Så återvinner du din julgran | ByggmaxSå återvinner du din julgran | Byggmax

Så återvinner du din julgran

Här går vi igenom hur du på bästa sätt återvinner din uttjänta julgran.

Få saker är så vackert och förknippat med jul som en pyntad julgran. Men efter att den gjort sitt, torkat ut och blivit tråkig, vad gör man då? Precis som med allt annat är det viktigt att ta hand om det man slänger och hur gör man det på bästa sätt? Det går vi igenom här.

 

Uppsamlingsplatser för julgranar

I många kommuner finns det speciella uppsamlingsplatser för julgranar. Alla julgranar som samlas in vid specifika granuppsamlingsplatser återvinns alltid på korrekt sätt. Rätt återvunna granar blir till kompost och/eller energi, exempelvis fjärrvärme och biokol. Viktigt att tänka på när du lämnar in din gran är att den ska vara helt fri från glitter, pynt och plastsäckar. Endast själva granen kan återvinnas på detta sätt.

Så återvinner du din julgran | ByggmaxSå återvinner du din julgran | Byggmax
Återvinn | ByggmaxÅtervinn | Byggmax

Olika kommuner sköter återvinningen av julgranar på olika sätt

Olika kommuner sköter julgranshanteringen på olika sätt, därför är det alltid bäst att kontakta din aktuella kommun om insamlingslösningar, platser och återvinningsstationer. I vissa kommuner kan det finnas alternativ för att få granen upphämtad mot en liten kostnad. Fastighetsägare och/eller bostadsrättförening kan även ha speciallösningar som är värda att kolla upp såsom containrar.

Bor du i villa kan du i vissa fall klippa ner din julgran i mindre längder och slänga den i ditt privata restavfallskärl eller trädgårdsavfall. Rekommenderad längd är då ca 30 centimeter.  

Ta din gran till en återvinningscentral

Självklart kan du också åka till en återvinningscentral för att återvinna din julgran. Då placerar du den, helt fri från påsar och pynt i trädgårdsavfallskärlet. Dessa återvinningsstationer är öppna året runt tillskillnad från de specifika julgrans-upphämtningsplatserna som är öppna enbart under en begränsad tid runt jul. Har du en plastgran som uttjänat sitt syfte så återvinner du den i brännbartkärlet och stommen (som ofta är i metall) sorteras som metall.

Donera din julgran till en bondgård

Helt ekologiska granar, eller granar som man huggit ner själv går utmärkt att ge bort till 4H- och bondgårdar. Dessa granar är garanterat helt fria från bekämpningsmedel, något som annars skulle kunna skada djuren. Viktigt att tänka på om du vill ge bort din gamla gran till djuren är att julgranen fortfarande måste har lite gröna barr kvar, detta eftersom det ska finnas något kvar för djuren att äta på. Självklart så måste även granen vara helt fri från julpynt. Hör av dig till en närliggande bondgård eller 4H-gård och kolla om behovet finns!

Donera din julgran | ByggmaxDonera din julgran | Byggmax