Välj rätt undergolv | ByggmaxVälj rätt undergolv | Byggmax

Välj rätt golvunderlag

Att välja rätt golvunderlag är inte alltid helt lätt när du ska lägga nytt golv. Vi hjälper dig på vägen!

Syftet med golvunderlag är både att jämna små ojämnheter i underlaget och ge en bra stegljudsdämpning. Det gör att golvet både får den ventilation som krävs, bärighet och inte minst att det golv som läggs blir plant och hållbart. Ibland kan det gamla golvet användas som underlag till det nya, men ofta behöver du lägga ett golvunderlag för att resultatet ska bli riktigt bra.

Olika typer av golvunderlag

I vårt sortiment hittar du många olika typer av golvunderlag. Vi har allt från golvfoam och korkmatta till olika typer av underlagsrullar och underlagsskivor. När du väljer golvunderlag bör du utgå från golvet du ska lägga men även andra egenskaper så som önskad värme- och ljudisolering, om golvunderlaget ska vara anpassat för golvvärme och vilket som är smidigast att lägga utifrån ditt hem och projekt. I denna guide hjälper vi dig att välja rätt typ av golvunderlag.

Välj rätt undergolv | ByggmaxVälj rätt undergolv | Byggmax

Underlagsfoam - prisvärt och lätt att lägga

Foamunderlag passar bra till de flesta typer av golv, framför allt laminatgolv och golv av härdat trä. Golvfoam är ett enkelt foam av polypetenplast som lätt skärs till med kniv. Foamen är ett golvunderlag som absorberar stegljud på ett bra sätt. Dock rekommenderas det inte att ha i kombination med golvvärme eller en grund av betong.

Hållbar och klassisk golvpapp

Hos oss på Byggmax hittar du vanlig traditionell golvpapp och grålumppapp. Papp är klassiskt som golvunderlag och är ett hållbart alternativ och passar bäst till vinylgolv och designgolv. Detta är ett tunnare alternativ av golvunderlag och absorberar därmed inte stegljud lika bra som exempelvis golvfoam. Golvpapp kan läggas på en grund av betong och golvvärme i kombination med fuktspärr.

Korkmatta - ett miljövänligt alternativ

Korkmatta är ett miljövänligt naturmaterial som ger en bra komfort, stegdämpning och värmeisolering. Kork som golvunderlag passar bra till parkettgolv, laminatgolv och golv av härdat trä. Det går även använda på en grund av betong och golvvärme om det kombineras med fuktspärr i form av åldersbeständig plast. 

Golvunderlag av XPS

I vårt sortiment finns både underlagsrulle och underlagsskiva av XPS. Båda passar bra till parkettgolv, laminatgolv, golv av härdat trä samt grund av betong i kombination med fuktspärr. Underlagsrullen av XPS fungerar även dessutom anpassad för golvvärme och minskar buller från rum under. Underlagsskivan ger mycket god ljudisolering och jämnar ut ytor, skivorna är även snabba och bekväma att installera.

Golvunderlag på golvvärme

Om du har golvvärme eller en grund av betonggolv måste du ha en ångspärr innan du lägger underlaget. Åldersbeständig plast fungerar som fuktspärr i kombination med annat golvunderlag då det är en lufttät plastfolie som stoppar fukt i ångfas.

Det är inte heller alla golvunderlag som passar i kombination för golvvärme och på betonggolv, kolla det snabbt och smidigt i vår tabell ovan. Innan du väljer golvunderlag bör du även kolla om golvet du valt kräver ett visst underlag. Även ojämnheter frestar på skarvar och ytskikt, du kanske måste slipa av eller spackla upp innan du kan lägga nytt för att golvet inte ska svikta.

Elementpensel | ByggmaxElementpensel | Byggmax