Val av golvmönster | ByggmaxVal av golvmönster | Byggmax

Val av golvmönster

När man ska välja golv finns det mycket att tänka på, bland annat golvmönster. Här går vi igenom olika golvmönster som finns och hur dessa kan påverka känslan i rummet. 

Golvet är så mycket mer än något du bara går på - det sätter hela stilen i ditt hem. När du ska välja golv finns det mycket att tänka på. Först ska du komma fram till vilket slags golv du vill ha. Har du bestämt dig för ett trägolv är det bra om du funderar på vilken färg, vilket träslag och inte minst vilket golvmönster som passar hemma hos dig. Färg, material och mönster är alla viktiga faktorer för hur rummet upplevs.

Trägolv kommer i olika mönster som kan delas upp i bland annat 1-stav, 2-stav och 3-stav. Vad som skiljer dessa åt är helt enkelt hur många stavar som finns på varje planka. Vilket golvmönster som just du väljer kommer ha inverkan på rummets karaktär och därför kan det vara bra att lägga en extra tanke på just detta innan du köper ett nytt trägolv. Men i slutändan handlar det såklart om smak och tyckte så även om det finns tips på hur man bör tänka så är det helt upp till dig och vad du tycker är snyggt!

Val av golvmönster | ByggmaxVal av golvmönster | Byggmax

Olika golvmönster för trägolv

1-stav

1-stavsgolv har som namnet antyder enbart en stav som är lika stor som själva plankan. 1-stavsgolv kan därför även kallas för plankgolv. Denna typ av golvmönster kan hjälpa till att lugna stora och luftiga rum.

2-stav

2-stavsgolv har två stavar i bredd och passar i de allra flesta rum. 2-stavsgolv tillskillnad från 1-stavsgolv ger golvet mer djup och liv. Hur mycket stavarna syns kan skilja sig från golv till golv, nyanser och färger kan framhäva stavarna olika mycket.

3-stav

Ett 3-stavsgolv har tre stavar i bredd på varje planka vilket gör golvet detaljrikt. Stavarna på plankan placeras slumpvis ut vilket skapar ett levande golv som passar perfekt i mindre rum och utrymmen då det kan få rummet att upplevas som större. Väljer man ett 3-stavsgolv i ett stort rum kan det däremot göra att rummet upplevs som mindre. Även här så skiljer det sig åt hur mycket stavarna syns beroende på bland annat träslag och färg. 

1-stavsparkett | Byggmax1-stavsparkett | Byggmax
Fiskbensparkett | ByggmaxFiskbensparkett | Byggmax

Andra golvmönster

Fiskbensparkett

Fiskbensparkett är ett klassiskt golv som aldrig verkar tappar sin populära status. Fiskbensparkett ger ett elegant och sobert intryck och passar utmärkt i vardagsrum, kök och sovrum – ja nästa i alla typer av rum. Det finns två typer av fiskbensmönster, den klassiska varianten som består av stavar som läggs ihop omlott och ramas in av en fris och Chevron där stavarna läggs direkt mot varandra med en rak kant och utan fris. Att lägga fiskbensparkett tar längre tid och är svårare än andra typer av trägolv, därför kan det vara bra att ta hjälp av en expert om man känner sig osäker.

Holländskt mönster

En annan tidlös klassiker är det holländska mönstret som härstammar redan från 1600-talet. Den holländska parketten består av ett rutmönster och går att få i många olika varianter. Denna typ av parkett funkar i många rum men eftersom den är så detaljrik får man tänka på att mycket fokus kommer att hamna på just golvet och dess unika mönster.