Hur mycket färg behövs? | ByggmaxHur mycket färg behövs? | Byggmax

Hur mycket färg behövs?

Här ger vi våra bästa tips och råd för hur du räknar ut hur mycket färg som behövs till ditt måleriprojekt.

Har du bestämt dig för att måla om hemma, men vet inte hur mycket färg du behöver? Det är inte ovanligt att känna sig osäker vid detta köpbeslut. Det är lätt hänt att köpa på sig för mycket färg som blir stående på en dammig hylla hemma. Det händer också, vilket kanske är ännu värre, att man råkar köpa för lite och i stället nöjer sig med ett halvfärdigt resultat. Genom att köpa rätt mängd kan du vara säker på att färgen räcker till hela jobbet. Att också köpa så nära den mängden färg du behöver sparar både pengar och på miljön.

För att hjälpa dig med detta går vi här igenom påverkande faktorer för hur mycket färg som går åt och hur du förvarar din färg. Dessutom ger vi våra tips och råd för hur du bäst beräknar hur mycket färg som behövs till ditt måleriprojekt.

Hur mycket färg behövs?| ByggmaxHur mycket färg behövs?| Byggmax

Ta reda på hur stor yta som ska målas

Först behöver du ta reda påhur stor ytan är som ska målas. Ta hjälp från en kompis för att mäta bredden och höjden av väggarna med ett måttband eller tumstock. Multiplicera måtten för att få fram antalet kvadratmeter - avrunda uppåt för jämna kvadratmeter.

Färgåtgång vägg – ett räkneexempel 

Väggens bredd: 3,90 m (390 cm). Väggens höjd 2,50 m (250 cm).

3,90 x 2,50 = 9,75 m2. Avrunda uppåt= 10 m2. Du behöver färg till 10 m2.

Ton, kulör och yta påverkar färgåtgång

Hur mycket färg som går åt påverkas av olika faktorer vilket du kan ha i åtanke när du ska köpa din färg. Till exempel går det åt olika mycket beroende på om du ska måla i ljus eller mörk kulör. För att uppnå full täckning med en ljusare kulör behöver du oftast måla med fler lager än vad du behöver göra med en mörkare kulör. Detta beror på att ljusa färger reflekterar mer ljus än mörka färger, vilket gör att varje lager färg är mindre koncentrerat.

Även skicket på ytan påverkar hur mycket färg du behöver. En slät och jämn yta fri från sprickor behöver mindre färg jämfört med en yta som är ojämn, grov och sprucken. Det krävs helt enkelt mer färg för att täcka en yta i dåligt skick.

Tänk också på att färg med hög kvalitet täcker bättre vilket gör att det går åt mindre mängd och resultatet blir bättre. Ju mindre mängd färg du använder desto bättre för miljön. 

Hur länge håller öppnad och oöppnad färg? 

Oavsett hur exakt dina beräkningar är får du nog lite färg över i burken. Öppnad färg håller i ungefär två år om den förvaras korrekt. Färg påverkas negativt av kyla och frost. Har du förvarat den en längre tid inomhus och utan uppvärmning– till exempel i en bod eller sommarstuga – kan den vara dålig men den kan räddas. För mycket värme är inte heller bra så ställ inte färg vid element. Du kan förlänga livslängden genom att förvara färg upp och ner. Det gör att luften får det svårare att komma in i burken. Ett annat bra tips är skriva inköpsdatum på burken.

Oöppnad färg håller i minst två år om den förvaras rätt. Ett enkelt sätt att avgöra kvaliteten är använda näsan: öppna locket och lukta. Gammal färg luktar riktigt illa. Skulle den vara grynig finns risken att bäst-före-datum har passerat. Färg som har skurit sig kan du rädda genom att röra den.

Inspireras av våra gör det själv-guider