EN HÅLLBARHETSARTIKEL AV BYGGMAX

Golv av massivt trä eller laminat? | ByggmaxGolv av massivt trä eller laminat? | Byggmax

Golv av massivt trä eller laminat?

Här går vi igenom skillnaderna mellan massivt trägolv och laminatgolv. Vad är det bästa valet för dig och för miljön?

Att välja mellan laminatgolv eller ett golv i massivt trä är inte alltid så lätt. Inte heller om du vill göra ett bra val för miljön. Båda har nämligen sina fördelar och nackdelar. Och de påverkar vår miljö, men på lite olika sätt. Tumregeln är att ju längre en produkt håller desto bättre är det oftast för både miljön och plånboken. Här reder vi ut skillnaden mellan massivt trägolv och laminatgolv.  

Den stora och uppenbara skillnaden mellan massiva trägolv och laminatgolv är uppbyggnaden av själva golvet. Ett golv av massivt trä är precis som det låter gjort av uppsågade plankor som hyvlats till rätt dimension. Ett laminatgolv däremot är en sammansatt produkt med flera lager av olika material. Detta gör att tillverkningsprocessen kan vara mer energikrävande och att återvinningen av ett kasserat golv kan bli mer komplex.

Golv av massivt trä eller laminat? | ByggmaxGolv av massivt trä eller laminat? | Byggmax

Massivt trägolv

Klimatmässigt har trä som byggnadsmaterial den positiva egenskapen att det lagrar koldioxid under tiden den är inbyggd i ett hus. Dessutom är det lätt att både materialåtervinna och utvinna energin ur när golvet en dag ska kasseras. Det finns många olika träslag som växer på olika håll i världen, vilket gör att även transporterna bidrar till miljöpåverkan. Väljer du ett närproducerat golv från ett träslag som växer i Norden, där råvaran också har växt i Norden, så är mycket vunnet. Mer exotiska träslag kan ha färdats långt och kan också vara del av andra bekymmer i världen. Försök att alltid välja FSC-märkt trä. Då vet du att råvaran garanterat kommer från ett hållbart skogsbruk. 

Laminatgolv

Ett laminatgolv är en sammansatt produkt där ovansidan är klädd med ett laminat som ger både utseendet och texturen, medan undersidan är täckt med en stabilisator. Kärnan i golvplanken består av HDF, vilket är en typ av formstabil träfiberskiva som är en vidareutveckling av spånskivan. Vid tillverkning av HDF-skivor så används väldigt fint sågspån som blandas med plastbaserat lim. Blandningen formas till skivor i en press där också värme tillförs så att limmet härdar. Tyvärr så används inte återvunnet träspån utan endast sågspån från nytt trä används i tillverkningsprocessen. Dessutom tillförs plast genom limmet, vilket har en miljömässig kostnad. Försök gärna att välja ett laminatgolv som är PEFC-märkt, vilket är en standard för hållbart virkesflöde i Sverige.

Massivt trägolv | ByggmaxMassivt trägolv | Byggmax

Vilket golv håller längst?

Det beror på många olika faktorer och ju bättre kvalitet på golvet, desto bättre hållbarhet. Laminat har även fördelen att de ofta har en yta som är väldigt motståndskraftig mot både slitage och väta. De passar i utrymmen som kök eller precis innanför ytterdörren. Däremot så slits inte laminatgolv på ett vackert sätt, till skillnad från ett massivt trägolv. Ett golv av trä som bär spår av många års slitage kan istället ge hemmet en rustik känsla med mycket charm. Dessutom kan ett massivt trägolv slipas om ett antal gånger och ytbehandlas på nytt. Ett motsvarande laminatgolv skulle bara se repigt och tråkigt ut, där enda utvägen är att byta ut golvet.

Känslan i golvet

En viktig aspekt i valet av golv är också vilken känsla det ger att gå på och även om utvecklingen av laminatgolv kommit lång, är ett massivt trägolv svårslaget. På samma sätt som när det gäller hållbarhet, så påverkar nivån av kvalitet på golvet en stor del av känslan på ditt nya golv. En annan del som har stor inverkan är på vilket underlag som golvet läggs och vilken stegdämpning som läggs under själva golvet. Ett golv som ger rummet rätt känsla under lång tid gör att du inte funderar på att byta ut det i förtid.

Hur ska du då tänka när du väljer golv?

Är det ett utrymme som utsätts för hårt slitage – till exempel lekande barn eller blöta hundar som bidrar med fukt – är kanske ett laminatgolv av god kvalitet är det bästa. Kan du acceptera lite skavanker och är nöjd med naturlig patina kan ett massivt trägolv vara rätt för dig. Oavsett val så kontrollera miljömärkningarna som hjälper dig att göra ett mer medvetet miljöval. I slutändan är det kanske ändå viktigast att du väljer ett golv som du älskar och kommer att hålla länge i ditt hem.

Att tänka på när man väljer golv | ByggmaxAtt tänka på när man väljer golv | Byggmax