Läkt 23x36

Ströläkt/bärläkt 23X36
ART.NR: 08125038
Byggmax virke kommer i fallande längder mellan 2,7 m – 5,4 m med 30 cm intervaller.
Observera att det kan variera mellan våra butiker vilka längder som finns inne. Besök din Byggmax-butik för att se vilka längder som finns i lager.


Användningsområden: bär och ströläkt.
Läs mer
m
stock
Saldo i butik Välj butik
Välj butik för att se lagerstatus
delivery-truck
Köp online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
close
Sök efter postnummer

Läkt 23x36

Bärläkt har till uppgift att skapa ett underlag för takpannan att vila på. Man placerar alltid ströläkt mellan takpappen och bärläkten. Den distans som ströläkten skapar, är nödvändig för att vatten skall kunna transporteras ner mot hängrännan.

Konstruktion

Bärläkten spikas genom ströläkten och in i råsponten. Skarvar läggs mitt på ströläkt. Det lönar sig att montera bärläkten med omsorg, då förebyggs störningar vid läggningen. Nedersta bärläkten fästes i liv med takfotens kant, och sätts på högkant för att ge rätt lutning åt den sista pannraden.

Läktavstånd för Betongtakpannor

Ströläkt läggs lodrätt från takfot till nock. Rekommenderad dimension 25 x 38 mm, dock minst 25 x 25 mm. Rekommenderat max avstånd för strökläkt är 600 mm cc (centrum till centrum). Den horisontella läkt som takpannorna vilar på kallas för bärläkt. Minsta läktavstånd för betongtakpannor är 310 mm, och det högsta är 375 mm.
Vid lägre taklutning än 22° skall tätare läktavstånd användas, 310 - 340 mm. (se nedan).

Taklutning

Över 22 grader 345mm – 375mm
18 grader – 21 grader 325mm – 340mm
14 grader – 17 grader 310mm – 320mm

Läktavstånd för Lertegel

Kontakta din leverantör av lertegel, innan du läktar upp taket.
Angivelser för Betongtakpannor kan inte användas.

Infästning

Vanligtvis används varmförzinkad trådspik, dim. 75 x 2,8mm.
Man kan även välja universalskruv, dim. 4,2 x 75mm.
Universalskruvens rostskydd fungerar utmärkt vid utvändig montering i obehandlat virke.

Returer

Du får tyvärr inte byta eller lämna tillbaka virke. Som virke räknas också ex lister, furugolv och panel. Anledningen är att trä är ett levande material som är fuktkänsligt och kan bli förstört vid t.ex. öppnad förpackning eller felaktig förvaring.
Läs mer

Inspireras av våra gör-det-själv guider

  • Den vanligaste takkonstruktionen består av råspont, underlagspapp, läkt och en taktäckning av plåt eller takpannor. Idag används takplåt och betongpannor i allt större utsträckning då de ofta är billigare, frostbeständigare och lättare att lägga än tegel. Oavsett vilken typ av tak du ska lägga är läkten en förutsättning för att montera taktäckningen och samtidigt skapa en fuktsäker konstruktion.
  • Vad är viktigare än ett bra tak över huvudet? Lägga tak är ett stort jobb och rätt utfört håller det länge. Vårt bästa tips? Planera projektet noga och ta hjälp av vänner. Då blir allt mycket lättare och roligare - inte minst på taklagsfesten efteråt.