Måla golvlister | ByggmaxMåla golvlister | Byggmax

Måla golvlister

Börjar dina golvlister se slitna ut? Här kan du läsa om hur du går till väga för att få nymålade och fräscha golvlister.

Golvlister är rummets konturer och utgör en stor del av helhetsintrycket. Tyvärr blir golvlister lätt smutsiga, de glöms bort i städningen och slits ganska fort. Dels lägger sig fett, damm och annan smuts som en hinna på ytan, dels får de ta emot en del smällar. Till exempel kör du kanske hårt med dammsugaren eller så råkar dina barn köra lite väl vårdslöst med leksakerna. Detta sliter på dina golvlister och gör att de med jämna mellanrum kommer vara i behov av att fräschas upp. Det gör du lättast genom att måla dina golvlister.

Känner du dig osäker på hur du ska gå till väga för detta? Ingen fara, här har vi samlat våra bästa tips och råd för att måla golvlister. Genom att följa dessa enkla steg kommer du ha nya, fräscha golvlister inom kort.

Måla golvlister| ByggmaxMåla golvlister| Byggmax

Förarbete – steg för steg

Ta ett rum i taget när du ska måla dina golvlister. Börja med att flytta ut alla möblerna från väggarna och följ sedan dessa steg innan målningen för bästa resultat.  

1. Steg ett är att sätta ut skyddande maskeringstejp på under- och överkanten av golvlisten. Lägg även täckpapp på golvet ifall det skvätter färgstänk. Tvätta sen golvlisten med målartvätt för att få bort damm och fett.

2. Ta nu bort eventuell flagnande färg med en skrapa. Till detta behöver du inte vara alltför nitisk, utan ta bara det som lossnar lätt.

3. För att färgen ska fästa ordentligt är det viktigt att slipa dina golvlister. Slipningen kan också ta bort eventuella ojämnheter efter skrapningen. Använd ett finare sandpapper och gör detta moment noggrant. Avsluta med att torka rent golvlisterna med en mikrofiberduk.

4. Om det uppstår trärena ytor efter slipningen ska dessa nu grundmålas med grundfärg. Grundmåla ett lager och låt torka. Laga sedan eventuella ojämnheter och spikhål med spackel. Låt spacklet torka och slipa därefter för att få en jämn och fin yta. Torka sen rent med mikrofiberduken en sista gång.

Välja kulör 

Innan du börjar måla behöver du välja kulör till dina golvlister. För att förlänga väggen och få ett stilrent uttryck är tipset att använda samma kulör till golvlisterna och väggen. Vill du däremot att golvlisterna ska särskilja sig från väggen kan du använda samma kulör men i en annan glans för en snygg brytning. Många gillar däremot kontrasten i att ha en kulör på golvlisten och en annan på väggen. Välj helt enkelt kulör till golvlister utifrån vad du tycker om. På många Byggmax butiker har vi möjlighet till färgbrytning så du kan få den kulör du önskar. Läs mer om detta här.

Välja färg

Somliga undrar om man kan måla golvlister med väggfärg? Nja, det går såklart, men dina golvlister kommer att lättare spricka och repa sig. Väggfärg är speciellt anpassad för väggar och har svårt att fästa på träytor såsom golvlister. För en slitstark yta rekommenderar vi därför att använda snickerifärg. En snickerifärg är anpassad för hemmets snickerier och står emot slitage, nötning och fläckar bättre än andra färger. Den vanligaste färgen att använda till golvlister är halvblank snickerifärg. Den är lätt att tvätta av och ger en fin finish. Det går såklart bra att använda blank eller matt färg också, i slutändan är det en smaksak.

Dags för målning

När förarbetet är klart och färgen är vald är det äntligen dags för målning, vilket är den lätta och roliga biten. För ett jämnt resultat rekommenderar vi att du målar med en lackpensel. Måla två strykningar och låt färgen torka emellan. När färgen torkat efter första strykningen kan du täta eventuella springor med fogmassa och låta torka. Efter sista strykningen bör färgen torka i minst ett dygn innan du ställer tillbaka dina möbler. Maskeringstejpen ska du däremot ta bort på direkten.

Med dessa steg har du nu golvlister som är så gott som nya. Att måla sina golvlister är helt klart ett enkelt sätt att få en stor förändring i rummet.

Inspireras av våra gör det själv-guider