Måla på tapet | ByggmaxMåla på tapet | Byggmax

Måla på tapet

Få våra bästa råd och tips om hur du på bästa sätt målar över en tapet.

Att måla på tapet är ett ganska enkelt sätt att fräscha upp rummet på. Välj en kulör du gillar sedan är det bara att börja. Men kom ihåg att ju bättre förarbete du gör, desto bättre blir slutresultat.

Innan du börjar - tänk på det här

Oavsett vilken tapet du har - börja alltid med att borsta rent väggen och torka av den med en lätt fuktad trasa. Kontrollera så tapeten sitter ordentligt fast. Om den släpper mycket bör du dra ner tapeten helt och hållet. Lösa skarvar och hörn kan du limma fast med lite tapetklister. Laga skruvhål och andra mindre skador med latexfog. Se även till att skydda hela golvet och listerna från färgstänk och dropp med täckpapper och tejp. Se till att fästa pappret ordentligt så det inte glider runt när du jobbar.

 

Måla på tapet | ByggmaxMåla på tapet | Byggmax
Vattentest | ByggmaxVattentest | Byggmax

Gör vattentestet

Med vattentastet ser du om tapeten sitter fast ordentligt på väggen. Lägg på ordentligt med vatten på den tapetserade väggen, använd vattenspruta eller svamp. Sväller tapeten när vattnet kommer på, sväller den också av vattenburen färg. Finns det flera lager av tapet som sväller är det risk att blåsorna som uppstår inte dras tillbaka helt när färgen läggs på. Det leder till att blåsorna finns kvar även när färgen torkat. Klarar tapeten vattentestet men bubblar sig vid målning? Vänta över natten. Det kan ta tid för blåsorna att torka ordentligt.

 1. Latexfog Midun Basic
  Latexfog Midun Basic
  Pris från
  14 85 kr /st
 2. GOLVSKYDDSPAPP 36M2
  GOLVSKYDDSPAPP 36M2
  Pris från
  109   kr /st
 3. Tapetborste HaboPenslar
  Tapetborste HaboPenslar
  49 95 kr /st


Måla över olika typer av tapeter

Måla över papperstapet

Om papperstapeten sitter bra så börja med att grundmåla. Eventuella blåsor som uppstår försvinner som regel när färgen torkar. Om inte – skär bort dem, spackla och måla de lagade ytorna med tapetgrund. Gör sedan 1-2 slutstrykningar med väggfärgen.

Måla över vinyltapet

Om vinyltapeten sitter bra och saknar ojämnheter – tvätta först väggen med målartvätt. Måla sedan två gånger och vips så är arbetet klart!

Måla över strukturvinyltapet

Vill du ha kvar strukturen är det bara att måla direkt över tapeten. Om inte – riv ner skiktet med struktur så bara den underliggande papperstapeten blir kvar. Innan du börjar måla- se till att tapen sitter bra. Eventuella blåsor som uppstår försvinner som regel när färgen torkar. Om inte – skär bort dem, spackla och måla de lagade ytorna. Måla sedan hela väggen 1-2 gånger med väggfärg.

Måla över textilväv

Kontrollera att tapeten sitter fast och grundmåla med tapetgrund. Måla sedan med väggfärg 1-2 gånger.

Olika sorters tapeter | ByggmaxOlika sorters tapeter | Byggmax

Inspireras av våra gör det själv-guider