Trädgårdskompost Garden Easy

300 liter, svart
ART.NR: 692315
Trädgårdskompost på 300 liter med bra luftcirkulation som gynnar hela kompostprocessen effektivt.
Läs mer
st
Saldo i butik Välj butik
Denna produkt kan endast köpas online
Köp online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
Sök efter postnummer

Trädgårdskompost Garden Easy

Trädgårdskompost på 300 liter med bra luftcirkulation som gynnar hela kompostprocessen effektivt.

Levereras omonterad med fyra sidor, lock samt sidolucka för enkel tömning. Monteras utan verktyg.

Placera komposten rätt

Komposten bör vara placerad på ett plant underlag i en skuggig och vindskyddad del av din trädgård. Tänk även på att placera den på ett ställe där den blir lättåtkomlig året runt.

En normalt fungerande kompost brukar inte lukta illa men kan göra det om man har i för mycket matavfall och för lite strö-material. Ta därför hänsyn till dina grannar när du väljer plats för din kompost.

Starta upp din kompost

Börja med att lägga ett lager med kvistar allra längst ner i din kompost för att få den luftig. Lägg sedan ett lager trädgårdsavfall och sedan ett lager av gammal kompost eller jord.

Varva sedan lagren i komposten med finfördelat avfall och olika strö-material. Man kan hålla sig till regeln 1 del strö och 3-4 delar matavfall men detta är något som man bör pröva sig fram till för att se vad som fungerar bäst för din kompost.

Olika strömaterial

- Kompostjord
- Flisade kvistar och grenar
- Löv och barr
- Hö eller hackad halm
- Torrt gräs
- Grovt sågspån
- Kutterspån
- Barkmull, torvmull (Var dock försiktig, pH-värdet kan påverkas av dessa)
- Tidningspapper

Syre - Näring - Fukt, en viktig balans

Balansen mellan syre - näring - fukt måste vara på en bra nivå för att komposten ska fungera så effektivt som möjligt. Tänk därför på att kompostmaterialet inte får bli för hårt packat då en packad kompost inte får någon syretillförsel. En ströblandning med flisade kvistar och grenar ger struktur i komposten och förhindrar att detta kan hända. Eftersom hushållsavfall ofta är rikt på kväve men fattigt på kol så bör kol-rikt strömedel som trädgårdsavfall, sågspån, kutterspån eller hushållspapper tillföras.

En kompost med ett överskott på kväve stiger upp i luften genom komposten som ammoniak vilken sprider en illaluktande odör och du förlorar växtnäringen i komposten. Komposten ska hålla en fuktnivå som känns som en urkramad svamp. Du kan kontrollera detta genom att ta upp en näve ur komposten och känna hur fuktig den känns. Blir den för fuktig och blöt täpps lufthålen igen i komposten och den får för lite syre.

Ett tecken på att din kompost är alldeles för torr är att det börjar komma myror i den.

Val av kompoststorlek

Tänk på att välja en tillräckligt stor kompost då det tar 8-10 månader för hela processen från avfall till kompostjord.

Man brukar räkna med att kompostbehållaren ska rymma 50 lter hushållsavfall per person i ett hushåll, ska du dessutom använda din kompost för trädgårdsavfall behöver du införskaffa en ännu större kompost. Man brukar säga 100 liter per 100 m2 tomtyta.

När är min kompostjord klar för användning

Är du osäker på om din kompostjord är färdig att användas Så smörgåskrasse i ren kompostjord, har inte fröna grott efter fem dagar eller om de gror men krassen gulnar är kompostjorden fortfarande omogen.
Läs mer
Leverantörens artikelnummer 71210