kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Ett av de största sommarnöjena i Sverige är nog grillningen och då behövs en rejäl grill. En egenhändigt murad grill passar perfekt som ett mindre sommarprojekt och blir garanterat ett samtalsämne på nästa grillfest. Genom att mura den själv kan du skapa precis den grill du själv villhöver, bara fantasin och möjligen fysikens lagar sätter gränserna för hur bra det kan bli.
Först så gäller det att hitta en bra plats för din nya grill, det är nämligen ett projekt i sig att senare försöka flytta den. Vikten gör också att du bör fundera över underlaget och se till att skapa en stabil grund innan du påbörjar själva murningsarbetet. För en mindre grill kan det räcka med att ställa den på trädgårdsplattorna, men oftast blir det bäst med ett gjutet fundament. Här hittar du en guide som hjälper dig att gjuta en rejäl sula för din grill.
När platsen är hittad för din nya grill gäller det att fundera ut hur stor den ska vara och om du vill inkludera några smarta extrafunktioner, som t.ex. krokar för grilltång eller grillvantarna. Ett sätt är att utgå från exempelvis ett grillgaller du vill använda och sedan designa grillen utifrån detta. Murar man med lättklinker eller tegel så är det lätt att anpassa både storlek och form precis som man vill ha det. Putsar du sedan grillen så är det ännu lättare att få till ett snyggt resultat och det spelar inte så stor roll om du inte är en murare i världsklass.
I guiden nedan kommer vi att beskriva hur du enkelt murar med hjälp av murblock av lättklinker. Detta är ett toppenmaterial för denna typ av projekt då det är lätt att jobba med och bitarna kan enkelt kapas till med en lättklinkersåg. Dessutom isolerar lättklinkern bra så värmen stannar där den ska vara och man slipper bränna sig på utsidan. Murblocken är 19 cm höga och 59 cm långa och finns i flera olika bredder.
Förutom en stadig grund gäller det att mura på rätt sätt för att få till en stabil grill som håller över tid. Därför murar man i förband genom att förskjuta murskarvarna mellan de olika skiften så att så kallade generalskarvara undviks. I varje skift lägger du sedan in armering i murbruket som hjälper till att förstärka hela konstruktionen. Antingen väljer du vanliga runda armeringsjärn eller bistål, som också kallas stegjärn och kan vara lite lättare att hantera.
Till murningen av grillen används ett B-bruk som även är bra att putsa grillen med när den är uppmurad. Innan putsningen är det även bra att först klä ytorna med putsnät, vilket armerar putsen och minskar risken för sprickor i den färdiga ytan. Tänk på att inte jobba med murnings- och putsningsarbete när det är för varmt, då riskerar bruket att torka innan det bränner ordentligt. Såna dagar är det bättre att åka och bada för att istället mura på kvällen.
Många grillar som säljs håller inte många säsonger innan de faller offer för rost eller höststormar. Att då istället välja en bastant murad grill är ett långsiktigt hållbart val, trots att de ingående materialen har sina miljömässiga avtryck. I både murblock och bruk ingår cement som beståndsdel, vilket har en väldigt energikrävande tillverkningsprocess. Däremot är alla ingående ämnen naturliga och förorenar inte din trädgård.
När grillsäsongen är över så städa ur grillen väl och täck med en presenning, så kommer grillen att hålla sig fräsch till nästa säsong.
En putsad grill som är målad kräver lite bättringsmålning efter några år, vilket lämpligen görs på våren. Rengör väl med målartvätt och sedan är det bara att stryka ytorna för att grillen ska se som ny ut igen.
Lägg tid på grunden så att du utgår från ett stabilt och plant underlag, då blir det mycket lättare att få till ett bra slutresultat.
Är det första gången du murar så är det bra att blanda lite murbruk i taget och ta ett eller två skift i taget. Låter du sedan dessa skift bränna så har du ett stabilare utgångsläge för nästa skift.
Kontrollmät ofta med både vinkelhake och vattenpass under arbetets gång för att försäkra dig om att murningen håller sig till ritningen.
Var noga med putsnätet och håll putsen fuktig medan den bränner, så kan du undvika att få tråkiga sprickor i ytan senare.
Mät ut på ytan där grillen ska muras och gör markeringar för stenarna med hjälp av måttstock och en stor vinkelhake.
Blanda till murbruk B i en hink enligt instruktionerna på påsen och låt den sedan vila en stund.
Fukta betongytan du ska mura mot samt de murblock du ska använda, till en grill är det lagom att använda 9 cm breda block. Att fukta ytorna och blocken förhindrar att vattnet sugs ut från bruket innan det hinner bränna.
Lägg ut tillräckligt med murbruk på betongen enligt dina markeringar, för att fogen ska bli ca 1 cm hög.
Placera första blocket enligt dina markeringar och knacka med en gummiklubba eller gunga ner blocket i bruket. Kontrollera med ett vattenpass att blocket är i våg åt båda hållen.
Ta sedan nästa block och lägg på bruk på ena änden, den så kallade stötfogen, och placera enligt dina markeringar. Knacka på samma sätt som tidigare ner blocket i bruket och mot den tidigare placerade stenen, samt kontrollera med vattenpass.
Fortsätt med andra sidan på samma sätt och kontrollera även med en stor vinkelhake att du får 90° i hörnen.
Nästa skift inleds med att klippa till armeringsjärn som ska ligga mitt i fogen och böjas runt i hörnen. Detta görs lätt genom att klippa ena delen av bistålet med en kraftavbitare och sedan bocka till rätt form.
Lägg armeringen på plats mitt på stenarna och lägg på murbruk för nästa skift.
Nästa skift börjar med ett sidoblock som nu ska gå hela vägen bak så att den överlappar den vertikala stötfogen i det underliggande lagret.
Gör sedan på samma sätt med andra sidan och kontrollera med vattenpass åt båda hållen.
Såga till block som passar i de kvarvarande platserna i andra skiftet, vilket blir två 9 cm långa bitar och en 39 cm lång bit.
Fukta blocken och lägg på murburk på änden samt placera respektive murblock på sina platser. Knacka dem i position och justera tills de är i våg åt båda hållen, samt kontrollera återigen med vinkelhake att bakre hörnet håller 90°.
Förbered armering på samma sätt som tidigare och lägg på plats tillsammans med murbruk längs hela ovansidan.
Börja på samma sätt som första skiften med ett block i bakkant och justera in med hjälp av vattenpasset.
Resterande stenar i detta skift ska vara åt samma håll som den bakersta stenen men ligga ner. På så sätt kommer de att bilda en hylla som blir botten i grillen.
Lägg på bruk på ena långsidan av ett nytt block och lägg på plats. Knacka blocket rätt och kontrollera med vattenpasset, innan du fortsätter på samma sätt med nästa block.
När du lägger dit sista blocket är det viktigt att även kontrollera framkanten så att denna är rak och i lod.
Är du osäker på murning kan du pausa här och täcka med plast för att det ska få brinna fast ordentligt, innan du fortsätter med nästa skift. Med lite vana är det dock inga problem att fortsätta med att mura resten av grillen redan nu.
Klyv ett block på höjden och fukta det, samt kapa till två bitar armeringsjärn. Lägg sedan på armeringsjärnen och murbruk där blocken ska placeras, samt även bruk på ena änden på respektive block. Sedan är det bara att lägga bitarna på plats och justera in.
Fortsätt på samma sätt som tidigare med ytterligare två hela skift och armera i varje skift, samt förskjut stötfogarna. Kontrollera med både vattenpass och vinkelhake så att grillen verkligen håller formen. Täck sedan med plast och fukta vid behov så att bruket från brinna i ca 3 dygn.
När den murade konstruktionen brunnit klart är det dags att putsa den och då börjar du med att klä hela utsidan med putsnät, som du fäster i murblocken med krampor.
Fäst trälister längs två hörn så att de sticker ut ca 1 cm utanför murblocken. Dessa kommer att hjälpa dig att skapa ett jämntjockt putsskikt.
Fukta ytan som ska putsas och slå sedan på ett lager putsbruk över ungefär halva ytan med början nerifrån. Använd sedan en rak bräda och stocka av ytan med en sågande rörelse nerifrån och upp.
Fortsätt att lägga på puts och stocka av tills hela sidan är täckt av ett jämnt lager puts och fortsätt sedan på samma sätt med de andra sidorna.
Insidan räcker att du täcker med ett tunt lager putsbruk och drar så jämnt du kan med murslev eller ett bredspackel.
När putsytan torkat något kan du gå på med antingen skurbräda eller kalkborste för att skapa den yta du vill ha på din grill.
När hela grillen är putsad så ska bruket återigen få tid att brinna under några dagar, gärna under plast så att bruket hålls fuktigt.
Efter avtäckningen återstår att göra de avslutande detaljerna för att få till den rätta snitsen och de smarta funktionerna. Ovankanten kan med fördel täckas med marksten eller tegel som du fäster med murbruk. På så sätt skapar du både ett snyggt avslut och hållbart avslut, samt får en praktisk avställningsyta till kryddor och drinkar.
Infästningen av grillgallret kan du lätt göra genom att bocka till två bitar vanligt runt armeringsjärn, borra två hål per sida och fästa dessa med murbruk. Monterar du flera per sida så kommer du att kunna justera höjden på gallret och därmed också hur hårt köttet blir grillat.
Vill du ha ytterligare smarta funktioner på grillen kan du lätt sätta konsoler på sidan för en lite större avställningsyta, eller varför inte komplettera med några krokar för grilltång och grillvantar.
Då återstår bara att lägga en plåt i botten som du fyller upp med grillkol och sedan lägga på grillgallret för att inviga din nya grill.