Har du "ingen reklam" på brevlådan? Eller har du slarvat bort vårt senaste reklamblad?

Lugn, bara lugn. Här hittar du allt från vårt senaste blad. Spana in erbjudanden, tips, tricks och framför allt: riktigt schyssta byggvaror. Klicka hem direkt eller åk och kläm och känn i din närmsta butik. Vi ses!

MER FÖR PENGARNA

VI ÄR BILLIGAST PÅ ALTAN ENLIGT BYGGAHUS.SE

I den senaste prisjämförelsen hos byggahus.se står Byggmax som ensam vinnare. I jämförelsen landar priset hos Byggmax på 16 925 kronor om du ska bygga en altan på 50-60 kvm.
Närmsta konkurrent är över 500 kronor dyrare och mot den dyraste konkurrenten skiljer det över 8500 kronor. I artikeln har man tagit med produkter av jämförbar kvalitet och valt virke av samma klassificering. Var smart, bygg en altan av hög kvalitet till ett riktigt bra pris.
Läs mer om prisjämförelsen här

DAGS ATT BYGGA ALTAN? VÄLJ RÄTT VIRKE

Tryckimpregnerat furu är det optimala altanvirket. Det är prisvärt och hållbart mot både fukt och röta. Dessutom är Byggmax impregnerade virke NTR-märkt. Det betyder att du har 20 års rötskyddsgaranti. Det finns förstås olika dimensioner och utseenden att välja mellan. Vilken tralltyp är du?

VAD SKA JAG TÄNKA PÅ NÄR JAG BYGGER ALTAN?

Vi har samlat de bästa tipsen med vad du ska tänka på innan du kickar igång altanbygget. Luta dig tillbaka, och läs på.

•  Läget är A och O. Vill du ha kvällssol, lä eller insyn? Fundera och väg in alla aspekter innan du bestämmer läge.  
• Storleken har betydelse. Tänker efter två gånger och gör gärna en skalenlig planritning där du ritar upp vad du vill få plats med. 
• Kolla upp vad som gäller. Du måste t. ex. söka bygglov om din altan ligger högre än 60 cm från marken. Se till att ha torrt på fötterna. 
•  Gör det ordentligt från början. Om du känner att projektet blir för stort, be en vän eller en snickare om hjälp. 

Lycka till!

DAGS ATT FÄSTA?

Tänk på att välja skruvar i rätt dimension. Då skadas inte skruvskallen. Tumregeln är att skruven ska vara dubbelt så lång som materialet som ska fästas.

• När du fäster trä mot trä så tänk på, om inte annat anges,att skruvens längd bör vara minst två gånger det infästa virkets tjocklek.
• Kom ihåg att det är viktigt att din bits eller mejsel är anpassad till skruven som du skruvar i.
• Den C4-märkta träskruven är perfekt för till exempel altanbygget. Den står pall för både väder och vind och är framtagen för just tuffare miljöer

TRALLSKRUVSTOPPEN

Korrosivitetsklassning är ett verktyg för att dela in stålmaterial efter korrosionsbeständighet. Klassificeringen baseras på saltspraytest i som simulerar tänkta användningsområden. Korrosivitetsklassning sker enligt en skala 1-5, där 5 är högsta korrosionsklassning. För skruv som ska användas utomhus rekommenderas minst C3-klassning.

6 TIPS TILL TAKET?

 • Du bör fästa råsponten i minst tre takstolar.
 • Ska du ha takplåt eller pannor? Använd trekantsregel på takets kortsidor. Den ser till att ingen vind kommer in och utsätter råsponten för fukt. 
 • Använd presenning för att skydda undertaket mot fukt under byggtiden.
 • Till vedskjul, garage och förråd kan du använda underlagspapp med mineralstomme.
 • Förvara alltid takpapprullar stående, då håller pappen formen och blir inte vågig när du lägger.
 • Är fallhöjden över två meter ska du ha en ställning som löper runt hela huset.

TAK OCH LOV FÖR BYGGVÄDER

GÖR GRÄSET GRÖNARE

Skaffa kvarterets grönaste gräsmatta med våra tips och råd.

 1. Kratta bort löv och kottar, men använd en snäll kratta tidigt på säsongen. Om du krattar bort allt kan du behöva tillföra näring på annat håll.
 2. Att vertikalskära betyder att du gör små lufthål ett par centimeter ner i jorden, där du särar på eller skär lite i gräsrötterna. På så vis får gräsmattan syre och dräneringen blir bättre. I bästa fall får du en tätare gräsmatta av tilltaget. Det finns särskilda vertikalskärare. 
 3. Toppdressa gör du genom att tillföra dressjord. Det hjälper din gräsmatta att behålla och suga åt sig fukt, näring och gödsel eller kalk. Det brukar räcka med 1-2 cm dressjord, du fördelar det lättast med en kratta eller borste.
 4. Gödsla när de första gröna stråna blivit ungefär fem centimeter höga. Gödsel innehåller kväve, det är gräsets viktigaste näring. 
 5. Eftersom gödsel stimulerar grästillväxten hindras ogräs från att etablera sig.  Men visst kan ogräs dyka upp i alla fall. Var beredd att rensa lite.
 6. Är mattan mossig? Mossa trivs i fukt och sur jord. Kalk hjälper för att minska surheten. 
 7. För att gräsmattan ska fortsätta hålla sig fin och fräsch efter din vårstädning så kom ihåg att klippa och vattna. Lycka till!

Lycka till!

SKAFFA SCHYSST HÄCK TILL VÅREN

Med tuja får du en häck som är grön och fin året om. Den är enkel att plantera och växer snabbt till sig. Tujan trivs både i solljus och i halvskugga. Håll jorden konstant fuktig och gödsla sparsamt.

Tänk på detta när du planterar:

 • Hur tät vill du ha häcken? 3-4 plantor per häckmeter brukar vara ett bra mått.
 • En halvmeter djupt och en halvmeter brett är ett bra mått för planteringshålet. 
 • Den fullvuxna tujan blir 4-6 meter hög.
 • Beskär inte toppen förrän den blivit så hög som du vill ha den. 
 • Sidorna kan du beskära både vår och höst. Försök håll den jämn och tät. 
 • Vattna tujan ordentligt fram till hösten så att den kan behålla vatten över vintern. 
 • Under vintern kan det vara bra att täcka över tujan.

LYCKAS MED STENLÄGGNINGEN - ENKLA KNEP

 • Lägg markstenarna med en fogbredd på 3 mm.
 • Utgrävningens djup beror på vilken typ av stenläggning  du ska göra. En garageuppfart kräver en djupare  utgrävning än en trädgårdsgång.
 • Luta stenläggningen ungefär 2 cm per meter bort från huset. Då transporteras regnvatten bort

Nyfiken på mer? Läs vår steg-för-steg guide här