Ta hand om trädgårdens frukter | ByggmaxTa hand om trädgårdens frukter | Byggmax

Ta hand om trädgårdens frukter

Här ger vi dig våra bästa tips för hur du tar hand om trädgårdens fruktskörd. 

Finns det något trevligare än att skörda i sin egen trädgård? Många odlar frukt och bär men det kan vara svårt att veta hur man ska ta hand om all frukt innan den blir dålig. Varje år slängs och ruttnar tonvis med frukt då man inte hunnit ta tillvara på den innan det är för sent. I vårt sortiment hittar du fruktpressar, fruktplockare, fruktsamlare, fruktkvarnar och mycket mer som kan hjälpa dig att få ut det mesta av din frukt.

Ta hand om trädgårdens frukter | ByggmaxTa hand om trädgårdens frukter | Byggmax
Gör din egen fruktmust | ByggmaxGör din egen fruktmust | Byggmax

Gör din egen must

Äpple och päron går utmärkt att musta på. För att kunna göra din egen fruktmust behöver du en fruktpress eller fruktkvarn och lämpliga behållare såsom glasflaskor. Självklart går det även utmärkt att använda sig av grönsaker och bär när du pressar din juice. Morot, rödbeta, jordgubbar, rabarber och hallon är goda tillskott till din must! Se till att rengöra frukten ordentligt innan du stoppar ner dem i fruktpressen eller kvarnen och använd enbart mogna frukter.

Samla ihop frukten med en fruktplockare eller fruktsamlare så går jobbet smidigare och snabbare! En fruktplockare med teleskopskaft gör att du slipper dra fram stegen och klättra i trädet själv. 

Baka och laga mat

Sylt och marmelad är utmärkta och goda sätt att bevara din frukt på och som gör att du kan njuta av den under en längre tid. Äppelpaj, äppelkaka, äppelmos, äppelkompott är några av de godsaker du kan tillaga och baka av din fallfrukt.

Kompostera och återvinn din frukt | ByggmaxKompostera och återvinn din frukt | Byggmax

Dela med dig av din skörd!

Om du har för mycket frukt som du känner att du inte hinner ta hand om så är det toppen att dela med sig! Dela fruktskörden med vänner, familj eller grannar. Kolla med förskolor, skolor och äldreboenden om de är intresserade av att få ta del av din skörd. Du kan också delta i bytardagar eller trädgårdsföreningar där du kan utbyta dina överskott mot andra produkter. Eller varför inte skriv en lapp att det går utmärkt att plocka äpplen från din trädgård eller ställ fram en välkomnande korg.

Kompostera och återvinn din frukt

Om du har frukter som hunnit bli övermogna eller dåliga så se till att kompostera dem i stället för att kasta dem i soporna. Kompost är ett utmärkt sätt att återanvända organiskt material och berika din trädgårdsjord.

Vissa återvinningsstationer erbjuder speciella kärl för fallfrukt, kolla upp om någon station nära dig erbjuder detta så ser du till att din överblivna frukt kommer till användning i form av biogas eller biogödsel. Du kan även kolla om det finns någon lantbrukare i närheten av dig som är intresserad av att använda din fallfrukt som foder.