SÄTTA KAKEL
Väggkakel är vanligast i badrum och kök men du kan även göra tvättstugan snygg med ett väggkakel. Kakel är ett slitstarkt och lättstädat material som kräver minimalt underhåll, det håller sig snyggt år efter år. Du kan skapa en kaklad vägg med färger och former precis som du önskar, eftersom det finns kakel med olika färger och mönster. I denna guide visar vi hur du kan sätta kakel själv!
Innan du börjar
Innan du sätter upp kaklet måste du spackla och slipa väggen så att den blir jämn. Spackla med en glasfiberremsa i fasningen på väggipsskivorna. Även skruvhålen spacklas. Ska du kakla en betongvägg så ska väggen vara jämn och torr. Finns det behov så kan du även spackla betongväggen. För att förbättra vidhäftningsförmågan av fästmassan använder du en primer som du applicerar på väggen.
Väggkakel är normalt tillverkade av keramik och kan vara av olika hårdhet. Storleken och formen på kakelplattor varierar med nästintill oändliga valmöjligheter mellan färger och mönster. Det finns också en mängd olika andra material som man gör kakel i. Små mosaikplattor i glas och olika stenmaterial som t.ex. sjösten och skiffer. Gemensamt för kakel är att det alltid är avsett för vägg och inte golv.
Kakel i olika rum
Ett badrum blir snyggt och lättstädat med kakel och du kan välja att kakla hela eller delar av badrummet. Att sätta kakel över diskbänken är smart om du vill ha ett stänkskydd som är både slitstarkt och lättstädat. Allt kakel ska fogas med fogmassa och det finns olika färger och nyanser att välja bland för att det ska bli ett snyggt resultat.
Se till att väggen är stadig och att du följer kraven
Den vägg du ska klä med kakel måste vara stadig så att den inte sviktar. Om den sviktar finns risk för att fogarna spricker och att plattorna trillar ner. Dessutom bör väggen vara klädd med gips, som är ett dött material och en bra grund för kakel. Om väggen är en del av ett våtrum ställs höga krav på väggens stabilitet och branschorganet Säker vatten har tagit fram branschregler för just detta ändamål. Kraven är att väggen ska bestå av reglar med minsta dimension 45 x 70 mm, i trä eller stål, som sätts med ett C/C-mått på max 45 cm. Vidare ska väggen, på våtrumssidan, kläs med minst 15 mm tjock konstruktionsplywood och därefter lämplig våtrumsskiva. Samtliga skivor måste fullskruvas längs alla kanter och längs mitten, vilket gör att skarvning måste ske mitt över en regel.
Tänk hållbart
Kakel är ett långsiktigt hållbart val ur både slitagesynpunkt och från ett miljömässigt perspektiv. Den stora miljöbelastningen kommer från transporterna av materialet då det är så tungt, det är ju trots allt sten. Se därför till att välja en platta som kommer att hålla sig stilmässigt under lång tid, klassiska alternativ är just klassiska för att de anses vackra över tid. Se bara till att underlaget är fast och stabilt samt att du får full täckning bakom plattorna med fix, så kommer det att hålla länge.