Välj rätt roller | ByggmaxVälj rätt roller | Byggmax

Välj rätt roller

Här kan du ta reda på vilken roller du ska använda och andra tips till ditt målarprojekt. 

Står du i startgroparna för ett nytt målarprojekt och har valt ut din färg? Bra! Till detta kommer du behöva pensel men också rätt sorts roller. Roller är ett strålande redskap för att måla större och jämna områden, och genom att välja rätt roller kommer både resultatet bli bättre och jobbet mer effektivt. Beroende på vilken yta du vill ha och vad du ska måla finns det olika varianter av roller att välja på.

Vi vill hjälpa dig att lyckas att ta ditt målarprojekt från start till mål. Här har vi därför samlat våra bästa tips för att välja rätt roller och hur den bör användas.  

Välj rätt roller | ByggmaxVälj rätt roller | Byggmax

Vilken roller ska du använda till vad?

När du ska välja roller bör du utgå från vad du ska måla och vilken yta du vill ha. Generellt ger en lång lugg grövre yta och en kort lugg finare yta, men här är några handfasta tips på användningsområden för olika rollers. 

• Till dörrar, möbler och köksinredning rekommenderas att använda en slät skumrulle. En slät skumrulle ger en fin och jämn yta med ytterst lite struktur. En vit skumrulle är bra att måla med på extra fina underlag, men bör endast användas till vattenbaserad färg.

• Perlonroller eller mikrofiberroller är utmärkta att använda till väggar och tak inomhus. En perlonroller ger något mer struktur på ytan än mikrofiberrollern. Detta beror att perlonrollern kan släppa ifrån sig fibrer vilket inte mikrofiberrollern gör. Därför är mikrofiberrollern perfekt till matta färger.  

• Vill du ha en grövre yta behöver du en roller med längre lugglängd som exempelvis en ullonroller. Ullonroller kan användas både inomhus och utomhus till en putsad fasad eller ohyvlat trä. Den släpper ifrån sig färg långsamt och kommer in ordentligt i hörn och gropar.

Måla med roller

Det är inte bara enkelt att måla med roller, det är roligt också. Det roliga börjar efter att förarbetet är klart som exempelvis spackling och målning längs listerna. När du rollar bör du använda så mycket färg som det är möjligt utan att det droppar. Måla vertikalt på vägg i långa drag ungefär två rollerbreddar i taget. I taket ska den första strykningen målas i motsatt håll mot ljusinriktningen, och andra gången i samma riktning som ljuset. För bästa resultat bör du måla vått-i-vått, d.v.s. att du rollar ett område delvis över det förra medan färgen är våt. Låt sen färgen torka och förvara rollern under tiden i en tät försluten plastpåse. Måla sedan en andra gång, och när färgen är färdigtorkad kan du njuta av din nymålade yta.   

Till din roller behöver du rollerskaft och färgtråg. De kan köpas separat eller allt-i-ett. Ska du måla väggar och tak kan det vara bekvämt med förlängningsskaft för bättre räckvidd och en ergonomisk arbetsställning. Tänk på att också välja en passande bredd på rollern utifrån hur stort området är du ska måla. 

Rengöra roller

För lång livslängd på din roller är det viktigt att rengöra den ordentligt när du är klar med målningen. Börja med att skrapa bort så mycket färg du kan till färgburken. Har du målat med vattenburen färg kan du låta rollern stå i varmt vatten med diskmedel i cirka två timmar. Skölj sedan av, torka av med ren trasa och förvara den på ett torrt ställe till nästa gång. För oljebaserad färg behöver du använda lösningsmedel. Vi rekommenderar att läsa instruktionerna på färgburken för vilket lösningsmedel du ska använda. Vattnet med färgrester ska absolut inte spolas ner i avloppet, utan lämnas in till närmsta miljöstation eller återvinningscentral.

När du nu har en rengjord roller är du snabbare redo för ditt nästa målarprojekt.

Inspireras av våra gör det själv-guider