BLANDA MURBRUK

Murbruk används, som namnet antyder till att mura med, men det används även vid putsning av exempelvis murade väggar. För att bruket ska bli smidigt att arbeta med så gäller det att blanda det på rätt sätt, både gällande proportioner men också tillräckligt länge. Att blanda bruk är tungt så använd gärna en handhållen betongblandare eller en tombola.

INNAN DU BÖRJAR

Mur- och putsbruk finn i flera olika hårdheter och klassas på en skala från A till E, där A är den starkaste varianten och också brukar benämnas som cementbruk. Vanligen används B-bruk till att mura med och tillsammans med C-bruket brukar gå under benämningen kalkcementbruk, eller KC-bruk.

Mindre satser kan du blanda direkt i en murarhink, för hand eller med en handhållen betongblandare, medan större satser med fördel blandas i en tombola. Denna klarar att blanda 2-3 säckar bruk per gång och har du en medhjälpare som sköter blandning och leverans av bruk, så kan du koncentrera dig på murningen.

TIPS

Vid större murningsarbeten är det bra att ha en medhjälpare som kan blanda bruk och leverera det till dig, så kan du koncentrera dig på murningen.

KOM IHÅG

Blanda mindre satser bruk åt gången, så du säkert hinner använda upp det innan det börjar bränna.

Undvik att mura i direkt solljus, välj hellre en mulen och fuktig dag så har du perfekta förhållanden för ett bra resultat.

Material

Din inköpslista för att göra projektet
Murbruk B 25kg
Slut i lager
46 95 kr /st
Totalsumma Inkl. moms
Från kr

Steg för steg

Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet blanda murbruk.

Steg 1

1

Blanda murbruk B i tombola när du ska mura eller putsa väggar av murblock. Murbruk B består av mursand kvalitet 0-4 millimeter, murcement och vatten.

Steg 2

2

Starta tombolan och häll i lite vatten.

Steg 3

3

Blanda fem delar mursand och en del murcement med vatten.

Steg 4

4

Var sparsam med vattnet de första fyra-fem minuterna, eftersom bruket blöter upp sig när det har blandats ett tag.Det färdiga bruket ska ha en trögflytande, grötliknande konsistens. Tillsätt vatten om bruket känns torrt.

Steg 5

5

Kör tombolan i minst tio minuter.

Steg 6

6

Töm ut bruket i en skottkärra.

Steg 7

7

Spola tombolan ren med vatten med en gång och töm den.

Steg 8

8

Använd färdigblandat ”mur- och putsbruk B” när du behöver en mindre mängd bruk. En 25-kilossäck ger 16 liter färdigt bruk.Häll en säck torrbruk i en större murarhink och tillsätt fyra liter vatten.

Steg 9

9

Använd borrmaskin med turboblandare och blanda direkt i hinken i minst tio minuter.