Renovera golv | ByggmaxRenovera golv | Byggmax

Renovera golv

Har det uppstått skador och repor i golvet? Här kan du läsa våra tips och råd för hur du kan laga golvet på bästa sätt. 

Vårt golv går vi på dagligen och det är därmed oundvikligt att det till slut uppstår olika typer av skador. Vi ställer även tunga möbler på golvet, drar in smuts och råkar tappa tunga föremål. Vissa områden såsom hall och kök är såklart extra utsatta eftersom de utsätts för hög trafik och kraftigt slitage. När skador har uppstått finns det däremot möjligheter till att renovera golvet i stället för att byta ut allt. Med ganska simpla tillvägagångssätt kan ditt golv bli som nytt igen. Att laga golvet är dessutom bra för både miljön och plånboken.

Oavsett om skadorna i ditt golv har uppstått på grund av tidens tand eller av en olycka finns det möjligheter att laga golvet. Här har vi därför samlat våra bästa tips och råd för hur du kan laga ditt golv med enkla medel.

Renovera golv | ByggmaxRenovera golv | Byggmax

Laga parkettgolv och trägolv

Bucklor, sprickor och repor är skador som kan uppstå på ett parkettgolv eller trägolv. För att lösa dessa har vi här samlat reparerande punktinsatser du kan göra i stället för att byta ut hela golvet.

Bucklor och tryckmärken i golvet kan lösas med en fuktig trasa. Fukten gör nämligen att träets fibrer sväller vilket gör att bucklan försvinner. Funkar inte detta kan du kombinera den fuktiga trasan med ett varmt strykjärn. Var försiktig bara så du inte bränner golvet.

Har det uppstått hål och sprickor i golvet kan de fyllas med träspackel. När det har torkat slipar du ner och lägger en ytbehandling såsom lack. 

För att laga mindre repor i trägolvet behövs speciella reparationsvax i olika färger. Med vaxet kan reporna poleras bort eller jämnas ut.

Genom att använda dessa enkla metoder krävs ingen större renovering för att golvet ska se fint ut.

Fixa skador med slipning

Skulle inte nämnda knep fungera återstår att antingen slipa parkettgolvet eller ersätta de skadade delarna. Om du vill slipa parkettgolvet så kontrollera först om det slipats tidigare och hur tunt slitskiktet är just nu. Ett parkettgolv kan slipas cirka 2–3 gånger innan det blir för tunt. Ett massivt trägolv kan slipas många gånger så länge inte träskiktet understiger 2,5 mm. Är skiktet i sin ordning kan golvet slipas och bli som nytt igen. Glöm inte att behandla golvet efteråt med lack eller olja.  

Är vissa delar väldigt skadade är det fullt möjligt att byta ut enskilda brädor eller stavar i ett parkettgolv. För detta rekommenderar vi dock att du anlitar en professionell golvläggare. I samband med att du byter ut delar av golvet kommer du också behöva slipa och behandla hela parkettgolvet för att få samma nyans över hela ytan.  

Laga laminatgolv och vinylgolv

Laminatgolv och vinylgolv är mer tåliga för sprickor och repor men givetvis kan de uppstå olyckor även där. Lyckligtvis finns det också anpassade reparationsvax till dessa golv. Välj en kulör på vaxet som passar golvet. Slipa och bearbeta sen vaxet tills sprickan inte syns längre. Skulle skadan vara för stor så kan laminatgolv och vinylgolv dessvärre inte slipas. Däremot kan en skadad bräda ersättas med en ny så att golvet blir så gott som nytt igen.

Inspireras av våra gör det själv-guider