Ogräsduk

Ogräsduk eller markduk som det också kallas kan användas till mycket i din trädgård. Allt från dräneringsarbete till att användas under grus för att förhindra att ogräs dyker upp på din grusgång. Hållbar och kraftig markväv som effektivt bekämpar ogräs samtidigt som du kan sätta dig i solstolen med en kopp kaffe. Bra kvalitet till ett bra pris helt enkelt. I denna kategori finner du även fiberduk och juteväv som du enkelt kan täcka dina plantor med och skydda mot sol, vind, lättare frost och skadeinsekter. Juteväven fungerar även utmärkt till olika sorters rosor och vintergröna växter.

Vad är en markduk?

Markduk är en typ av täckduk som effektivt stoppar solljuset från att nå jorden och därmed hindrar ogräs att gro. Vatten, luft och näringsämnen släpps igenom uppifrån, medan ogräset stoppas nerifrån. Täck gärna väven med bark, singel, sten eller annat. Markväven passar utmärkt i odlingar, grusgångar eller stenbelagda ytor. Ökar stabiliteten och motverkar ojämnheter vid markbeläggning.

Hur lägger man ogräsduk?

Innan du lägger din ogräsduk ska du förbereda den utvalda platsen genom att rensa jorden från ogräs, kratta och ta bort stenar och rötter för att få en slät yta.

1. Rulla ut ogräsduken och fixera den vid marken med stenar eller pinnar. Överlappa med 20 cm vid skarvning.

2. Skär kryss i lagom storlek för de växter som ska planteras.

3. Gräv och plantera växterna och vik ner ogräsdukens kanter mot växtens stam. Glöm inte att om du har lökar i jorden måste du även skära hål för att lökväxterna ska kunna komma upp genom duken.

4. Sopa undan jord från ogräsduken och täck slutligen med ett 2-5 cm tjockt lager täckbark. Alternativ täckning är dekorationsgrus, tegelkross eller liknande. I köksträdgårdar kan duken även täckas med halm.

Gör det själv

Byggmax är av och för hemmafixaren och kan du inte helt själv så kan vi hjälpa dig att nå drömmen, vare sig du ska bygga ditt eget hus, staket eller altan. Vi har materialen, råden och inspirationen för att hjälpa dig genom byggprojektet och självklart guidar vi dig från början till slut. Se vår gör det själv guide här. Vi har även tips och inspiration om hur du på bästa sätt rensar och tar hand om ogräs i din trädgård.

Läs mer
Filtrera

6 träffar

Sortera på
100g 1x15m, geotextil
Från 189  kr
Fibertex
50g 1x12m, geotextil
Från 94 95  kr
Plus
Svart, 2-pack, Ø61cm
549  kr
2,1x5m, skyddar växter mot frost och stark solljus, 10,5m2
Från 6 67  kr
Från 139  kr
10m2, hindrar ogräs, underlag vid grusgång
Från 182  kr