Rengöra penslar | ByggmaxRengöra penslar | Byggmax

Rengöra penslar

Få alla tips och råd du behöver för att rengöra dina penslar på bästa sätt.

Genom att rengöra dina penslar på rätt sätt kommer de bara bli bättre med tiden. Dessutom blir slutresultatet bäst när du målar med rena penslar.

För att rengöra kan du börja med att stryka av färgrester från penseln eller torka av den med hushållspapper. Pappret går bra att slänga i hushållssoporna. Lägg sen penseln i varmt vatten tillsammans med lite diskmedel och låt stå i cirka 2 timmar. Skölj av penseln i nytt vatten och låt den torka. Om du lämnar penslar i vatten under längre perioder kommer limmet som håller borsten fast vid hylsan och penselhandtaget så småningom att lösas upp.

Viktigast av allt – ta hand om tvättvattnet. De färgrester som finns i vattnet ska inte spolas ned i avlopppet. Lämna in vatten och behållaren till din miljöstation eller återvinningscentral.

Utöver detta finns det andra bra saker att tänka på vid rengöring av penslar. Här har vi därför samlat bra tips och råd för penseltvätt och vad du bör tänka på före och efteråt.

Rengöra penslar| ByggmaxRengöra penslar| Byggmax

Rengöring och förberedelse före målning

En ny pensel kan innehålla fabriksdamm och enstaka lösa hårstrån. Före användning bör du borsta ut penseln för hand eller med en kam för att får bort lösa partiklar. Det är speciellt viktigt vid lackeringsarbeten eftersom strukturer i lacken syns extra tydligt. Innan du börjar måla kan man stryka penseln mot en pappskiva eller ett tidningspapper för att mata in färg och få bort eventuellt damm. Tänk på att aldrig använda en pensel som använts till målning om man ska lackera.

Tvätta penslar med syntetisk borst

Syntetpenslar används oftast till vattenbaserade färger eller hybridfärger (en blandning av t ex. olja och vatten). Om du har målat med oljebaserad färg och syntetborstpensel: Rengör penseln med brunsåpa eller i lacknafta/terpentin. När penseln är ren så forma borsten till ursprungsformen och häng upp den på en krok. Penslar skall inte stå med borsthuvudet nedåt – då deformeras fibrerna i penseln.  

Har du en syntetpensel som torkat kan den räddas. Ställ penseln i ett kärl med vatten i några timmar. När färgen börjar mjuka rengör du penseln med vatten. Är syntetfibrerna deformerade – låt de ligga under lätt tryck. Syntetfibrer har en enastående förmåga att återfå sin ursprungliga form.

Fyra miljövänliga tvättråd för penslar

• Rengör inte penseln i onödan – lägg den i en plastpåse om den ska användas nästa dag.

• Använd borstkam för att ta bort överflödig färg från borsten – då behöver du inte använda så stor mängd lösningsmedel.

• Använd diskmedel och vatten i en hink för att rensa bort vattenbaserade färger.

• Linolja är ett miljövänligt alternativ till thinner och traditionella lösningsmedel.

Kom ihåg!

• Trasor och trassel som varit i kontakt med linolja kan självantända. Släng trasorna i en plastpåse och fyll på med lite vatten. Förslut påsen så inget syre kommer till.

• Även om en pensel är väl rengjord ska du inte använda en pensel som använts till lackeringsarbeten. Då kan finnas kvar färgrester i penseln som kan lösas upp vid lackeringen.

• Testmåla på en bit kartong eller liknande för se till att den inte innehåller färg från tidigare måleriarbeten. Får du släpp från annan kulör i målarfärgen – stryk ut den sista mängden färg i penseln på en provbit.  

• Om du har möjlighet - förvara penslarna i separata färgburkar, en för varje kulör.

Inspireras av våra gör det själv-guider