Karm och Tröskel

Vi på Byggmax har ett stort sortiment av både dörr, karm och tröskel. När behovet att byta innedörr kommer, så kan det vara en bra ide att även byta dörrkarmen och dörrtröskel. Dörrkarmen ramar in innedörren på ett snyggt sätt. Beroende på hur slitna dina trösklar är kan det även vara dags att byta ut dem, det kan du enkelt göra själv.

Vad är skillnaden på dörrfoder och dörrkarm?

Vad är egentligen skillnaden på dörrfoder och dörrkarm, det kan vara svårt att veta vad skillnaden är. Dörrkarmen är den delen som ser till att dörren går att stänga och håller den på plats, karmen är den viktigaste delen vid montering av en ny dörr. Dörrfodret används mest av estetiska skäl och är detaljen som ramar in dörren på ett snyggt sätt.

 

Montering av dörrkarm innedörr

När du bestämt dig för att byta dörrar, finns det en liten risk att karmen också behöver bytas antingen av anledningen att dörren inte passar eller att karmen är gammal och sliten.

Om du vill mäta dörrkarmen, behöver du mäta bredden på hålet i väggen där dörren ska monteras. Måtten kommer då vara lite bredare än dörren. För en 90 dörr ska hålet i väggen ha en bredd på 90 cm, dörren mått är 82 cm.

För att kunna montera en dörrkarm behöver du först börja med att ta bort den gamla karmen. Den nya karmen levereras som ett kit, och innehåller flera delar. Montera fast en del i taget på samma plats som den tidigare karmen satt med hjälp av karmskruv. Anledningen till att använda dig av karmskruv och inte vanligt skruv är att den inte går att fästa karmen med vanlig skruv. Karmskruven kan du också justera i sidled efter montering.

 

Vilken tröskel ska du använda och när?

Det finns mängder av olika trösklar att välja på, köper du en ny dörr kan du låta den gamla tröskeln vara kvar men det blir mycket snyggare med en helt ny tröskel tillsammans med en ny dörr och karm. Det ger den renoverande dörröppningen en extra snygg detalj.

På Byggmax hittar du trösklar i flera olika utförande, allt från vanliga enkla trösklar till nivålister som används om två golv har olika höjd och de ska sättas en list emellan. Vi har även dörrtrösklar för badrum, där behöver du ha en högre kant på listen för att kunna stoppa vattnet vid läckage.

Det kan vara svårt att veta vilket material du ska välja på din dörrtröskel. De vanligaste är att välja det som matchar golvet, men det är en smaksak. När du ska välja material på tröskeln kan det vara bra att fundera hur mycket slitage tröskeln kommer utsättas för och välja material efter det.

Ska tröskeln ha ventilationsinsläpp ska du välja en slät tröskel och om du vill ha en tröskel utan ventilationsinsläpp ska du välja en falsad tröskel. En falsad tröskel ger större täthet och förhindrar luftinsläpp.

Att byta en tröskel är oftast ett enkelt jobb och något som du kan göra själv.

Köp karm och tröskel billigt på Byggmax

Kom in i din närmaste Byggmax-butik eller online för att se hela vårt sortiment av karm och tröskel.

25 artiklar

 1. Tröskel Slät Br. Johansson
  100cm slät ek 92mm
  Tröskel Slät Br. Johansson
  96   kr /st
 2. Överstycke Br. Johansson
  Obeh 100cm 92mm
  Överstycke Br. Johansson
  108   kr /st
 3. Tröskelbleck
  1230mm, svart
  Tröskelbleck
  Pris från
  43 95 kr /st
 4. Överstycke Br. Johansson
  Bredd: 70-100 cm. Djup: 68/92/118 mm
  Överstycke Br. Johansson
  155   kr /st

25 artiklar