Kompost

Varje trädgård bör ha en egen kompost. Med en kompost får du bort fjolårslöven på våren och kan kompostera ditt hushållsavfall, efter 8-10 månader är processen färdig och du har färdig kompostjord. Balansen mellan syre, näring och fukt är viktig. Därför bör du tänka på att ha 1 del strömaterial och 3-4 delar matavfall. När du känner på komposten bör det kännas som en urkramad svamp. Strömaterial gör att det inte blir så hårt packat, syre måste komma in i komposten. Som strömaterial kan du använda torrt gräs, träflisor, löv och tidningspapper.

 

Placering av din komposttunna

Tänk på att din kompost kan börja lukta om den inte har rätt balans, så placera den gärna på ett ställe på tomten där den kan stå vindskyddad och i skugga, och så att den inte stör några grannar. Kompostering kan ske på många olika sätt, du kan ha ett i galler, som enbart är till för trädgårdsavfall, eller en tät kompost i plast för hushållsavfall blandat med trädgårdsavfall. Här hittar du produkter från bland annat Biolan, Gop och Jabo.

 

Bygga egen kompost

Att bygga en kompost själv är inte ett avancerat projekt.  Vi ger dig våra bästa tips för ett lyckat kompostbygge. Lycka till!

24 artiklar

 1. Kompostgaller
  900x900x700 mm, grönt
  Kompostgaller
  Pris från
  139   kr /st
 2. KANISTERPAKET BIOLAN
  25 L
  KANISTERPAKET BIOLAN
  299   kr /st
 3. Skopa Kompostströ
  Skopa Kompostströ
  75 50 kr /st

24 artiklar