Måla element | ByggmaxMåla element | Byggmax

Måla element

Att måla element kan vara lite knepigt och pilligt men med rätt förutsättningar blir arbetet mycket roligare. Läs våra bästa tips här!

Att måla element kan vara knepigt och pilligt. Men om du vet hur du ska göra blir arbetet lite roligare.

Har du ett element som börjat flagna eller rosta är det kanske inte den finaste detaljen i rummen. Och om du nyligen målat om rummet blir det extra fint med nymålade element.

Vilken pensel passar bäst?

Med rätt pensel går målningen smidigare och enklare. Element- och vinkelpenslar har en bra räckvidd och kommer åt i hörn och längs kanter. Elementpenslar används ofta vid "sparmålning" längs tak- och väggkanter, socklar, golvlister och i hörn. Byggmax har olika modeller med vinkelpenslar och elementpenslar för alla typer av måleriarbeten och färgsystem.

Måla element | ByggmaxMåla element | Byggmax
Elementpensel | ByggmaxElementpensel | Byggmax

Elementpensel

Elementpenslar skiljer sig åt från vinkelpenslar genom att dess tjocklek är mindre än 10 mm. Penselns tjocklek avgör hur mycket färg den bär med sig vilket avgör dess kapacitet. En elementpensel har en lägre kapacitet jämfört med en vinkelpensel och har en bättre precision och åtkomst för att måla elementrör, i hörn och trånga utrymmen. Penslarna finns med både långa och korta skaft. 

Vinkelpenslar 

Vinkelpenslar har en kraftigare infattning jämfört med elementpenslar och med en tjocklek oftast mellan 14-22 mm. Den kraftiga infattningen gör att penseln bär med sig mer material vilket gör att man får en bättre effektivitet, men sämre precision jämfört med elementpenseln.

Färg 

Element växlar från kallt till varm så det gäller att välja rätt färg när man skall måla sina element. Idag finns speciell elementfärg som tål värme utan att den blir gul eller får sprickor.

Förarbete är A och O

För att färgen ska fastna så bra som möjligt behöver du tvätta elementet innan du börjar måla. Använd målartvätt för att få bort all beläggning, skrapa eller slipa sedan bort eventuell rost. Har elementet några områden som är fläckiga eller nerslipade så bör dessa målas innan med alkydgrund. Sitter elementet i ett våtutrymme är det även bra att rostskyddsgrunda innan målningen med färg. Tänk på att använda plast eller papper för att skydda golvet och väggen bakom elementet.

Måla

Nu är det dags att börja måla elementet. Börja pensla områden som befinner sig längst in med väggen och jobba dig sedan utåt. På så sätt minskar du risken att förstöra ett område som du redan målat på. En elementroller, som har ett mycket smidigare skaft fungerar bäst för att måla bakom element. När du målar framsidan av elementet är det bra att använda en mindre pensel. Då blir mycket lättare att arbeta och du kommer åt mellan alla ”veck”. Lycka till!

Tvätta element | ByggmaxTvätta element | Byggmax

Inspireras av våra gör det själv-guider