Vilka golv passar till golvvärme? | ByggmaxVilka golv passar till golvvärme? | Byggmax

Vilka golv passar till golvvärme?

Med golvvärme ökar du både komforten i hemmet samtidigt som du kan spara in några slantar på energiförbrukningen. Men vilka golv passar egentligen med golvvärme? Läs mer om detta här. 

Hur skönt är det inte att sätta ned fötterna på ett varmt golv? Med golvvärme ökar du både komforten i hemmet samtidigt som du kan spara in några slantar på energiförbrukningen. Med hjälp av en effektiv och rätt lagd golvvärme så sprids värmen jämnare runt om i rummet. Så även om du sänker inomhustemperaturen med 1 eller 2 grader upplevs det många gånger som lika varmt som innan sänkningen.

Vilka golv passar till golvvärme? | ByggmaxVilka golv passar till golvvärme? | Byggmax
Montera golvvärme | ByggmaxMontera golvvärme | Byggmax

Vem får lägga och installera golvvärme?

Om du ska lägga vattenburen golvvärme så är det möjligt att göra detta själv, i alla fall när det kommer till förarbetet och själva läggningen. Slutresultatet måste alltid granskas av en certifierad rörmokare som även ska koppla in golvvärmen i värmesystemet.

En elektrisk golvvärme däremot ska alltid läggas av en certifierad elinstallatör. Detta måste göras eftersom den elektriska golvvärmen ska anslutas till en starkströmsanläggning.  

Tänk på det här innan du lägger golvvärme

När du ska lägga golvvärme så vill du ha ett golvmaterial som släpper igenom värme lätt, helt enkelt ett material med en god värmeledande yta. Därför passar vissa material bättre än andra, till exempel klinker och sten. Nedan går vi igenom vilka golvtyper som passar allra bäst.

Vilket golv ska du välja när du lägger golvvärme?

Trä- och laminatgolv

Nästan alla typer av golv är kompatibla med golvvärme men vissa är mer kompatibla än andra. När det kommer till trägolv och laminatgolv är principen att materialet ska vara så tätt och tunt som möjligt för att kunna sprida vidare värmen på ett effektivt sätt. Optimalt är att använda trä- eller laminat som inte är tjockare än ca 18 mm.

Vinylgolv och heltäckningsmattor

Vinylgolv går även det utmärkt att använda tillsammans med golvvärme, dock ska man tänka på att temperaturen inte får överstiga 27 grader. Vinylgolv värms snabbt upp men svalnar även snabbt. Heltäckningsmattor går också bra att kombinera ihop med golvvärme bara man försäkrar sig om att matt- och det tillhörande underlaget inte blockerar värmen för mycket. En bra idé kan vara att kolla med tillverkaren av mattan för att försäkra sig om dess egenskaper.  

Klinker och sten

Klinker och sten är det bästa valet när det kommer till golvvärme då dessa typer av material har en väldigt bra värmeledningsförmåga. Klinker och sten värms upp snabbt och behåller värmen på ett bra sätt vilket gör att golvvärmen blir extra effektiv. Golvvärme som ligger under klinker eller sten kan även värmas till högre grad än vad andra material kan.

Golvvärmetermostat | ByggmaxGolvvärmetermostat | Byggmax