MONTERA INNERDÖRR
Innerdörrar finns i en mängd olika utföranden och kan ge ett rum en helt ny känsla. Idag finns inga begränsningar för hur en innerdörr kan se ut då det finns allt från enkla, släta och formpressade dörrar till massiva dörrar med glaspartier att köpa. Att montera en innerdörr kan låta enkelt, men det finns några saker som är bra att tänka på innan du väljer dörr och när det är dags att montera.
INNAN DU BÖRJAR
Innerdörrar finns i flera olika mått, former, och färger. De enklaste och billigaste dörrarna är tillverkade av en formpressad MDF-ram där mittendelarna av dörren är förstyvad med korrugerad wellpapp. Det är också vanligt med dörrar som bara är formpressad MDF, en så kallad semimassiv dörr. Det dyraste segmentet är massiva innerdörrar vilket ger en gedigen känsla på grund av dess tyngd. Till utseendet kan det vara väldigt svårt att särskilja de olika typerna, men egenskaperna skiljer dem åt.
En massiv dörr är tung, vilket ger bättre ljudisolerande egenskaper samtidigt som det går att slipa och måla om dörren. En semimassiv dörr ger nästan samma tyngdkänsla som en massiv men har en ytbehandling som inte är lika lämplig att slipa och måla om. Ytbehandlingen är också känsligare och blir lätt kantstött. Vilken typ som används får smaken avgöra, men det kan vara viktigt att känna till egenskaperna. Ska du till exempel montera en dörr till sovrummet kan en dörr som är mer ljudisolerad vara att föredra.
Högerhängd- eller vänsterhängd?
Med dagens innerdörrskarmar och dörrblad bestämmer du vid montaget om den ska vara högerhängd eller vänsterhängd. För att veta vilken hängning en dörr har så ställer man sig på den sida av dörren där gångjärnen syns när dörren är stängd, sitter de på vänster sida är den vänsterhängd och sitter de på höger sida är den högerhängd. I själva dörrbladet kan låskistans tryckesfall roteras för att ändra läge om dörren ska vara vänster respektive högerhängd. Även gångjärnen i dörrbladet kan monteras åt båda håll. Om dörren ska monteras till ett badrum måste en ventilerad badrumströskel läggas till/bytas ut mot den vanliga tröskeln vid beställning.
Dörrar anges i modulmått
Innerdörrskarmar anges i decimeter, exempelvis 9 x 21, där 9 är bredden och 21 är höjden. Dessa mått kallas modulmått och anger storleken på väggöppningen där karmen ska monteras vilket i detta fall blir 90 cm brett och 210 centimeter högt. Karmens verkliga storlek är cirka 20 mm mindre än modulmåttet för att ge plats åt drevisolering samt jämna ut rörelser mellan karm och vägg.
De regler som finns kring innerdörrar är viktiga att känna till. Vid nybyggnation måste innerdörrar minst ha ett öppningsmått på 76 cm, vilket betyder att en innerdörr med minst modulbredd 90 cm (exempelvis 9 x 21) måste väljas. Det finns även krav på att trösklar inte får vara för höga. Kolla alltid med kommunens byggnadsnämnd vilka aktuella regler som gäller vid nybyggnation.
Vid val av trycke (handtag) till en innerdörr är det viktigt att den är avsedd för innerdörrar då ett ytterdörrstrycke har andra dimensioner.
Underhåll
Torka bort smuts med en fuktad trasa, eventuellt tillsammans med några droppar diskmedel. Med tiden kan utsatta ytor och hörn tappa färg, vilket kan målas med en bättringsfärg.