Välj rätt pensel | ByggmaxVälj rätt pensel | Byggmax

Välj rätt pensel

Måla med rätt pensel för bästa möjliga resultat. Vi ger våra bästa tips för vilken pensel du ska välja.

Målarpenseln är målarens i särklass viktigaste verktyg. Att dessutom använda rätt sorts pensel gör att du som målare kan uppnå bästa möjliga resultat med ditt målarprojekt. Målarjobbet blir också garanterat mycket enklare om du har rätt pensel till rätt typ av jobb. Det finns nämligen olika typer av penslar med egenskaper anpassade för olika användningsområden. För att välja rätt pensel bör du därför utgå från vad du ska måla och vilken färg du ska använda.

För att hjälpa dig att hitta rätt pensel har vi här samlat våra bästa tips! Vi lär dig allt du behöver veta om olika typer av penslar och vilka målarjobb de kan användas till.  

Välj rätt pensel| ByggmaxVälj rätt pensel| Byggmax

Vilken pensel ska du välja? 

Genom att känna till vilka typer av penslar det finns och deras olika ändamål kan valet bli lättare. Här har vi därför listat omtyckta penslar och deras användningsområden.

Fasadpensel passar - som namnet antyder – för målning av fasader, men även andra typer av snickerier utomhus. Penseln är ofta bred, grov och tar upp mycket färg. 

Lackpensel används till snickerier där lackfärg används - som till exempel lister, möbler, foder, dörrar och fönster. Lackpensel finns i både natur- och syntetborst.

Vinkelpensel, kan även kallas elementpensel, har samma användningsområden som lackpenseln men har ett vinklat skaft. Tack vare det vinklade skaftet kommer du lättare åt på svåråtkomliga ställen.

Rundpenslar och ovalpenslar är utmärkta penslar att använda för precisionsarbeten såsom, att måla fönster, lister, spröjs, hörn och profiler. De kan användas till både in- och utvändiga måleriarbeten.

Träoljepensel är lämplig för olja in eller lasera exempelvis terass, fasad, trästaket, skärmväggar och trämöbler. 

Naturborst eller syntetborst – vad är bäst?

Förutom att välja pensel utifrån användningsområde så behöver du även välja rätt sorts borst på penseln. Materialet på borsten gör nämligen att penseln passar mer eller mindre bra för olika typer av färger.

En pensel med syntetborst ger oftast en slätare yta än en pensel med naturborst. Däremot håller håret i en naturborstpensel färgen bättre. Det gör den mer lämplig till tunnare färger som olja och lasyr. Generellt passar syntetborstpenslar bättre till vattenburna färger och naturborstpenseln bassar bättre till oljebaserade färger.

Utifrån våra tips hoppas vi att du nu med lätthet kan välja vilken pensel du ska ha till ditt målarprojekt.

Inspireras av våra gör det själv-guider