Golv till alla rum

Har du bestämt dig för att köpa nytt golv? I vår golvguide samlar vi alla tips och råd du kan tänkas behöva.

Har du bestämt dig för att köpa nytt golv? I så fall har du bara de roliga framför dig - att välja golv! Hos oss på Byggmax finns det mängder av olika golvtyper att välja mellan. Här i vår golvguide samlar vi alla tips och råd du kan tänkas behöva för att hitta det perfekta golvet.

Svårt att välja golv?

Ibland kan alla de olika typerna av golv kännas som något av en djungel. Det är inte helt lätt att veta vilket vad de olika golvtyperna innebär och vad man ska satsa på till just ens egna renoveringsprojekt. Vi rekommenderar att utgå från rummets storlek och i vår guide Rätt golv till rätt rum ger vi tips för just det, hur du väljer golv som passar just ditt rum bäst. Även Val av golvmönster kan påverka känslan i rummet och är därför en bra aspekt att tänka på. Det är många fler saker som är bra att tänka på när du ska köpa ditt nya golv, med denna guide vill vi hjälpa dig att hitta ett golv du kan njuta av i många år framöver.

Enkelt att beställa golvprover

Det är inte alltid helt lätt att välja vilket golv du ska köpa. Med våra golvprover kan du i lugn och ro testa dig fram för att hitta det perfekta golvet. Hos oss på Byggmax kan du köpa golvprover av de flesta golv i vårt sortiment. Vi har provbitar av golv för laminatgolv, parkettgolv och vinylgolv, det finns även golvprover för plastgolv och heltäckningsmattor.

Du kan enkelt beställa golvprov från oss på Byggmax, dessutom till riktigt bra pris då golvproverna kostar från 29,95 kr. Tänk dock på att det inte är någon ångerrätt på golvprover, det kan då vara bra att endast beställa några i taget.

Vilken golvtyp ska du välja?

Ett massivt trägolv är svårt att slå med trä som bara blir charmigare med åren. Ett golv av massivt trä är gjort av uppsågade plankor som hyvlats till rätt dimension. Det är ett golv som kan slipas ett flertal gånger vilket gör att de har en lång livslängd. Tänk dock på att ett massivt trägolv rör på sig vid temperaturskillnader och det kan uppstå glipor mellan plankorna. Dessutom tål det inte vatten så bra och kräver underhåll, både med slipning och ytbehandling.

Parkettgolv är en form av trägolv men är uppbyggt i flera skikt med ett ytskikt i äldelträ. Mellanskiktet och bottenskiktet hjälper till att stabilisera parketten vilket gör det till ett riktigt kvalitetsgolv. Ett parkettgolv “rör sig” inte lika mycket, tack vare de olika skikten jämnas trycket ut vid temperaturförändringar och fukt. Beroende på dess tjocklek kan parkettgolv slipas om. Nackdelen med parkettgolv är att det inte tål vatten så bra. Vill du läsa mer kan du göra det i vår guide Vad är parkettgolv?.

Laminatgolv har ett mellanskikt av HDF-kärna och ytskikt är en pappersdekor med exempelvis trä- eller stenimitation. Laminatgolv är med andra ord inte gjort av trä utan är endast en imitation av trä. Det går därför inte att slipa ett laminatgolv men fördelarna med detta golv är många. Laminatgolv är mer ljudisolerande och tål vatten bättre än exempelvis ett parkettgolv. Vill du ha ett slitstarkt, lättskött och prisvärt golv kan laminatgolv vara det rätta golvet för dig. Vill du läsa mer kan du göra det i vår guide Vad är laminatgolv?

Vinylgolv är en form av PVC-golv som består av flera skikt av stabiliserande glasfiber, dekorlager, kärna av SPC, LVT eller HDF och slutligen ett skyddande ytskikt. Ytskiktet på ett vinylgolv ger golvet en hög tålighet mot fläckar, repor och slitage samt är dessa golv ofta 100% vattentäta. Vinylgolv kan med fördel läggas i badrum med golvvärme under. Önskar du ett golv som är lätt att hålla rent så är vinylgolv et bra val. Tänk på att vinylgolv inte kan slipas. Vill du läsa mer kan du göra det i vår guide Vad är vinylgolv?

Populära varumärken