Guide inomhusfärg | ByggmaxGuide inomhusfärg | Byggmax

Guide inomhusfärg

Läs vår guide och få en bred överblick över olika inomhusfärger. Med hjälp av av den kan du välja rätt färg till ditt målarprojekt. 

Ett mycket populärt sätt att skapa förändring hemma är genom att måla om. Oavsett om du ska måla väggar, tak, golv, möbler eller badrummet så kan ny färg verkligen förändra känslan i ett rum. För att målningen ska bli så bra som möjligt behöver dock färgen målas där det är tänkt. Olika rum och ytor har nämligen varierande krav på färgen och därför finns det olika typer av inomhusfärger för olika ändamål. I badrummet behöver färgen till exempel vara vattentät medan i taket vill vi ha en färg som är lätt att måla med och inte droppar.

Vi på Byggmax vill hjälpa dig att lyckas med dina måleriprojekt och därför har vi här en behjälplig guide för inomhusfärger. Här får du en bred överblick över de vanligaste färgtyperna och vad de bör användas till samt deras unika egenskaper. Med vår guide kan du välja rätt inomhusfärg till ditt målarprojekt och få ett snyggt slutresultat. Glöm inte att du även kan färgbryta färg i många utav våra Byggmax butiker för att få den kulör som passar ditt hem.   

Guide inomhusfärg | ByggmaxGuide inomhusfärg | Byggmax

Takfärg

Ska du måla taket inomhus bör du använda en särskild takfärg. Takfärg är lätt att applicera, stänker inte när du målar och har bra täckning. Dessutom flyter takfärg ut bra på ytan och ger inga ränder när du målar, vilket är särskilt uppskattat eftersom det kan vara lite fysisk ansträngande att måla taket. Till taket rekommenderas att använda en helmatt takfärg med glansgrad 0–5 för att få en reflexfri yta. Den vanligaste färgen till tak är vit för att få rummet att kännas större. En mörkare färg kan dock ge en mer ombonad känsla. Kanske vill du matcha takfärg med vägg eller lister? Välj helt enkelt takfärg utefter hur dina preferenser ser ut.

Väggfärg

Väggfärg är en snabbtorkande färg för många typer av väggunderlag och är kanske den färgen vi känner är viktigast i ett rum. Till olika rum väljer vi oftast väggfärger i olika kulörer för att sätta rummets stämning och karaktär. Till exempel lyfter blått fram ro och stillhet medan gult ger energi. Utöver kulören är det oftast glansgraden som skiljer sig åt på olika väggfärger. En matt färg skapar en lugn känsla och reflekterar inte lika mycket ljus, medan en blankare färg är mer tålig mot rengöring och smuts. Vilken glansgrad du ska välja på väggfärgen beror därför lite på vilket rum du ska måla.

Till sovrum och vardagsrum används vanligtvis väggfärg med glansgrad 6–10, vilket är en matt färg som är tålig nog att torkas av med fuktig trasa.

I köket ställs andra krav på väggfärgen. Där finns det risk att det spills eller skvätter. Därför är det bra med en väggfärg du kan torka av. En halvmatt färg med glansgrad 11–29 kan torkas av regelbundet och passar bra i ett enklare kök. I ett grovkök däremot kan det vara bättre med en halvblank färg med glansgrad 30–59 som är lättskött och har hög slitstyrka.

Måla furusnickerier och träpanel

Vill du fräscha upp dina furusnickerier såsom lister, fönster, dörrar och möbler är det just snickerifärg i valfri kulör du ska använda. Snickerifärg är en lackfärg som antingen är vatten- eller lösningsbaserad och har bra utflytning och reptålighet. Välj kulören du vill ha och en snickerifärg med passande glansgrad. För som tidigare nämnt är en blankare färg mer tålig och lätt att torka av. Rekommenderad glansgrad för furusnickerier är mellan 30–70, men det beror såklart på vad du ska måla. Lister är till exempel mer utsatta för slitage än exempelvis en skåpmöbel och kan därför behöva en blankare färg. Ska du måla en träpanel kan du också använda en vattenlöslig snickerifärg. Tänk på att använda kvistlack och grundfärg om du målar en obehandlad yta.

Måla och behandla golv

Golvet går vi på dagligen, och följaktligen behövs en färg som är tålig för slitage. Till golvet finns därför en speciell golvfärg med hög slitstyrka och hög täckning. De flesta golvfärger går att använda till både furugolv och betonggolv. Vill du däremot behålla träkänslan i ditt furugolv kan du välja att lacka eller olja in det. Lack ger trägolv ett slitstarkt skydd. Ett oljat golv skyddar också golvet men är inte riktigt lika fukttåligt. Däremot finns det olja med pigment, vilket gör att du antingen kan ljusa upp eller mörka ner golvet. Likväl får du inte bara ett snyggare golv genom att måla, lacka eller olja in det, utan det får också ett ordentligt skydd mot vardagens prövningar.

Våtrumsfärg

Ny färg i badrummet är ett roligt och prisvärt alternativ för att förnya badrummet. I våtrummet ställs det dock extra höga krav på färgen eftersom den behöver vara vattentät. Därför behöver du godkänd våtrumsfärg tillsammans med våtrumsgrund, våtrumsspackel, våtrumslim och våtrumsväv. Fördelen med våtrumsfärg är däremot att det kan användas både i taket och på väggen. Resultatet blir en tålig och avtvättbar yta.

För att undvika vattenskador är det viktigt att du följer instruktionerna noggrant för målning av våtrum. Känner du dig minsta osäker rekommenderar vi att målarjobbet utförs av en auktoriserad fackman för att säkerställa att det blir gjort på korrekt sätt.

Tänk på att...

- Vid all målning är förarbetet av största vikt för att du ska få lyckat målarresultat. Var därför extra noggrann och låt förarbetet ta sin tid. 

- Kulör och glansgrad i slutändan handlar om tycke och smak. Välj det du tycker är finast och kommer att trivas bäst med.

- Rengöra dina målarverktyg efteråt. Det sparar både på miljön och plånboken. Dessutom är du snabbare redo för ditt nästa målarprojekt.

- Inga färgrester ska spolas ned i avloppet. All överbliven färg lämnas in till miljöstation eller återvinningscentral.

Inspireras av våra gör det själv-guider