Läkt

25x48
ART.NR: 08125048
Om vårt virke
Byggmax virke kommer i fallande längder mellan 2,7 m – 5,4 m med 30 cm intervaller.
Observera att det kan variera mellan våra butiker vilka längder som finns inne. Besök din Byggmax-butik för att se vilka längder som finns i lager.


Bärläkt har till uppgift att skapa ett underlag för takpannan att vila på.
Läs mer
m
Saldo i butik Välj butik
Välj butik för att se lagerstatus
Köp online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
Sök efter postnummer

Läkt

Används normalt som bärläkt, men kan med fördel även användas som ströläkt. Bärläkt har till uppgift att skapa ett underlag för takpannan att vila på. Man placerar alltid ströläkt mellan takpappen och bärläkten. Den distans som ströläkten skapar, är nödvändig för att vatten skall kunna transporteras ner mot hängrännan.

Konstruktion

Bärläkten spikas genom ströläkten och in i råsponten. Skarvar läggs mitt på ströläkt. Det lönar sig att montera bärläkten med omsorg, då förebyggs störningar vid läggningen. Nedersta bärläkten fästes i liv med takfotens kant, och sätts på högkant för att ge rätt lutning åt den sista pannraden.

Läktavstånd för Betongtakpannor

Ströläkt läggs lodrätt från takfot till nock. Rekommenderad dimension 25 x 38 mm, dock minst 25 x 25 mm. Rekommenderat max avstånd för strökläkt är 600 mm cc (centrum till centrum). Bärläkt Den horisontella läkt som takpannorna vilar på kallas för bärläkt. Minsta läktavstånd för betongtakpannor är 310 mm, och det högsta är 375 mm. Vid lägre taklutning än 22° skall tätare läktavstånd användas, 310 - 340 mm. (se nedan).

Taklutning

Över 22 grader 345mm – 375mm
18 grader – 21 grader 325mm – 340mm
14 grader – 17 grader 310mm – 320mm

Läktavstånd för Lertegel

Kontakta din leverantör av lertegel, innan du läktar upp taket. Angivelser för Betongtakpannor kan inte användas.

Infästning

Vanligtvis används varmförzinkad trådspik, dim. 75 x 2,8mm.
Man kan även välja universalskruv, dim. 4,2 x 75mm.
Universalskruvens rostskydd fungerar utmärkt vid utvändig montering i obehandlat virke.

Returer

Du får tyvärr inte byta eller lämna tillbaka virke. Som virke räknas också ex lister, furugolv och panel. Anledningen är att trä är ett levande material som är fuktkänsligt och kan bli förstört vid t.ex. öppnad förpackning eller felaktig förvaring.
Läs mer