteplats eller trädgårdsgång att hålla sig fin länge. När du ska sätta plattor av sten eller betong bör du först gräva ur marken. Sedan täcker du fördelaktigt jordytan med markduk innan du slutligen fyller det utgrävda området med stenmjöl. Packa sedan stenmjölet och använd med fördel en vibratorplatta till detta. Fyll edan området med sättsand och lägg dina valda plattor.

Viktigt med fogsand

När du är klar med plattsättningen är det dags för fog i form av fogsand. Fogsand gör att stenarna inte ligger dikt an och skadar varandra vid rörelse i mark, eller tryck ovanifrån. Fogen gör även att tryckbelastning fördelas ut jämnare, vilket ökar hela beläggningens bärighet och stabilitet. Fogsanden borstas ned mellan plattorna med hjälp av en kvast med hård borst, torr väderlek ger bästa förutsättningarna när arbetet utförs. Vissa typer av fogsand härdar eller ger ökad packning med vätska, de ska därmed vattnas efter borstningen och aldrig lämnas kvar på ytan då det kan bli fläckar. Torktiden för hårdfog är ca 24 timmar i torrt väder. Efterfogning bör ske efter några veckor då fogsanden alltid sjunker undan efter en tid. Hur mycket fogsand som behövs beror på hur stor ytan är, storlek och höjden på stenarna samt mellanrummet mellan plattorna som vanligtvis är 3 mm.

Köp fogsand hos Byggmax

Hos Byggmax hittar du de flesta typer av fog. Vi har allt du behöver för platt- eller stensättning utomhus, till exempel fogsand, hårdfog och stenmjöl.

Filtrera

2 träffar

Sortera på
Från 59 95  kr
Från 69 95  kr