Brandvarnare

Anledningen till att alla ska ha en brandvarnare är enkel. En brandvarnare varnar tidigt, ofta långt innan vi själva hinner upptäcka att en brand har uppstått. Nyckeln till att kunna hantera en brand är just att du hinner agera i tid, innan situationen har urartat och där gör brandvarnaren sitt viktiga jobb.

Var ska jag ha min brandvarnare?

Du bör ha minst en brandvarnare per våningsplan och en i anslutning till varje sovrum. Brandvarnarens ansvarsområde bör inte överstiga 60 m2 och den ska alltid sättas upp i taket på den högsta punkten och inte på väggen.

Kök och sovrum – extra viktiga rum

De flesta bränder startar i köket, i många fall av en glömd spis och därför är det extra viktigt att du utrustar ditt kök med en brandvarnare. Utöver köket är det även viktigt att ha en brandvarnare i nära anslutning till sovrummet eller sovrummen. De flesta personer som omkommer i bränder gör det nämligen sovandes, utan att i tid ha märkt av brand eller för den delen brandvarnarens ljud. Att placera en brandvarnare i närhet till sovrummet ökar chanserna för att larmet inte går obemärkt förbi.

Olika typer av brandvarnare

Det finns många olika varianter på brandvarnare, trådlösa, optiska och joniska. Den kanske vanligaste varianten är den optiska rökvarnaren som reflekterar rökpartiklar i ett infrarött ljus och är extra bra på att upptäcka pyrande bränder. Pyrande bränder är den vanligaste brandtypen i lägenheter och därför brukar just den optiska varianten rekommenderas till privatpersoner. Många brandvarnare går även att sammankoppla så att alla brandvarnare i hushållet kan larma samtidigt, vilket ökar chanserna att någon hinner reagera på larmet i tid.

Skötsel av en brandvarnare

Se alltid till att brandvarnaren har ett fungerande batteri, detta görs enklast genom att trycka på brandvarnarens testknapp. Det är också bra att alltid se till att ha ett extrabatteri hemma ifall brandvarnaren plötsligt skulle sluta att fungera. Utöver detta är det viktigt att hålla din brandvarnare ren från smuts och damm.

Köp brandvarnare hos Byggmax

På Byggmax kan du enkelt köpa en brandvarnare i butik eller online, välkommen in till oss!

filter-white Filtrera

33 träffar

Sortera på
Housegard
Vit
256  kr
Housegard
Vit
362  kr
Housegard
Vit
209  kr
Housegard
89 95  kr
Housegard
Vit, 10-års batteritid
243  kr
Housegard
469  kr
NexaFireSafety
Optisk, 2-pack
125  kr
139  kr
NexaFireSafety
Optisk
61  kr
Housegard
Vit, 10-års batteritid
199  kr
NexaFireSafety
Nätansluten, 230V
285  kr
Housegard
59 95  kr
NexaFireSafety
Optisk, Ø120 mm
239  kr
100  kr
NexaFireSafety
Trådansluten, 230V
398  kr
NexaFireSafety
323  kr
Housegard
Vit
284  kr
NexaFireSafety
Ø7cm
50  kr
NexaFireSafety
Optisk, Ø120 mm, 2-pack
469  kr
Housegard
Vit, 5-års batteri
129  kr
Housegard
Vit
288  kr
Housegard
Vit
429  kr
Housegard
Vit
749  kr
NexaFireSafety
9V
159  kr
Yoyomotion
375  kr
SikkertHjem
249  kr
SikkertHjem
339  kr
Gelia
9 V, Vit
100  kr
Schneider
Utanpåliggande, appkontrollerad, vit, IP20
988 95  kr