Vilka golv går att slipa? | ByggmaxVilka golv går att slipa? | Byggmax

Vilka golv går att slipa?

Här går vi igenom vilka golv som går att slipa och vad du bör tänka på innan du sätter igång.

Har du bestämt dig för att slipa om golvet? Kanske har du gått omkring och stört dig på gamla rispor eller märken och äntligen kommit fram till att göra något åt saken. Då är det viktigt att du först kollar upp vad för slags golv du har eftersom alla golv inte klarar av att bli slipade. Nedan går vi igenom lite om olika golvtyper och vad du bör tänka på innan du startar ditt golvsliparprojekt. Ta gärna del av vår steg-för-steg guide Slipa trägolv själv om hur du går tillväga när du ska slipa ditt golv. Skulle du ändå vara osäker på vilket slags golv du har kan det vara en bra idé att kontakta en professionell golvfirma.

Vilka golv går att slipa? | ByggmaxVilka golv går att slipa? | Byggmax

Slipa trägolv

Ett trägolv går utmärkt att slipa då slitytan är tjock och robust. Ett trägolv kan i regel slipas om många gånger under dess livsstil så länge träskiktet inte understiger cirka 2,5 mm. Massiva trägolv som består av ett och samma trä rakt igenom har många fördelar, eftersom golvet inte är uppdelat i olika skikt får det en lång livstid, ger en naturlig känsla och blir ofta bara vackrare med åren (med rätt underhåll). Kolla upp vad slitskiktet är för just ditt trägolv innan du slipar det!

Slipa parkettgolv

Tänker du slipa ett parkettgolv så är det viktigt att du undersöker om golvet sedan tidigare har slipats och hur tunt slitskiktet är i nuvarande skick. Ett parkettgolv brukar kunna slipas om ca 2-3 gånger innan det blir för tunt och träskiktet understiger rekommenderade nivåer. Så ja, ett parkettgolv går utmärkt att slipa så länge du kontrollerar dess skick innan du börjar. 

Fiskbensparkett | ByggmaxFiskbensparkett | Byggmax
Behandla golv | ByggmaxBehandla golv | Byggmax

Kan man slipa andra golvtyper?

Har du ett laminatgolv eller vinylgolv så går det inte att slipa dessa. Ytorna på de här typerna av golv är tillverkade i träimitation, ofta i tryckt dekorplast och därav finns det ingen träyta att slipa på. Däremot har dessa typer av golv många andra fördelar såsom att de är lättstädade, har ljuddämpande förmågor och är enkla att lägga.

Sist men inte minst

När du är klar med golvslipningen är det viktigt att du behandlar golvet med olja, lack eller vax. Då kommer golvet hålla mycket längre. Ett behandlat golv är dessutom snyggt och skönt att gå på. Lycka till med ditt projekt!