Välj rätt mått på innerdörr | ByggmaxVälj rätt mått på innerdörr | Byggmax

Välj rätt mått på dörren

Lär dig allt du behöver veta om olika dörrmått och hur du ska mäta innan du köper ny dörr.

En ny dörr kan verkligen göra stor förändring och idag finns dörrar i mängder av utföranden att välja mellan. När det kommer till själva bytet av en dörr är det enklare än vad man kan tro, däremot kan det vara svårare att veta vilket dörrmått man ska välja. Det finns nämligen många olika mått att ta hänsyn till. Vad är exempelvis skillnaden på standardmått, modulmått, dörrbladsmått och karmyttermått? Vad skiljer sig åt mellan en innerdörr och ytterdörr? Det kan lätt bli förvirrande.

För att hjälpa dig att välja rätt mått på din dörr har vi samlat all information du behöver veta. Vi ger dig en bred överblick över de olika dörrmåtten som finns och hur du ska mäta. Med hjälp av denna vägledning kan du utan problem köpa en ny, passande dörr till ditt hem.

Välj rätt mått på innerdörr | ByggmaxVälj rätt mått på innerdörr | Byggmax

Standardmått på dörrar

Sedan 1972 har Sverige haft standardiserade mått på innerdörrar och karmar. Dessa standardmått följs av alla svenska dörrtillverkare. Måtten på innerdörrarna baseras på ett modulsystem och kallas därför för modulmått. Innerdörrar tillverkade efter detta år har även ”snap-in-gångjärn”. De standardiserade måtten och gångjärnen gör att du kan byta dörrbladet utan att behöva byta ut hela karmen. Därför säljs de flesta innerdörrar utan karm och tröskel, men finns givetvis att köpa till om du skulle behöva hela dörrpaketet.

För ytterdörrar gäller samma princip som för innerdörrar, dvs att standardmått utgår från modulmått. Däremot säljs ytterdörrar alltid med karm till skillnad mot innerdörrar. Detta på grund av att gångjärnens placering och mått på dörrbladet kan skilja sig mellan olika dörrtillverkare. Det innebär att du inte kan hänga ett nytt dörrblad på din befintliga karm. Standardmåtten för dörrar gör dock helt klart bytet av både innerdörr och ytterdörr mycket enklare. 

Vad är modulmått?

När du ska köpa ny dörr är måttet angivet i så kallat modulmått. Modulmåttet är storleken på hålet i väggen där dörr och karm monteras. Dörren är därmed tillverkad för att passa in i modulmåttet. Modulmått står angivet med bredden först och därefter höjden i antingen decimeter eller centimeter, till exempel 7x21. Måttet stämmer inte exakt på millimetern, utan hålet är alltid något större än själva modulmåttet. Tänk på att ta bort fodret innan du mäter hålet för att få ett så korrekt mått som möjligt. 

Karmyttermått och dörrbladsmått

Utöver modulmått finns karmyttermått och dörrbladsmått. Utifrån ett karmyttermått kan du få fram modulmåttet för både innerdörr och ytterdörr. Ska du köpa ny karm till din innerdörr är det också oftast angivet i karmyttermått. Karmyttermått avser bredd och höjd på yttersidan av en monterad karm där dörren ska sitta. Karmyttermåttet är cirka 10 mm mindre än modulmåttet för innerdörrar och cirka 15 mm mindre för ytterdörrar. Detta gör att det finns utrymme för drevisolering och eventuella justeringar. Mät även väggtjockleken där karmen ska monteras in så att du kan beställa rätt karmdjup till din innerdörr.

Dörrbladsmått är måttet på den faktiska dörren och är således mindre än både modul- och karmyttermått. Både karmyttermått och dörrbladsmått är angivet i millimeter. 

Innerdörrar på Byggmax

På Byggmax erbjuder vi massvis av innerdörrar i olika utföranden från välkända dörrtillverkare. Välj till exempel en innerdörr med glas för att öppna upp mer eller måla en innerdörr i obehandlad furu och bryt av en vit vägg. Kom ihåg att måttet är angivet i modulmått och att innerdörrar oftast säljs utan karm. Karm finns självklart att köpa till om du behöver det. Här nedan ser du ett litet urval, men ta gärna en titt på hela vårt sortiment av innerdörrar.

Ytterdörrar på Byggmax

Förnya din entré genom att köpa en ny ytterdörr. På Byggmax erbjuder vi ytterdörrar i både klassisk och modern stil med fantastiska egenskaper. En ytterdörr ska nämligen inte bara vara fin, utan även ha bra isolering och vara säker. Glöm inte att ytterdörrar säljs inklusive karm eftersom dörrbladsmått och gångjärn kan skilja sig åt mellan olika dörrtillverkare. Välj från vårt stora sortiment av ytterdörrar och hitta en som passar bäst för ditt hem.