Allt om parkettgolv och dess egenskaper | ByggmaxAllt om parkettgolv och dess egenskaper | Byggmax

Vad är parkettgolv?

Vi lär dig allt du behöver veta om parkettgolv och dess egenskaper.

Parkettgolv är ett klassiskt trägolv att använda både i lägenhet och villa. Det kännetecknas av att vanligtvis vara uppbyggt i tre skikt med ett ytskikt i ädelträ såsom ek, ask, lönn, bok, björk eller valnöt på minst 2,5 mm. Mellanskiktet, ofta i mjukt trä, och bottenskiktet hjälper till att stabilisera parketten och gör att det tål belastning. Skillnaden mellan parkettgolv och laminatgolv är att mellanskiktet i ett laminatgolv består av en HDF-kärna och ytskiktet har en pappersdekor med exempelvis trä- eller stenimitation. Laminatgolv är mer ljudisolerande och tål vatten bättre än parkett men kan inte slipas om.

Utöver träslaget på parkettgolv finns det flera faktorer som påverkar utseendet. Det finns nämligen en uppsjö av varianter på parkettgolv med olika bredder, tjocklekar, mönster och ytbehandlingar. Med dess unika utseende kan du förändra karaktären i ett rum och få det mer levande.

Allt om parkettgolv och dess egenskaper| ByggmaxAllt om parkettgolv och dess egenskaper| Byggmax

Parkettgolv för alla inredningsstilar 

Parkettgolv kan verkligen ge en lyxigare känsla och ge en mer personlig stil i hemmet. I grunden är parkettgolv korta trästavar lagt i ett mönster, men vad är egentligen skillnaden på 1-stavs, 2-stavs och 3-stavs parkettgolv? Skillnaden är helt enkelt hur många stavar det är på varje planka som limmats ihop. 1-stavs parkett är lika bred som själva plankan och har sågats från ett enda stycke trä. 2-stavs parkett har i stället två stavar i bredd och 3-stavs har tre stavar. Parkettgolv med tre stavar är också slumpmässigt placerade, vilket skapar ett dynamiskt mönster. Stavarna kan även läggas i olika sorters mönster som exempelvis i fiskbensparkett.

Generellt sett passar 1-stavs parkett i större rum, 2-stavs i de flesta rum och 3-stavs i mindre rum, men i slutändan handlar det om tycke och smak. Trä är ett levande material som krymper eller sväller på grund av temperatur och luftfuktighet, och bör därför vara i ett rum med en temperatur på 15–25 grader och med 30–60 procent luftfuktighet. Vardagsrum och matsal är populära rum för parkettgolv men det passar såklart även andra rum i hemmet, dock inte i badrummet på grund av dess fuktkänslighet.

Kvalitet och underhåll

Parkettgolv är ett riktigt kvalitetsgolv som till skillnad mot ett massivt trägolv i många aspekter är mycket tåligare. Dels finns inga springor i ett parkettgolv och på grund av de olika skikten så jämnas trycket ut vid temperaturförändringar och fukt. Beroende på träslag och ytbehandling påverkas dock slitningen på parkettgolvet, till exempel är barrträ mjukare än lövträ som är något hårdare. Ytbehandlingen ger inte bara varierande utseende, utan det är också det som slits i stället för själva träet. Det kan antingen vara lackat, mattlackat, oljat, vaxat, betsat eller laserat.

För att golvet ska behålla sin kvalité och sitt utseende är det viktigt med underhåll såsom att dammsuga ofta, torrmoppa och snabbt ta bort fläckar. Med både oljade och lackade parkettgolv bör ytan underhållsbehandlas någon gång per år. Beroende på vilken tjocklek parkettgolvet har, så kan golvet slipas om och behandlas när det är slitet och på så sätt bli så gott som nytt. Med rätt sorts underhåll kan ditt parkettgolv hålla i flera, flera år framöver.