Fasadfärg Vit Midun Basic

ART.NR: 194092
En vit vattenburen täckfärg avsedd för målning av träfasader. Färgen har god väderbeständighet och skyddar träet mot alg- och svampangrepp.
Läs mer
st
stock
Saldo i butik Välj butik
Välj butik för att se lagerstatus
delivery-truck
Köp online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
close
Sök efter postnummer

Fasadfärg Vit Midun Basic

Midun Basic Fasadfärg är en vit vattenburen akrylatfärg avsedd för målning av träfasader utomhus. Den skyddar din fasad mot väder och vind samtidigt som den gör träet mer motståndskraftigt mot alger och svamp. Anledningen är att färgen bildar en vattenavvisande film på träet samt innehåller skydd mot alg- och mögelangrepp.

Att måla med fasadfärg

Inför målning

Börja alltid med att läsa igenom bruksanvisningen på färgburken och kom ihåg att vara noggrann från början. Bra verktyg och ett bra underarbete lägger grunden för ett lyckat målningsresultat. Rör om noggrant i burken innan du börjar arbeta.

Luft- och yttemperatur är också viktiga för slutresultatet. Du bör inte måla om det är kallare än 8 °C. Kom ihåg att alltid kontrollera fuktkvoten i träet före målning. Den ska ligga på max 16 %. Täck och maskera alla detaljer på huset som inte ska målas och skydda växter invid huset med skyddsplast. Tänk på att träd och buskar som växer på och nära huset ger en skuggig och fuktig miljö som stimulerar beväxning av alger och mögel. Detta gäller särskilt nord- och ostsidan på huset som ofta ligger i skugga.

Ett tips är därför att avlägsna träd, buskar och andra höga växter precis intill väggarna. Underlaget ska vara rent, torrt och fettfritt innan målning. Tidigare målade ytor tvättas med fasadtvätt och lös färg slipas eller skrapas bort. Renskrapade ytor grundmålas därefter med trägrund för utomhusbruk. Nya träytor behandlas först med grundolja på utsatta ställen, därefter målas hela ytan trägrund för utomhusbruk. Det ger de bästa förutsättningarna inför målningen med akrylatfärgen.

Målning

Tänk på att inte måla direkt i solen eller på solvarma ytor. Måla inte heller vid risk för regn inom det närmaste dygnet eller dagg inom 1-2 timmar från målningens avslutande. Färdigmåla hela ytan 2 gånger med en helt syntetisk pensel för ett bra resultat. 1 liter färg räcker normalt till 6-8m². Akrylatfärgen är övermålningsbar efter ca 12 timmar.

Efter målningen

Förslut burken ordentligt efter användning. Torka av penslar och verktyg noga före rengöring i vatten.

Akrylatfärg

Den i särklass vanligaste färgen att använda för att måla träfasaden är akrylatfärg. Akrylatfärg ger utmärkt täckning och är elastisk, vilket innebär att den kan följa förändringarna i trät utan att risk för sprickbildning. Dessutom har akrylatfärg extremt bra skydd mot sol, snö och regn. Akrylatfärg är därmed en prisvärd färg som är lätt att måla med och har lång livslängd.

Miljö

Häll inte ut färgen i avloppet. Anledningen är att det försvårar reningsprocessen i reningsverket. Lämna istället överbliven färg, tomburkar och lösningsmedel till miljöstationen/återvinningen i din kommun. Se även information i säkerhetsdatabladet.

Lycka till med din målning!

Midun Basic – snäll mot plånboken

Basic är budgetalternativet i Midun-familjen och är perfekta för enklare projekt där du inte vill betala dyra pengar i onödan. Är du på jakt efter en prisvärda produkt av högre kvalitet för mer krävande projekt? Då ska du spana in Midun som är utvecklat för det nordiska klimatets alla skiftningar. Både Midun och Midun Basic är Byggmax egna varumärken, därför hittar du dem bara hos oss.
Läs mer
Varumärke Midun Basic