Verktyg för att kapa och klyva ved | ByggmaxVerktyg för att kapa och klyva ved | Byggmax

Kapa- och klyv ved med säkra och effektiva verktyg

Här kan du läsa om våra bästa tips och verktyg för att effektivt kapa, klyva och förvara ved.

När kylan smyger sig på är det både värmande och mysigt att tända en brasa. Vedeldning är en effektiv värmekälla men att förbereda ved inför vintern innebär en del arbete om man inte väljer att köpa färdigkluven ved.

Det är många steg i processen och du måste inte bara kapa- och klyva veden utan även ordna en bra förvaring för att hålla den torr. Det är även önskvärt med en bra förvaring av veden inomhus så du enkelt kan tända brasan och hålla den vid liv. Vi på Byggmax vill hjälpa dig på traven med tips på både produkter och hur du förenklar arbetet med veden till ditt hushåll.

Verktyg för att kapa och klyva ved | ByggmaxVerktyg för att kapa och klyva ved | Byggmax
Kapa ved | ByggmaxKapa ved | Byggmax

Kapa ved

I vårt sortiment finns många olika redskap och verktyg för att du på ett säkert och effektivt sätt ska kunna kapa stockar för att sedan klyva ved. Det kan vara att du har fällt träd på tomten som du vill ta hand om eller helt enkelt köpt stockar som du får kapa själv. Oavsett så rekommenderar vi att använda en motorsåg eller vedkap om det är en stor mängd ved som ska kapas, det sparar tid och blir bäst för både ergonomin och säkerheten. Använder du motorsåg kan du med en sågbock säkerställa att stocken ligger på plats. Det går såklart även att använda en bågsåg för vedkapning, det beror helt på hur stor volym ved du ska kapa.

Klyva ved

Efter att du har kapat stockarna till kubbar i bra ved-längder är nästa steg att klyva ved. Det finns olika sätt att gå tillväga när veden ska klyvas. I vårt sortiment finns både klyvyxa, manuell vedklyv och automatisk vedklyv. Innan du fått in rätta knycken kan en yxa vara svår att klyva med, då kan en manuell vedklyv vara en god investering. Den är perfekt att ha vid sommarstugan eller huset om du ska klyva en mindre mängd. En eldriven vedklyv finns också vilken kan vara skönt att ha om det är stora mängder ved som ska klyvas. Välj det redskap eller maskin utifrån ditt egna behov.

Några tips är att försöka klyva din ved så snabbt det går efter att stockarna kapats, rå ved är enklare att klyva än torr ved som blir seg att klyva. Tänk även på längd och tjocklek på både stubbar och vedträn när du kapar och klyver. Det ska lagom stora bitar för att elden ska ta sig.

Klyva ved | ByggmaxKlyva ved | Byggmax
Vedförvaring | ByggmaxVedförvaring | Byggmax

Vedförvaring

Förutom själva förberedelserna med veden genom att kapa och klyva behövs en smart vedförvaring både inomhus och utomhus. Utomhus behövs en plats där veden kan täckas över och hållas torr och inomhus behöver veden finnas nära och lättillgänglig när du ska elda. Vi har vedförvaring för inomhusbruk i form av vedkorg och vedställ som bli en snygg detalj och praktisk förvaring för veden bredvid braskaminen och eldstäder.

För vedförvaring utomhus har vi bland annat vedväggar som gör att du enkelt kan stapla ved men även vedstugor där du får plats med både ved och andra trädgårdsredskap. Tänk på att veden bör staplas så luft kommer mellan vedträna för att få bort all fukt, det bör även finnas mellanrum mellan veden och marken. Veden bör även ligga under tak eller presenning för att kunna torka ordentligt då veden bör vara torr för bästa funktion vid eldning.