Fördelar med laminatgolv | ByggmaxFördelar med laminatgolv | Byggmax

Vad är laminatgolv?

Här kan du läsa om vilka fördelar det finns med att lägga laminatgolv i hemmet.

Vill ni ha ett slitstarkt, lättskött och prisvärt golv kan laminatgolv vara det rätta för er. Laminatgolv består av fyra skikt som satts ihop i en lamineringsprocess under högt tryck. Dekorskiktet är den synliga delen av laminatgolvet, vilket är ett tryckt papper med olika autentiska utseenden av olika trä- och stenimitationer. Över dekoren finns ett ytskikt med melaminharts som skyddar golvet mot repor och slag. Kärnan består av en HDF skiva, high density fibre board, och är bäraren av golvet. Underst finns ett bottenlager som bidrar till ytterligare stabilisering.

Är ni en aktiv familj med barn och husdjur kan ni med laminatgolv få ett slittåligt golv och samtidigt få det utseendet ni alltid drömt om. Laminatgolv är dessutom kompatibelt med golvvärme och läggs enkelt med klicksystem. Vi rekommenderar att beställa hem golvprov på laminatgolv för att bäst kunna se vilket som passar bäst hemma hos er.  

[ Temasidans namn ]| Byggmax[ Temasidans namn ]| Byggmax

Att tänka på vid köp av laminatgolv

Det finns inte bara många olika designs av laminatgolv att välja på, utan golven är även indelade i olika AC-klasser. AC står för Abrasion Class och är en internationellt accepterad klassificering, vilket anger var laminatgolvet kan läggas och dess slittålighet. AC1 klarar till exempel mindre påfrestning och kan därför vara lämplig i sovrummet, AC3 klarar mer påfrestning och passar bra i köket, medan AC5 klarar så tung påfrestning att det kan läggas i offentliga miljöer såsom butiker och restauranger. Utgå därför från var ni ska lägga laminatgolvet för att veta vilken klass ni kan tänkas behöva. Tänk även på att alla laminatgolv inte är fukttåliga. Däremot fäster inte spill och slask, vilket gör att laminatgolv är väldigt lätta att rengöra med trasa och dammsugning.

Skillnad på laminat och parkett

Idag finns många olika golv att välja på och ibland kan det vara svårt vilka skillnader det är på golven. Laminat- och parkettgolv är populära val av golv att använda i exempelvis vardagsrummet men vad är egentligen skillnaden mellan dessa två? Den största skillnaden mellan parkett och laminat är att parkett är ett äkta trägolv medan laminat är en imitation. Parkettgolv är dock mer känsligt och kräver ständigt underhåll, medan laminatgolv tål väta något bättre och rengörs enkelt. Däremot kan inte laminatgolv slipas om när det blivit slitet vilket är möjligt att göra med parkettgolv. Parkettgolv är dyrare än laminatgolv, men vid rätt skötsel har det en längre livslängd.

Vid val av golv kan det vara bra att ställa sig frågor såsom hur stor budget ni har, finns det risk för högt slitage och ifall ni värdesätter naturlighet? Utifrån detta kan ni börja hitta fram till vilket golv ni vill inreda ert hem med.