Måla om möbler | ByggmaxMåla om möbler | Byggmax

Måla om möbler

Här får du tips om hur du går till väga för att måla om dina möbler och ge dem nytt liv igen.

Börjar dina möbler se lite risiga ut eller vill du fixa till ett loppisfynd? Med ny färg kan möblerna bli så gott som nya igen. Att måla om möbler är ett lätt, roligt och miljösmart sätt att ta vara på det som finns och är dessutom ett billigare alternativ än att köpa nytt. Det enda som krävs är ett bra förarbete, målarverktyg och snickerifärg. Oavsett om du vill måla skåp, stolar, matbord eller en byrå får du en helt unik inredning i ditt hem.   

Är du osäker på hur du ska gå till väga ger vi dig här hjälpen du behöver. Vi tar dig igenom förarbetet steg-för-steg och ger våra bästa tips för hur du målar om möblerna. Med dessa steg och tips kan du ge dina slitna möbler nytt liv igen.

[ Temasidans namn ]| Byggmax[ Temasidans namn ]| Byggmax

Förarbete i 5 steg

Precis som vid alla målarprojekt är förarbetet av största vikt för bästa möjliga slutresultat. Här går vi igenom steg-för-steg från tvätt fram till målning av din möbel.

1. Börja med att skruva av knoppar, ben och andra beslag du inte vill ha målade. Tvätta därefter möbeln noggrant med målartvätt, skölj och låt torka. Rengöring är viktigt för att få en jämn och slät yta.

2. Slipa ytan med ett fint sandpapper och skrapa bort gammal färg. Detta gör att färgen fäster bättre. Torka av slipdammet med en mikrofiberduk.

3. Har din möbel några hål eller andra skador behöver du nu spackla dessa med snickerispackel. Ett snickerispackel är särskilt anpassat för möbler och snickerier. Slipa sen jämnt när spacklet har torkat. 

4. Ska du måla en obehandlad yta bör du använda kvistlack för att motverka risken att kvistar får genomslag. 

5. Grunda 1–2 gånger med en passande grundfärg. Grundfärg ger bättre fäste till färgen och gör att den håller längre. Avslutningsvis när grundfärgen har torkat ska ytan återigen slipas lätt med ett fint sandpapper.

Nu är förarbetet äntligen klart och det har blivit dags att måla möbeln.

Tips för att måla möbler

Nu börjar det roliga, nämligen att måla möbeln. Använd en snickerifärg och måla två strykningar i valfri kulör. Måla systematiskt så att du inte riskerar att missa någon del av möbeln och satsa på bra målarverktyg. En lackfärgspensel är bra för detaljerna och svåråtkomliga områden. För större ytor, om du exempelvis ska måla matbord eller skåp, kan du använda en skumroller som ger ett jämnt och fint resultat.

Fundera även på om du vill ha en matt eller blank yta. Matt färg ger en lugn känsla medan en blankare färg är tåligare. Blank färg ger också mer reflektioner och kan avslöja skavanker om du slarvat med förarbetet.

Vill du kanske skapa olika mönster eller dela in din möbel i olika färger? Då kan du använda maskeringstejp och tumstock eller linjal. Här kan du låta kreativiteten flöda och skapa en möbel helt i din personliga stil. Se bara till att ta bort maskeringstejpen direkt efter att du har målat ditt andra lager. När färgen torkat efter andra strykningen är din möbel klar att användas.

Glöm inte att rengöra dina målarverktyg efteråt och tänk på att inga färgrester ska spolas ner i avloppet utan lämnas in till en miljöstation eller återvinningscentral.

Inspireras av våra gör det själv-guider