Måla golv | ByggmaxMåla golv | Byggmax

Måla golv

Ny färg på golvet kommer verkligen förändra känslan i rummet. Läs här våra bästa tips och råd för hur du går till väga. 

Vill du göra en förändring hemma? Varför inte måla golvet? När vi funderar på att måla om tänker vi oftast på väggarna, men även golvet ger rummet ett lyft med en ny färg. Golvet är en del av inredningen som tillsammans med väggar och tak skapar ett harmoniskt helhetsintryck. En ny färg på golvet är därför ett utmärkt sätt att förnya rummet. För att måla golv behöver du en slitstark färg som klarar vardagens prövningar. På Byggmax har vi golvfärg för trägolv och betonggolv av hög kvalité. Med vår golvfärg, verktyg, och ett ordentligt förarbete kan du måla golvet som ett proffs och få ett slutresultat som verkligen kommer förändra känslan i rummet.

För att ta projektet att måla golv från start till mål kan du här följa våra bästa tips och råd. Vi guidar dig genom förarbetet till att välja färg och måla golvet. 

Måla golv | ByggmaxMåla golv | Byggmax

Var noggrann med förarbetet

Oavsett om du ska måla trägolv eller betonggolv är förarbete av största vikt för ett lyckat resultat.  

För obehandlade trägolv är det viktigt att det är rent och mattslipat. Slipningen gör att färgen fäster bättre. Pensla kvistlack på eventuella kvistar och grundmåla med grundfärg.

Tidigare målade och lackade trägolv ska först rengöras med målartvätt. Mattslipa blanka ytor, grunda trärena ytor med grundfärg och dammsug noggrant.

Är det ett tidigare målat betonggolv du ska måla behöver du först skrapa bort lös färg med en stålborste innan du tvättar med målartvätt. Även här behöver du mattslipa blanka ytor och vara noggrann med dammsugningen.

Ett obehandlat betonggolv ska ha härdat minst 1–2 månader och vara fast innan du börjar måla. Ta bort eventuell betonghud före målning genom slipning. Skölj sedan golvet noggrant med vatten, låt torka 1–2 dygn och dammsug. Kolla gärna med en fuktmätare att den relativa fuktigheten är lägre än 90%. Då är betonggolvet tillräckligt torrt. Grunda sen med grundfärg eller genom att förtunna första omgången färg med vatten efter anvisning på färgburken.

Välja färg till golv

Golvet går vi på dagligen och det utsätts för mycket slitage. Därför bör du använda särskilt anpassad golvfärg med hög slitstyrka och bra täckning. De flesta golvfärger kan målas på både trägolv och betonggolv. För att välja kulör bör du fundera på hur rummet ser ut i övrigt. Vilken kulör har du på väggarna? Vilken färg har möblerna? Ett mörkt golv kan till exempel bli en snygg kontrast mot ljusa väggar och möbler men kräver mer belysning. Hela rummet kommer däremot upplevas ljusare med ett ljust golv, dock så kan smuts synas tydligare. 

Ta din tid att fundera på detta så att du hittar en färg som du både tycker är fin och känns rätt i rummet. När du har bestämt dig kan du bryta färg till önskad kulör i många utav våra Byggmax butiker.

Måla trägolv och betonggolv

Nu är du redo att måla golvet med din golvfärg. Först och främst ska golvet målas utmed listerna med en pensel. Se till att listerna är skyddade med maskeringstejp. Få en bra vinkel genom att måla med en snedställd lackpensel. Till de större ytorna kan du använda en roller. För en mer ergonomisk arbetsställning och mer effektivt arbete kan du dessutom använda ett förlängningsskaft. Pass på att du inte målar in dig i ett hörn utan målar mot utgången. Måla både trägolv och betong två gånger och låt torka ordentligt emellan. Följ de angivna torktiderna på färgburken innan du ställer tillbaka dina möbler.

Går det att måla plastmatta och laminatgolv? 

Självklart kan det finnas andra typer av golv som kan behöva fräschas upp. Kanske önskar du att måla plastmattan i badrummet eller laminatgolvet i vardagsrummet. Dessvärre rekommenderas att inte att måla dessa typer av golv. I plastmatta finns mjukgörare som gör att färgen har svårt att torka som den ska. Färgen har även svårt att få fäste vilket gör att den lätt släpper. Har du dessutom börjat testa att måla finns det inte möjlighet att återställa plastmattan.

Detta gäller även laminatgolv. Laminatgolv med mönster bör du inte måla alls medan det är möjligt att måla ett med slät yta, men utan säkerhet att färgen håller och den kommer snabbt slitas ner. Vill du ändå måla plastmatta eller laminatgolv bör du inte se nymålningen som en långsiktig lösning. Tvätta i så fall först golvet ordentligt och matta ned ytan innan du målar med lämplig färg. Annars rekommenderar vi att kolla in vårt sortiment av laminatgolv och plastgolv till bra pris för att få ett nytt, hållbart golv utan skavanker.  

Inspireras av våra gör det själv-guider