Ta bort tapet | ByggmaxTa bort tapet | Byggmax

Ta bort tapet

Här kan du läsa om våra bästa tips och tricks för att ta bort en tapet. 

Att ta bort tapet är ett tidskrävande och otacksamt jobb men ack så viktigt! Om man vill ha ett snyggt resultat med ny tapet eller färg måste man se till att underlaget är bra.

Behöver du verkligen ta bort tapeten?

En fråga man ska ställa sig innan man börjar är om man verkligen behöver ta bort tapeten eller inte. Om du ska måla över den gamla tapeten, om den är slät och sitter fast bra i väggen så kan det vara en bra idé att behålla den och eventuellt bara spackla över enstaka skador. Men om tapeten som du ska måla på är mönstrad, har struktur eller om väggarna är omtapetserade många gånger så är det bästa valet helt klart att ta bort tapeten och börja om på nytt.

Ta bort tapet | ByggmaxTa bort tapet | Byggmax
Ta ned gammal tapet | ByggmaxTa ned gammal tapet | Byggmax

Såhär tar du bort tapet

Innan du börjar arbetet med att ta bort tapeten så rekommenderar vi att flytta alla möbler och täcka golven med någon slags täckplast eller golvskydd så att du kommer åt ordentligt, skyddar golvet och gör det så lättstädat som möjligt.

Om tapeten inte sitter åt allt för hårt så kan du ta bort den med hjälp av en vass tapetskrapa i metall. Du skjuter helt enkelt skrapan under tapeten och lossar bit för bit. Beroende på hur hårt tapeten sitter så kan detta räcka men om det är svårt att få bort vissa delar kan man vara tvungen att blöta upp dessa delar med någon slags tapetupplösare för att sedan fortsätta med skrapandet.

Miljövänlig tapetlösare

Det finns flera färdiga tapetupplösare på marknaden, dock så innehåller dessa ofta farliga kemikalier som inte är bra för miljön och som kan bli farliga om de inte hanteras på rätt sätt. Ett husmorstips är att i stället använda sig av diskmedel och varmt vatten. Denna typ av hemmagjord tapetupplösare är dessutom billig och bra för miljön. Använd sedan en svamp eller sprayflaska för att blötlägga tapeten med din tapetupplösare, detta steg kan behöva upprepas några gånger innan tapeten blir tillräckligt mjuk. Efter detta kan du fortsätta arbetet med skrapan och ta bort det som är kvar.

 1. Skrapare Olfa SCR-L 60mm
  Produktbild
  105   kr /st
 2. Stålspackel 80 mm
  Produktbild
  Pris från
  29 95 kr /st
 3. Murbrukshink 12L
  Murbrukshink 12L
  19 95 kr /st
 4. Tvättsvamp
  Tvättsvamp
  24 95 kr /st
 5. GOLVSKYDDSPAPP 36M2
  GOLVSKYDDSPAPP 36M2
  Pris från
  99   kr /st


Slutligen, se till att väggen är helt ren

Efter att alla tapetrester är borta, tvätta och rengör väggen med varmt vatten. Torka sedan av den med en torr och mjuk handduk så att väggen är helt fri från smuts och limrester.

Innan du börjar måla eller tapetsera om på nytt - låt väggen torka ordentligt. Ta gärna hjälp av vår gör det själv-guide om hur du lär dig tapetsera för att få till det bästa resultatet. Och kolla in vårt sortiment för att hitta den perfekta tapeten.

Se till att väggen är helt ren | ByggmaxSe till att väggen är helt ren | Byggmax