Karm och Tröskel

Karm och tröskel från Byggmax. Snabbt, enkelt och till ett bra pris. Har dörren en skadad karm? Byt ut den samtidigt som du byter ut tröskeln. Du fixar det lätt själv.

Mät den gamla tröskeln
En gammal utnött tröskel är inte snyggt. Dessutom är det oekonomiskt värmemässigt då det drar in kalluft om det är otätt. Det är inte svårt att byta ut tröskeln själv. Se till att du mäter den gamla och sedan väljer du samma bredd på den nya från Byggmax. Var försiktig när du tar bort den gamla tröskeln för att inte skada golvet. Lägg gärna en masonitskiva som skydd när du ska såga bort den. Du behöver en såg och en kofot för att ta bort tröskeln. Börja med att ta bort eventuell tröskellist och sedan sågar du av tröskeln en bit från dörrkarmen. Därefter bänder du bort tröskeln med kofoten.

Lätt att montera fast den nya tröskeln
Att sätta i en ny tröskel själv är inte alls svårt. Det kan vara svårare att ta bort den gamla. Det blir dessutom mycket billigare att göra det själv än om du ska anlita en snickare. Har du bara rätt mått på den nya tröskeln placerar du den på plats. Eventuellt behövs kilklossar om underlaget är ojämnt. Då limmas tröskeln fast på dessa. Med en hammare dunkar du tröskeln på plats. Här kan gärna lägga en träbit emellan för att skydda mot fula märken. Lim, hammare, spik och skruv som du behöver för att få tröskeln på plats hittar du här på Byggmax.se.

Köp karm och tröskel från Byggmax
Välj din nya prisvärda tröskel av bra kvalité från Byggmax. Genom att göra jobbet själv spar du pengar och får det samtidigt som du vill.

På Byggmax har vi ett stort urval av både dörrar, karm och trösklar. När behovet att byta innedörr kommer, så kan det vara en bra ide att även byta dörrkarmen och tröskel. Dörrkarmen ramar in innedörren på ett snyggt sätt. Beroende på hur slitna dina trösklar är kan det även vara dags att byta ut dem, det kan du enkelt göra själv.

Vad är skillnaden på dörrfoder och dörrkarm?

Vad är egentligen skillnaden på dörrfoder och dörrkarm, det kan vara svårt att veta vad skillnaden är. Dörrkarmen är den delen som ser till att dörren går att stänga och håller den på plats, karmen är den viktigaste delen vid montering av en ny dörr. Dörrfodret används mest av estetiska skäl och är detaljen som ramar in dörren på ett snyggt sätt.

 

Montering av dörrkarm innedörr

När du bestämt dig för att byta dörrar, finns det en liten risk att karmen också behöver bytas antingen av anledningen att dörren inte passar eller att karmen är gammal och sliten.

Om du vill mäta dörrkarmen, behöver du mäta bredden på hålet i väggen där dörren ska monteras. Måtten kommer då vara lite bredare än dörren. För en 90 dörr ska hålet i väggen ha en bredd på 90 cm, dörren mått är 82 cm.

För att kunna montera en dörrkarm behöver du först börja med att ta bort den gamla karmen. Den nya karmen levereras som ett kit, och innehåller flera delar. Montera fast en del i taget på samma plats som den tidigare karmen satt med hjälp av karmskruv. Anledningen till att använda dig av karmskruv och inte vanligt skruv är att den inte går att fästa karmen med vanlig skruv. Karmskruven kan du också justera i sidled efter montering.

 

Vilken tröskel ska du använda och när?

Det finns mängder av olika trösklar att välja på, köper du en ny dörr kan du låta den gamla tröskeln vara kvar men det blir mycket snyggare med en helt ny tröskel tillsammans med en ny dörr och karm. Det ger den renoverande dörröppningen en extra snygg detalj.

På Byggmax hittar du trösklar i flera olika utförande, allt från vanliga enkla trösklar till nivålister som används om två golv har olika höjd och de ska sättas en list emellan. Vi har även dörrtrösklar för badrum, där behöver du ha en högre kant på listen för att kunna stoppa vattnet vid läckage.

Det kan vara svårt att veta vilket material du ska välja på din dörrtröskel. De vanligaste är att välja det som matchar golvet, men det är en smaksak. När du ska välja material på tröskeln kan det vara bra att fundera hur mycket slitage tröskeln kommer utsättas för och välja material efter det.

Ska tröskeln ha ventilationsinsläpp ska du välja en slät tröskel och om du vill ha en tröskel utan ventilationsinsläpp ska du välja en falsad tröskel. En falsad tröskel ger större täthet och förhindrar luftinsläpp.

Att byta en tröskel är oftast ett enkelt jobb och något som du kan göra själv.

 

Köp karm och tröskel billigt på Byggmax

Kom in i din närmaste Byggmax-butik eller online för att se hela vårt sortiment av karm och tröskel.

Produkt 1-24 av 46

 1. Tröskel Slät Br. Johansson
  100cm slät ek 92mm
  Tröskel Slät Br. Johansson
  96   kr /st
 2. Karmsidor Vit 92mm
  Vit, 210cm, 92mm, 1 par
  Karmsidor Vit 92mm
  Pris från
  329   kr /st
 3. Överstycke Br. Johansson
  Obeh 100cm 92mm
  Överstycke Br. Johansson
  108   kr /st
 4. Tröskelbleck
  1230mm, svart
  Tröskelbleck
  Pris från
  43 95 kr /st

Produkt 1-24 av 46