Golv till alla rum

Välja rätt golv

Har du bestämt dig för att lägga nytt golv? I vår golvguide samlar vi alla tips och råd du kan tänkas behöva.

Har du bestämt dig för att lägga nytt golv? I så fall har du bara de roliga framför dig - att välja golv! Hos oss på Byggmax finns det mängder av olika golvtyper att välja mellan. Oavsett om de gäller en askparkett i sovrummet eller en elegant ekparkett till vardagsrummet vill vi att du ska vara säker på att du lägger ditt golv efter konstens alla regler. Kolla in vår guide & steg-för-steg om du hur lägger golv här. 

Lätt att lägga golv

Att lägga laminatgolv är ett billigt och bra alternativ till träparkett. Ett laminatgolv ger ett slitstarkt golv, som passar i både hall, kök, vardagsrum och sovrum. Vi hjälper dig att lägga golv som ett proffs, se vår gör det själv - guide här.

Svårt att välja golv?

Testa hemma genom att beställ ett golvprov innan du köper ditt nya parkettgolv. Då kan du i lugn och ro kan jämföra och planera utefter miljö och inredning.
Golvproven levereras fraktfritt. Beställ hem golvprov här

 

 

Våra golvtyper

Klassiskt trägolv uppbyggt av flera lager av naturliga och levande material med ett toppskikt av massivt trä på minst 2,5 mm. 

Slittåligt och prisvärt golv med träbaserad kärna, vanligtvis av HDF, och ytskiktsimitation av trä- eller stenmönster.

Golv av syntetiska lager och material. Vattentåliga, lätta att lägga och i regel tunnare än andra golv. Helt PVC-fria och 100% återvinningsbara.


Parkettgolv

Klassiskt trägolv uppbyggt av flera lager av naturliga och levande material med ett toppskikt av massivt trä på minst 2,5 mm. 

Laminatgolv

Slittåligt och prisvärt golv med träbaserad kärna, vanligtvis av HDF, och ytskiktsimitation av trä- eller stenmönster.


Val av antal stavar

Planka för planka, det är så du lägger ett trägolv men endast så enkelt är det inte alltid när du ska välja nytt golv. Trägolv kan ha olika antal stavar och vilket du väljer gör mycket för känslan i rummet. Välj mellan 1-stavsgolv, 2-stavsgolv och 3-stavsgolv, det som skiljer dem åt är helt enkelt hur många stavar det är på varje planka.

Golv med 1-stav

Kärt barn har många namn och denna typ kallas såväl 1-stavsgolv som plankgolv då staven är lika bred som själva plankan. 1-stavsgolv passar bäst i ett större rum och ger ett behagligt och lugnt intryck. Lägger du ett golv med 1-stav i ett mindre rum finns risk för att rummet upplevs ännu mindre än vad det faktiskt är.

Golv med 2-stav

2-stavsgolv är något mitt emellan och har två stavar i bredd på varje planka. Det smidiga med 2-stavsgolv är att de passar i dom flesta rum.

Golv med 3-stav

Med 3-stavsgolv skapas en känsla av ett mer levande golv då det har tre stavar i bredd som slumpmässigt placeras på varje planka. 3-stavsgolv passar bäst i ett mindre rum för att skapa en känsla av mer rymd.

Våra varumärken

KÄHRS

Genom sin lokala förankring i de småländska skogarna har Kährs vuxit till att bli en av världens största golvtillverkare och är dessutom stolt uppfinnare av den moderna lamellparketten.

BARLINEK

Högkvalitativa parkettgolv till bästa pris - ett givet inslag i Byggmax butiks- och webbsortiment. Vi vet hur viktigt det är att ta hand om miljön. Barlinek planterar ett träd för varje paket golv du köper.

PERGO

Ett vackert golv har mer än bara ett vackert utseende. Det är därför Pergo inte bara har utseendet för sig – detsamma gäller känslan. För att underlätta ytterligare gjorde vi dem extremt enkla att lägga och underhålla.

MY FLOOR

MyFloor består av 5 segment laminatgolv - alla med högsta slitklassningen på marknaden. Oavsett behov finns precis rätt dekor, slitklass, eller funktion för att få fram önskvärt resultat vid valet av golv.

CLASSEN

Classen är en av världens ledande aktörer och producenter av exklusiva, moderna och hållbara laminatgolv. Här erbjuds ett brett sortiment av marknadens bästa laminatgolv för vilket syfte och rum man än önskar.

CERAMICO SLIM

Ceramico Slim är en helt ny generation av PVC-fria vinylgolv från tyska golvproducenten Classen. 100% återvinningsbara och dessutom helt vattentäta. Perfekt i hall och kök.

Inspireras av våra gör-det-själv-guider

Ta hand om ditt hem

Vi vill passa på att tipsa om hur du kan ta hand om det du redan har. Med rätt kunskap får du dina saker att hålla längre – det tjänar både miljön och plånboken på. 

När tog du hand om ditt golv senast? Genom att vårda och underhålla ett trägolv kan det hålla i många generationer – läs våra tips om hur du lyckas. Besök vår guide Underhålla golv!
Behöver du köpa nytt golv har vi många miljösmarta alternativ att välja bland.

Så lyckas du med golvprojektet

Att slipa ett slitet- eller gulnat trägolv gör underverk för både golvet och hela rummet. Golvet blir som nytt igen, får en snyggare färg och blir dessutom mjukare att gå på.

Vilka golv går att slipa?

Innan du börjar fundera på att slipa golv behöver du först försäkra dig om att just ditt golv är lämpligt för ändamålet. Ett vanligt golv i våra hem idag är lamellparketten, vilket lämpar sig bra för slipning. Lamellparkett har ett ytskikt i massivt trä på minst 2,5 mm och man brukar räkna med att en slipning tar ungefär 1 mm av träets yttersta skikt.

Massiva trägolv, till exempel brädgolv av barr- och lövträ, kortstavsparkett och mosaikparkett, går utmärkt att slipa flera gånger och kan leva länge om de tas om hand om på rätt sätt. Golv som normalt inte lämpar sig för slipning är exempelvis fanérgolv, som ofta har ett ytskikt på enbart 1 mm.

Är du osäker på vad du har för golv – hör med golvtillverkaren eller ett proffs, för att vara på den säkra sidan.

Planera förarbetet

Att slipa golv kräver mycket förberedelser då du behöver tömma hela rummet på möbler och prylar. Det kan även vara lönt att plocka ner hyllor och tavlor på väggarna då det kommer att damma ordentligt.

Så väljer du slippapper

När du börjar slipa golvet ska du alltid börja med ett grövre slippapper för att få bort stora ojämnheter. Därefter går du över till ett finare papper för en finare yta på golvet. Det är vanligt att börja med korn 40 för att sedan gå över till 60 och slutligen 100.

 

Tips!

Har du inte använt en golvslipmaskin tidigare kan du börja med ett finare papper och slipa några vändor. På så sätt får du en känsla för maskinen och minskar risken att gräva hål i golvet om du gör ett misstag.

 

Slipteknik för olika golv

En huvudregel när du ska slipa golv är att alltid slipa i träets längdriktning, aldrig rakt över träets ådring. Det finns dock undantag där du inte har något val, som vid mönstrat parkettgolv till exempel. Då bör du istället följa formen på mönstret så gott det går.

 

Brädgolv

Brädgolv slipar du först en gång på varje diagonal med det grövsta pappret. Sedan slipar du en gång längs träets ådring innan du byter till slippapper två och tre och slipar längs med plankorna med dem.

Fiskbensparkett

Fiskbensparkett slipar du först diagonalt en gång i varje riktning med det grövsta pappret och sedan i längdriktningen en gång med de finare pappren.

 

Holländsk parkett


Holländsk parkett slipar du först på längden med det grövsta pappret. Därefter slipar du tvärsöver med mellanpappret och till sist på längden med det finaste pappret.

 

Ytbehandla alltid ett slipat golv


När golvet har slipats får du fram en helt ny yta som är mycket känslig. Därför bör man alltid behandla golvet efteråt. Här finns massor av metoder att välja bland, du kan till exempel olja, lacka, betsa – eller varför inte måla?

 

Guider & steg-för-steg

Under våra guider & steg-för-steg så hittar du flera guider om hur du tar hand om ditt golv. Se guiderna här.

Att slipa golv är ett dammigt projekt som kräver tid och planering – men väl mödan värt när du ser vilken förändring som sker. Ditt golv blir som nytt igen och du kan sätta din egen prägel på golvet bland en mängd olika ytbehandlingar. Klara, färdiga – nu sätter vi igång!

 

Du behöver

 • Golvslipmaskin
 • Slippapper<
 • Sopsäck att tömma slipdammet i
 • Kantslip
 • Andningsskydd (dammfiltermask)
 • Hörselskydd

Bra att ha hemma

 • Maskeringstejp
 • Sickel
 • Hammare

Innan du börjar:

- Töm rummet

Städa ur utrymmet helt och hållet. Allt måste ut, gärna också hyllor och tavlor på väggarna eftersom det kommer att damma ordentligt. Se till att inga sladdar ligger på golvet.

- Slå ner spikar

Slå ner eventuella spikar som sticker upp ur golvplankorna. Använd spikdrivare och hammare och slå ner spikarna minst tre millimeter i golvet.

- Täta dörrspringor

Stäng alla dörrar ut från rummet där du ska arbeta och tejpa gärna för glipande dörrspringor med maskeringstejp. Öppna fönstren. 

Gör så här:

 1. Fäst sladden i taket eller lägg över ena axeln – kontrollera att du hela tiden har sladden bakom dig när du slipar. Ta på dig andningsskyddet och hörselskyddet.
 2. Starta slipmaskinen med valsen i upphöjt läge. Börja att gå och sänk sedan ner valsen mot golvet. Det är viktigt att maskinen aldrig startar med valsen nere, då kan golvet bli ojämnt.
 3. Låt inte maskinen rusa iväg med dig utan luta dig försiktigt bakåt när du går så att du bestämmer takten. Gå med mjuka, jämna steg i ett jämnt och lugnt tempo.
 4. Försök att komma så nära väggarna som möjligt utan att stanna. Kanten som blir över slipar du sedan med kantslipen.
 5. När du kommer till motsatt vägg höjer du valsen, vänder och börjar gå åt andra hållet. Styr slipmaskinen så at du hela tiden slipar till hälften nytt golv och till hälften det du slipade i förra vändan.
 6. Om du tycker att maskinen börjar ta lite dåligt efter ett tag kan det vara dags att byta papper.
 7. När du är klar med hela golvet byter du pappersgrovlek och gör sedan om proceduren. Alla spår av gammal lack ska vara borta när du har slipat klart med det mellangrova pappret. Till sist slipar du med det finaste pappret på samma sätt.
 8. Sedan är det dags för kantslipen. Montera det grövsta pappret och se till att det sitter ordentligt.
 9. Börja i ett hörn och rör slipen i cirklar längs med väggen. Överlappa kanten där du har tagit med golvslipen. Precis som med golvslipen måste kantslipen hela tiden befinna sig i rörelse för att inte gräva ner i golvet.
 10. När du har slipat klart med det grövsta pappret fortsätter du till det finare och till sist slipar du med det finaste pappret. Nu ska det inte synas alltför mycket skillnad mellan kanterna och resten av golvet. Om du inte har kommit hela vägen in i hörnen med kantslipen kan du använda en sickel eller en färgskrapa för att försöka skrapa bort det allra sista.

Håll efter dammet

Sopa upp och dammsug efterhand och kontrollera då och då att dammpåsen fortfarande sitter så tätt som möjligt på golvslipen. Tänk också på att tömma dammpåsen innan den har blivit för full. Töm dammpåsen ute på gården, det gör du enklast genom att sänka ned den i en sopsäck och skaka ur den inne i säcken.

 

Kom ihåg att ytbehandla

Ett nyslipat golv är extra känsligt och behöver ytbehandlas innan det kan användas.

 

Guider & steg-för-steg

Under våra guider & steg-för-steg så hittar du flera guider om hur du tar hand om ditt golv. Se guiderna här.

För att ett trägolv ska bli så hållbart och vackert som möjligt krävs att det ytbehandlas. Ett slipat golv ska alltid ytbehandlas innan du börjar använda det. Det finns många olika metoder att välja bland – här guidar vi dig igenom valet av olja lack, bets, lut eller målning.


Olja eller lacka?


Att använda golvlack är det vanligaste sättet att behandla ett golv på. Lacken gör att golvet blir hårt och tåligt. Vidare är ett lackat golv väldigt lättstädat och kräver mycket lite underhåll. En nackdel med lackbehandling är att det kan vara svårt att åtgärda tryckskador. Är golvet slitet eller repigt bör du slipa det innan du lackar.

Olja är ett populärt alternativ till lack. Oljan ger golvet ett varmt och behagligt intryck och framhäver träets naturliga ådringar. Dessutom blir golvet betydligt mjukare att gå på jämfört med ett lackat golv. Ett oljat golv kräver dock betydligt mer underhåll jämfört med ett lackat och är dessutom mer känsligt för vatten. Räkna med att du kan behöva olja golvet 1-2 gånger per år. Har du inte tid att underhålla golvet ordentligt kan det därför vara en god idé att välja lack, för att undvika att golvet blir fult och slitet på kort tid.

Ljusa upp med lut


Lut är ett perfekt alternativ om du vill ha ett blekt vitt furugolv och fungerar även för gran. Luten bromsar infärgningen i träet och hindrar det från att gulna. Dessutom blir golvet mindre fuktkänsligt och mer reptåligt. Slipa golvet innan du använder lut. Vid efterbehandling – undvik att lacka golvet. Välj istället hårdvaxolja, olja eller såpa, som finns både som ofärgad eller med vita pigment.

 

Bevara träkänslan med färgad bets


Bets är kanske vanligast på möbler men fungerar även perfekt till trägolvet. Att betsa golvet är ett smart sätt att färga in träet och samtidigt framhäva träets naturliga utseende och ådringar. Efter betsning kan golvet slutbehandlas med till exempel olja eller hårdvaxolja för att ge det en tålig yta och samtidigt bevara det naturliga utseendet. Det går att köpa färdigblandad bets i många olika kulörer – eller om du hellre vill välja nyans själv – köp det i pulverform med pigment som du blandar ihop på egen hand. Tänk på att kulören kan variera beroende på träets naturliga färg och att ju fler lager du lägger på, desto mörkare blir färgen. Kom ihåg att golvet behöver slipas först innan du kan börja betsa.

 

Målning – för större förändring


Vill du skapa större förändring i hemmet kan det vara ett alternativ att måla om golvet helt och hållet. Fördelen är att du kan välja kulör helt fritt och på så vis förändra utseendet inte bara på golvet utan även hela rummet. Det går bra att måla direkt på ett lackat golv om det är utan sprickor eller krackeleringar. Då rengör du först med målartvätt, grundmålar för att till sist toppstryka. Har du ett oljat golv behöver du först slipa golvet innan du kan börja måla.

 

Gör det själv


Se vår gör-det själv guide för hur du ytbehandlar golvet här