Slamfärg Grå Midun

ART.NR: 19856
Grå slamfärg tillverkad enligt ett klassiskt recept men med moderna, miljövänliga ingredienser och metoder. Färgen är fri från bly och andra tungmetaller som kan vara skadliga för människa och miljö.
Läs mer
st
stock
Saldo i butik Välj butik
Välj butik för att se lagerstatus
delivery-truck
Köp online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
close
Sök efter postnummer

Slamfärg Grå Midun

Grå traditionell slamfärg tillverkad enligt ett klassiskt recept med moderna, miljövänliga ingredienser och metoder. Färgen är fri från bly och andra tungmetaller som kan vara skadliga för människa och miljö. Pigmentet som är ett järnoxidpigment ger färgen dess svarta kulör.

För att motverka den på senare år allt vanligare påväxten av alger och mögel tillsätts ett antimögelmedel. Oorganiska sulfater (järnsulfat) förstärker hållbarheten. Linoljan i färgen gör den lätt att stryka samt motverkar "smetning" när färgen torkat. Vetemjöl fungerar som bindemedel och konsistensgivare.

Om slamfärg

I Sverige har vi använt slamfärg till träfasader sedan 1500-talet. Den mest kända slamfärgen är falurödfärg med mineraler från falugruvan som ger den klassiska röda kulören. Idag finns slamfärg även i andra kulörer och ger en snygg, helmatt yta med enkelt underhåll. Du kan använda slamfärg till obehandlat trä och träytor tidigare målade med slamfärg. Slamfärg är däremot något känsligt för solljus och hårt väder, och behöver därför målas om oftare än andra färger.

Målning med slamfärg

Slamfärg är avsedd att målas på nytt ohyvlat trä eller trä som tidigare målats med slamfärg. Färgen fäster inte på hyvlade ytor, asfaboard eller ytor som är målade med andra färgtyper. Måla inte om temperaturen är under 5 °C.

Förbehandling

Trä som ska målas kan med fördel tvättas med alg-/mögeltvätt för att förebygga påväxt orsakad av mögelsporer på träytan. Låt virket torka innan målning. Maximal fuktkvot för trä som ska målas är 15%. Områden som varit utsatta för kåda bör ruggas upp med sandpapper innan målning.

Målning på nytt virke

Grunda med slamfärg som är utspädd med 10-15% vatten. Måla plankorna en och en, uppifrån och ner och så tunt som möjligt. Detta för att undvika att färgen flagnar. Vänta i 24 timmar innan nästa strykning sker med färg utspädd med 10-15% vatten. Målning med slamfärg bör inte ske i direkt solsken, på solheta väggar eller i regn.

Målning av tidigare målade ytor

Avlägsna all smuts och löst sittande färg genom att borsta fasaden med piassavakvast och stålborste. Använd sedan en mjukare borste för att avlägsna damm eller skölj med trädgårdsslang. Låt torka. Måla en gång med slamfärg som eventuellt är förtunnad med 5-10% vatten. Måla ej för tjockt då detta ökar risken för flagning.

Rengöring

Penslar och redskap rengörs med vatten.

Förvaring

Slamfärg är en färskvara och bör helst användas inom 1-2 år från tillverkningsdag. Vid långvarig förvaring tjocknar färgen när mjölet suger åt sig vatten. Färgen måste då spädas med vatten innan målning. Färgen tål inte frysning. Förvara frostfritt.

Miljö

Slamfärgen följer den svenska miljöbalkens produktvalsregler samt gällande Reach-lagstiftning.

Teknisk specifikation

  • Bindemedel: Vetemjölsklister förstärkt med linolja
  • Antimögelmedel: Ja
  • Förtunning: 10 % vatten
  • Applicering: Pensel
  • Täckförmåga: Ca 3 m2/liter
  • Brandfarlighet: Ej brandfarlig vara


Midun - Ett smartare val

Midun är det smarta valet när du behöver kvalitetsprodukter till ett riktigt bra pris. Varumärket grundades 2013 och har sedan dess fokuserat på att leverera produkter av nordisk kvalitet. I sortimentet hittar du bland annat prisvinnande väggfärg, spackel, trallolja, fönsterfärg, penslar, rödfärg, akrylatfärg och takfärg.

Är du ute efter budgetalternativ så ska du spana in Midun Basic som är anpassade för enklare projekt där du inte vill betala dyra pengar i onödan. Miduns produkter är utvecklade för det nordiska klimatets alla skiftningar och är Byggmax egna varumärke, därför hittar du bara produkter från Midun hos oss.
Läs mer
Märkning
Faroangivelser
EUH208
Kan orsaka en allergisk reaktion.
Skyddsangivelser
EUH208
Kan orsaka en allergisk reaktion.
Varumärke Midun
Leverantörens artikelnummer 19856

Inspireras av våra gör-det-själv guider

  • Att måla panelen på sitt hus är ett jobb som snabbt ger ett tydligt resultat och dessutom skapar ett gott skydd för lång tid framöver. Se till att planera jobbet väl och ha rätt utrustning till hands så kommer du snart att kunna få njuta av ett vackert och hållbart resultat under lång tid. Bjud gärna in lite vänner så att ni kan hjälpas åt, det blir roligare så!
  • Att måla sin fasad av nyuppsatt panel är ett jobb som snabbt ger ett tydligt resultat och dessutom skapar ett gott skydd för lång tid framöver. Se till att planera jobbet väl och ha rätt utrustning till hands så kommer du snart att kunna få njuta av ett vackert och hållbart resultat. Bjud gärna in lite vänner att hjälpas åt och måla så blir arbetet både roligare och går fortare.
  • En nymålad fasad är ett utseende många husägare önskar att bevara för evigt. Som tur är behöver du inte måla om huset för att ge liv i fasaden igen, det räcker ofta med att tvätta av den ordentligt. Då får den också en skyddande yta vilket minskar alg- och mögelpåväxten. Få in rutinen att tvätta fasaden varje år så får du en fasad som inte bara är vacker utan även mår bättre.