Hitta din badrumsinspiration

Är det dags för att renovera badrummet? Vi på Byggmax guidar dig genom badrumsrenoveringen.

Har du bestämt dig för att renovera badrummet? Härligt! Det kan kännas som ett stort projekt men det är på inget sätt omöjligt för den händige. Vi på Byggmax guidar dig genom badrumsrenoveringen så den blir lyckad, från planering till hur du genomför de olika momenten.

Bland det roligaste i ett badrumsprojekt brukar vara att få drömma sig bort bland alla inspirationsbilder av vackra badrum och att själv få välja bland alla färgkombinationer och stilar. Men glöm inte att tänka praktiskt också när du ska välja ditt porslin och dina möbler, så blir städning och underhåll så mycket enklare. Låt gärna valet av kakel och klinker landa i klassiska kulörer, som kommer att kännas fräscha över tid, och låt istället valet av inredningsdetaljerna accentuera din stil. Har du en neutral bas kommer du att kunna göra stora förändringar med små medel.

Byggmax ger dig 10 tips på badrumsinspiration

För att underlätta din badrumsrenovering har vi tagit fram en checklista på saker som kan vara bra att tänka på inför en badrumsrenovering.

Vi på Byggmax tycker alltid det är roligt att bygga och renovera, men varför ska du renovera? Det är något som bara du kan svara på. Är du ute efter en ny stil, större badrum, byta ut badkar till duschhörna eller är helt enkelt den tekniska livslängden slut?

Innan du börjar renovera och köpa saker till din badrumsrenovering fundera vad du har för behov och vad som är viktigt för just dig och din familj. Lista upp era behov och prioritera så blir det lättare att få med de viktigaste aspekterna i slutresultatet.

Det finns mängder av olika typer av badrum att välja bland, därför är det viktigt att fundera hur just du vill ha det. Kolla i inredningstidningar, hos vänner och bekanta eller sök på nätet efter badrumsinspiration. Självklart är du även välkommen att komma in i våra butiker för att kolla vårt utbud av alltifrån kakel och klinker till möbler och porslin.

Innan du planerar för mycket är det bra att först mäta upp rummet för att se så till så att alla funktioner du vill ha får plats, eller om du måste bygga ut. Dessutom är det bra att veta hur stora ytor du har på både väggar och golv för att lättare kunna göra en enkel budget för ytskikten. Ofta blir man förvånad över hur många kvadratmeter väggarna utgör i förhållande till golvytan.

Ett bra sätt att få en tydlig känsla för det färdiga resultatet redan innan du börjat är att rita upp ditt nya badrum. Det kan räcka att göra en enklare skiss på papper men för den som vill ta det ett steg längre så finns det flera olika gratisverktyg du kan använda, som är riktigt bra.

Att välja kakel och klinkers kan vara bland det svåraste med badrumsrenoveringen och det finns väldigt mycket att välja bland. I ett badrum är just kakel och klinker det som kommer att hålla längst och man vill ju gärna att det känns modernt och fräscht även om några år. Därför är rådet ofta att välja ljusa väggar och ett något mörkare golv, som ger ett klassiskt utseende. Kulörerna i badrum är ofta vitt, grått eller jordnära toner som ger ett varmt intryck. De klassiska valen har just blivit klassiska för att har visat sig hålla över tid.

Tänk så mycket tid och energi vi lägger på att städa badrum i livet, tid som vi skulle kunna lägga på roligare saker. Fundera därför igenom hur du kan göra ditt badrum mer lättstädat utan en massa svåråtkomliga vinklar och vrår som lätt samlar smuts.

I ett badrum är belysningen extra viktig och ska fylla flera olika funktioner. Förutom en god allmänbelysning är det också viktigt att se till att du får bra ljus vid spegeln utan att det bländar. Dessutom kan det vara trevligt att kunna anpassa belysningen till ett lite mysigare ljus och på så sätt möjliggöra lite spakänsla i badet.

Badrummet är ett våtrum som omfattas av tydliga regler för att undvika skador på huset, som kan vara kostsamma och verkligen ställa till det. Därför är det bra att läsa på lite gällande tätskikt och vilka regler som gäller i ditt fall.

Svarta prickar i duschen och handdukar som aldrig tycks torka har vi nog alla varit med om någon gång och detta beror i 11 fall av 10 på bristande ventilation. Se därför till att redan tidigt i planeringen möjliggöra att du får god ventilation i ditt nya badrum.

Toalettstolar

Här hittar du olika toalettstolar i olika varianter. Vill du ha en vägghängd, golvstående eller en inbyggd toalett? Oavsett vilket så har vi på Byggmax flera varianter att välja på även om det är till hemmet eller sommarstugan. Hos oss hittar du även toalettsisar i olika färger. 

Badrumsmöbler

Här hittar du badrumsmöbler för både stora och små badrum. Välj mellan färdiga möbelpaket från kända varumärken, eller varför inte ett praktiskt högskåp? Förvaring är något som man alltid har behov av i ett badrum. 

Tvättställsblandare

Här hittar du olika tvättställsblandare till badrummet, välj mellan vanliga blandare till snålspolande blandare. En ny och fräsch blandare kan ibland vara den lilla detaljen som lyfter helheten i badrummet. Snygga blandare med smarta funktioner kan innebära stor skillnad än vad många tror. 

Badkar

Vem vill inte ha ett badkar i sitt nyrenoverade badrum? Det går lika bra att sätta in i sitt befintliga badrum. Hos oss hittar du badkar från kända varumärken som IFÖ, IDO, Gustafsberg och Milobad. De finns i olika färger och varianter. Har du ett litet badrum kanske ett sittbadkar passar bättre? 

Byggmax inredningstips för badrum

Inredningstips för små badrum

Även de allra minsta badrummet kan vara funktionsrika och praktiska. Allt handlar bara om planering. Badrummets yta är oftast inte det utrymmet som du kan bygga ut, därför är det extra viktigt att inreda en litet badrum smart.

Utnyttja höjden

Genom att använda sig av höjden i ditt badrym får du mycket större förvaringsmöjligheter och vem är inte i behov av förvaring?  De finns olika typer av skåp form av högskåp eller liggande. 

Få rummet att upplevas större

Speglar får ofta badrummet att upplevas sörre, ett bra tips är att använda spegel med ett skåp, så får du både badrummet att verka större och mer förvaringsmöjligheter. 

Välj rätt färg 

Genom att välja en lugnare färg i ett litet badrum får du även rummet att kännas större. Små badrum med starka färger och med mycket prylar känns ofta röriga. 

Små badkar

Med ett litet badrum kan det vara svårt att få plats med ett badkar, speciellt när det oftast är viktigt med förvaring i badrummet. Men idag finns det många modeller som även passar i det lilla badrummet. 

Inredningstips för större badrum

I de större badrummet kan du med fördel välja färger som är lite mer vågade. Oavsett om du har ett stort eller ett litet badrum så vill man ju alltid lyckas med sin inredningen. Att inreda badrum kan både vara svårt men även roligt. Badrummet är ett av de rummet vi spenderar mycket tid i och ska därför vara både mysigt med ändå praktiskt. 

Hitta ditt drömbadrum

Alla drömmer vi om att ha ett lyxigt badrum och därför är det extra viktigt att hitta badrumsinspirationen som passar till dig och din familj. Budget är något som man alltid måste förhålla sig till, men det finns många bra lösningar även om man inte har har en stor budget. De är inte omöjligt att få till en lyxig känsla även med enkla medel. Bara genom att ha lite tända ljus i badrummet kan göra att stämningen blir mysig. I vissa badrum kan det även finnas tvättmaskin och torktumlare, men oftast passar de bäst i en tvättstuga. 

Spa-känsla i större badrum

För att få badrummet att känna lite lyxigare så behöver de finnas lite inredningstänk, annars kan badrummet ofta bli lite opersonligt och kallt. Själva inredningen och alla detaljerna har en väldigt stor betydelse för helheten. Genom att ha lite snittblommor, ljuslyktor, vackra förpackningar, avlastningsmöbler och dekorativa handdukar kan göra mycket för badrummet. Har du plats kan det även vara möjligt att sätta in en bastu och bubbelbadkar. 

Badrumsbelysning

Valet av badrumsbelysning är en väldigt viktig del i badrummet, de får inte vara för starkt men inte heller för ljust. Därför är det viktigt med en bra och genomtänkt planering för att lyckas med din badrumsbelysning. De handlar inte bara om hur lamporna ser ut och mycket de lyser. I de flesta badrum finns det många väggar, golv och inredningsdetaljer som lätt reflekterar ljuset från badrumsbelysningen. De är viktigt att tänka på detta när du väljer badrumslampa, annars finns det en risk att badrumsbelysning bländar dig istället för att ge dig en mysig belysning.

I badrum behöver man ofta ha en allmänbelysning och därför väljer många infällda spotlights för att få bra spridning av ljuset. Men en bra plafond eller badrumslampa fungerar också alldeles utmärkt. När du ska ta dig ett bad kan det vara skönt att inte ha så stark belysning, därför kan det vara bra att installera en dimmer till badrumsbelysningen. 

Badkar eller dusch?

Att välja mellan att ha ett badkar eller dusch kan ibland vara ett svårt beslut. Men har du ett tillräckligt stort badrum så kan du ofta få plats med både dusch och badkar. De finns även andra lösningar som att duscha i badkaret och bara sätta upp en glasvägg.