Trälasyr Grå Midun

3 L
ART.NR: 190101
Grå lättstruken trälasyr med hög vatten- och UV-resistens. Den lämpar sig väl för obehandlat, impregnerat eller tidigare laserat trä utom- och inomhus.
Läs mer
st
stock
Saldo i butik Välj butik
Välj butik för att se lagerstatus
delivery-truck
Köp online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
close
Sök efter postnummer

Trälasyr Grå Midun

Midun Grå Trälasyr är en vattenbaserad, lättstruken trälasyr med hög vatten- och UV-resistens. Den lämpar sig väl för obehandlat, impregnerat eller tidigare laserat trä utomhus och inomhus. Lasyren framhäver träets naturliga struktur och reducerar risken för svamp- och mögelangrepp. Den gör även virket vattenavvisande och motverkar sprickbildning.

Lasera fasaden

Inför målning

Börja alltid med att läsa igenom bruksanvisningen på färgburken och kom ihåg att vara noggrann från början. Lufttemperatur och yttemperatur är viktigt, måla inte om det är kallare än 8 °C. Kontrollera att fuktkvoten i träet är max 16 % före målning. Täck och maskera alla detaljer på huset som inte ska målas och skydda växter invid huset med skyddsplast. Runda av vassa hörn och kanter med slippapper. Grått trä ska slipas ner till rent trä och tidigare laserade ytor ska tvättas med fasadtvätt. Finns det mögel och alger ska det tvättas bort med altantvätt. Skrapa eller stålborsta underlaget för att få bort lös färg och lösa träfibrer samt för att matta ner blanka färgytor. Borsta sedan bort löst sittande damm och smuts. Grundolja ändträ och skarvar med Midun Grundolja, tänk på att nytt tryckimpregnerat trä ska vara torrt innan du behandlar det. Tänk på att inte måla direkt i solen eller på solvarma ytor. Måla inte heller vid risk för regn inom det närmaste dygnet eller dagg inom 1-2 timmar från målningens avslutande.

Målning

Midun Trälasyr används som den är och ska inte förtunnas. Applicera färgen med en tät pensel och arbeta in den väl i träet. Stryk hela brädor utan överlappningar för att få en jämn kulör. Undvik dubbelstrykningar. Tänk på att kulören blir mörkare och blankare ju fler skikt som appliceras. Färgen är övermålningsbar efter 12 timmar.

Efter målning

Torka av penslar och verktyg noga före rengöring i vatten. Förslut burken efter användning.

Lasyr

Lasyr är en tunnare typ av färg med mindre pigment och låg täckning. Detta innebär att lasyr har ett genomskinligt utseende där träets yta och struktur syns tydligt. Täcklasyr har mer pigment som täcker träytan, men även den visar träets struktur. Med lasyr bevarar du träets naturliga lyser och får ett skyddande ytskikt mot väder och vind. Lasyr kan målas på obehandlat, tryckimpregnerat och tidigare laserat trä och används ofta till fasader och snickerier (ej lämplig till altangolv).

Hälsa och miljö

  • Produkten får inte hällas ner i avloppet då det försvårar reningsprocessen i reningsverket.
  • Lämna överbliven färg, tomburkar och lösningsmedel till miljöstationen/återvinningen i din kommun.

Se även information i Säkerhetsdatabladet.Midun - Ett smartare val

Midun är det smarta valet när du behöver kvalitetsprodukter till ett riktigt bra pris. Varumärket grundades 2013 och har sedan dess fokuserat på att leverera produkter av nordisk kvalitet. I sortimentet hittar du bland annat prisvinnande väggfärg, spackel, trallolja, fönsterfärg, penslar, rödfärg, akrylatfärg och takfärg.

Är du ute efter budgetalternativ så ska du spana in Midun Basic som är anpassade för enklare projekt där du inte vill betala dyra pengar i onödan. Miduns produkter är utvecklade för det nordiska klimatets alla skiftningar och är Byggmax egna varumärke, därför hittar du bara produkter från Midun hos oss.
Läs mer
Skyddsangivelser
EUH208
Kan orsaka en allergisk reaktion.
P102
Förvaras oåtkomligt för barn.
Varumärke Midun

Inspireras av våra gör-det-själv guider

  • Oavsett om din altan är nybyggd eller har några år på nacken är rengöring och underhållet viktigt, och det är inte för sent att även om du slarvat under några år. Det finns flera sätt att underhålla en altan där en altantvätt med såpa och inoljning med trallolja fungerar väldigt bra. Med vår guide får du veta hur du ska gå tillväga för att rengöra trall så du kan njuta av en altan som känns som ny år efter år!
  • Att måla sin fasad av nyuppsatt panel är ett jobb som snabbt ger ett tydligt resultat och dessutom skapar ett gott skydd för lång tid framöver. Se till att planera jobbet väl och ha rätt utrustning till hands så kommer du snart att kunna få njuta av ett vackert och hållbart resultat. Bjud gärna in lite vänner att hjälpas åt och måla så blir arbetet både roligare och går fortare.
  • Funderar du på att måla ditt nya staket eller är det dags att måla om ditt befintliga? Det finns några bra saker att tänka på beroende om staketet är byggt med tryckimpregnerat eller obehandlat virke samt om det tidigare varit målat. Vi visar hur du lyckas med att få ett snyggt och hållbart resultat, vilket är viktigt med tanke på hur utsatt ett staket är.